Šlehejte krémy a ‚pečte‘ bez pečení

sdílet:
Už za deset dní rozvoní kuchyni rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. Předtím však ještě věnujte čas vánočním sladkostem, které máte vyrobené raz dva. Do čeho se pustit o víkendu?

Třetí prosincový víkend využijete troubu jen minimálně – ‚pečte‘ nepečené cukroví, zpracujte nadbytečné bílky a plňte krémovou náplní už upečené korpusy (ořechy, košíčky, trubičky) z křehkého těsta. A nakonec naplánujte štědrovečerní menu včetně dezertu, aby vás v den D nic nezaskočilo.

Nepečené cukroví


Každá rodina má ten ‚svůj‘ recept na cukroví, které i bez pečení navodí vánoční atmosféru. Vyzkoušejte i některý z našich nápadů – nebezpečně dobrá vosí hnízda, vznešené lanýže jako z francouzské čokoládovny nebo bleskovou dvoubarevnou roládu z esíček. Pokud máte chuť ozvláštnit mísu s cukrovím nějakou zdravou sladkostí, ukoulejte tahini kuličky plné semínek, oříšků a medu. Nepečené cukroví je určeno k rychlé spotřebě, skladujte ho nejlépe v lednici nebo hodně chladném místě v uzavřené plastové nádobě.

Bílkové cukroví


O víkendu přijdou ke slovu bílky, které vám zbyly z přípravy křehkých těst. Využijete je na přípravu cukroví nadýchaného jako sníh. Vyzkoušejte pusinky se sekanými ořechy. Jejich výhodou je, že na ně díky sušení ve vypnuté (předem vyhřáté) troubě můžete úplně zapomenout. Dvoubarevné pusinky vám zase vyřeší dilema, jestli péct pusinky čokoládové, nebo nevinně bílé. Zapomenout nemůžeme ani na kokosky – jsou rychlé, a přitom tak dobré. Skladujte je v papírovém sáčku mimo lednici. Nesvědčí jim ani nádoby z plechu či plastu.

Krémové cukroví


Krémem podle vlastní chuti naplňte máslové cukroví, které jste upekli v předchozím týdnu. Možná vás inspirují naše košíčky sypané pistáciemi, košíčky s pekany nebo košíčky plněné karamelovým krémem. A také andělsky něžné trubičky s bílou čokoládou. Závěrečné zdobení a snoubení chutí je jen na vás.


Fotogalerie: Cukroví 3 týdny před Vánoci

Více
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit