Recept pocházející z lázní Ischl zdědila Helena Budínská po mamince. Její přátelé jím zdobí svatební stoly – a my vám ho s předstihem doporučujeme i jako vánoční cukroví.
Suroviny
Postup
Nejprve smíchejte všechny suroviny na náplň a uložte ji do chladu. Do mísy pak prosijte mouku s cukrem, nakrájejte změklé máslo, přidejte vanilinový cukr, mandle, kakao, citronovou kůru a skořici. Všechno ručně spojte v hladké těsto; pokud by se drobilo, přidejte lžíci smetany.
Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Ukrojte třetinu těsta a na pomoučněné ploše ho vyválejte na plát silný půl centimetru. Formičkami vykrajujte různé tvary a pak je sedm minut pečte na plechu s pečicím papírem. Tip: Zbytky těsta uložte do plastového sáčku. Přidáte-li k nim lžíci smetany, můžete je znovu vyválet.
Až cukroví vychladne, slepujte ho náplní; nechte ji aspoň dvanáct hodin zaschnout.
Čokoládu na vaření nalámejte do misky a rozpusťte ve vodní lázni. (Anebo dejte misku s čokoládou jednoduše na minutku do mikrovlnky.) Roztavenou čokoládou polévejte sušenky a dozdobte je mandlemi nebo stříbrnými kuličkami. Slavnostní cukroví chutná nejlíp trochu odleželé; chce to aspoň čtyři dny.
Komentáře
Anonym
30.03.2006 16:43
Alpske cukrovi
Anonym
30.03.2006 18:55
cukroví
Anonym
20.12.2006 12:18
těsto
Anonym
03.09.2007 18:29
Apetit 11/05
Anonym
08.11.2007 14:34
Aplské cukroví
Anonym
23.11.2007 20:38
Išlské dortíčky
Anonym
10.12.2009 17:21
hmmm