S příchodem teplých dnů se příroda probouzí k životu a s ní i touha po osvěžujících pochoutkách, jakou je kupříkladu zmrzlina. Její domácí verze je vynikajícím způsobem, jak využít sezonní ovoce a připravit si zdravou, chutnou a svěží lahůdku, kterou si užije celá rodina.
Vše začíná výběrem ovoce
Pozdní jaro a brzké léto dávají prostor těm nejoblíbenějším druhům ovoce, jako jsou voňavé jahody, sladké třešně, lahodné maliny nebo dokonce první borůvky. Tyto plody nejenže dodají zmrzlině přirozeně sladkou chuť, ale také porci vitaminů a antioxidantů.
- Při výběru ovoce dbejte na to, aby bylo vyzrálé a nepoškozené – jen tak zaručíte domácí zmrzlině dokonalou chuť.
TIP REDAKCE
Recepty a další tipy na rychlou přípravu domácí zmrzliny najdete také na VařímeRychle.cz.
Než ovoce použijete, pečlivě ho omyjte a očištěte. Jahody zbavte stopky, maliny případných zapomenutých lůžek, třešně odstopkujte a vypeckujte, borůvky důkladně propláchněte a nechte důkladně okapat.
- Pokud máte rádi hladší zmrzlinu, můžete ovoce nejprve rozmixovat na pyré. Do domácí zmrzliny se ale hodí i kousky ovoce.
Základ pro zmrzlinu: O slovo se hlásí mixér
Oblíbený základ pro domácí krémovou zmrzlinu tvoří smetana ke šlehání a kondenzované mléko. Pro lehčí variantu můžete použít i bílý jogurt nebo kokosové mléko. Do našlehaného základu přidejte vybrané ovoce a dobře promíchejte.
- Základ zmrziny důkladně prošlehejte a dolaďte podle vlastní chuti – vanilkový extrakt, citronová kůra nebo med jsou vždycky vynikající volbou, která zvýrazní chuť.
- Nebojte se experimentovat s různými kombinacemi chutí. Můžete například přidat aromatické bylinky jako je máta nebo bazalka, které dodají zmrzlině zajímavý nádech.
Šup s tím do mrazu
Ačkoliv je domácí zmrzlinovač skvělým pomocníkem, pro výrobu zmrzliny není nezbytný. Směs nalijte do vhodné mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Je však důležité zmrzlinu v pravidelných intervalech vyndavat a promíchávat, aby zůstala krémová bez ledových krystalků (ty se tvoří hlavně u okrajů).
- Mícháním každou půl hodinu po dobu několika hodin pomůžete dosáhnout zmrzlině požadované konzistence.
TIP REDAKCE
Vyzkoušejte např. smetanovou zmrzlinu s malinovým mramorováním.
Odměna za trpělivost – pořádná porce domácího mraženého potěšení
Domácí zmrzlinu s ovocnými příchutěmi je nejlepší servírovat ihned po dosažení ideální krémové konzistence. V tuto chvíli bude nejlepší. Poté už riskujete přemrznutí, které chuti zmrzliny nesvědčí.
- Hotovou zmzlinu můžete ozdobit čerstvým ovocem, posypat domácí granolou nebo polít ovocným přelivem či čokoládovou polevou.