Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6471 kcal
Bílkoviny 306 g
Cukr 497 g
Tuky 346 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Lahodná krémová omáčka podle šéfkuchaře restaurace La Degustation Oldřicha Sahajdáka.

Suroviny

plec 800 g
loupaná
vývar hovězí 2 l
silný
tymián 0.5 svazku
čerstvý, + větvička navíc
máslo 150 g
cibule 8 ks
oloupané, nakrájené na klínky
šunka 100 g
pražská, na kostičky
smetana ke šlehání 2 kelímky
30%
brambory 1 kg
sůl
chleba 2
starší, na strouhanku
petrželka hrst
nasekaná

1 SVAŽTE MASO
Hovězí plec zbavte šlach, osolte a stáhněte potravinářským provázkem do válečku. Díky tomu získáte z nestejně vysokého kusu masa stejně široký a stejně vysoký váleček, který se stejnoměrně uvaří či propeče. Navíc se vám bude lépe krájet a plátky masa budou lépe vypadat na talíři

2 POVAŘTE ZÁKLAD
Maso dejte do hrnce se dvěma litry horkého vývaru, přidejte půl svazku tymiánu. (Vývar můžete nahradit horkou vodou, jen do ní přidejte nať petržele, větvičku tymiánu, 2 kořenové petržele a 1 mrkev, pokrájené na kostičky, a přepůlenou cibuli.) Maso musí být úplně potopené. Přivedte k varu.

3 SBÍREJTE PĚNU
Maso byste měli ‚vařit‘ jen při zhruba 80 °C. Případněpři vaření sbírejte pěnu. Vývar musí zůstat čistý a maso úplně změknout. Hotové hovězí vyjměte z hrnce, zbavte provázku a nakrájejte na plátky. Vývar použijte do omáčky nebo ho můžete uchovat na jindy – přeceďte ho a zamrazte.

4 NECHTE ZMĚKNOUT CIBULI
V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm pokrájenou cibuli, kostičky šunky a přidejte větvičku tymiánu; cibule by měla změknout, nikoli  zezlátnout. Pak do základu omáčky přilijte 700 ml hovězího vývaru. Povařte 15–20 minut, aby byla cibule úplně měkká. Pěnu sbírejte.

5 MIXUJTE
Smetanu nalijte do rendlíku a 15–20 minut povařte. Během vaření ji promíchávejte metlou, aby nevytekla. Svařenou smetanu přidejte k cibulovému základu, promíchejte a pak rozmixujte tyčovým mixérem. Začněte vařit brambory, vodu osolte a přidejte do ní lžíci másla.

6 PROCEĎTE
Omáčku propasírujte přes jemné síto, můžete opakovaně nebo přes dva cedníky. Brambory rozšťouchejte s kouskem másla. Připravte si petrželkovou strouhanku: nastrouhejte starý chleba (pokud ho nemáte, opečte nasucho měkký a pak rozdrobte) a smíchejte s petrželí.

7 UDĚLEJTE NOKY
Pomocí dvou lžiček postupně nabírejte šťouchané brambory a opakovaným přendáváním z jedné lžičky do druhé tvarujte noky a ihned je obalujte v petrželkové strouhance. Nechte chvíli odpočinout a pak servírujte s masem nakrájeným na plátky a omáčkou.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit