Recept pocházející z lázní Ischl zdědila Helena Budínská po mamince. Její přátelé jím zdobí svatební stoly – a my vám ho s předstihem doporučujeme i jako vánoční cukroví.
Suroviny
Postup
Nejprve smíchejte všechny suroviny na náplň a uložte ji do chladu. Do mísy pak prosijte mouku s cukrem, nakrájejte změklé máslo, přidejte vanilinový cukr, mandle, kakao, citronovou kůru a skořici. Všechno ručně spojte v hladké těsto; pokud by se drobilo, přidejte lžíci smetany.
Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Ukrojte třetinu těsta a na pomoučněné ploše ho vyválejte na plát silný půl centimetru. Formičkami vykrajujte různé tvary a pak je sedm minut pečte na plechu s pečicím papírem. Tip: Zbytky těsta uložte do plastového sáčku. Přidáte-li k nim lžíci smetany, můžete je znovu vyválet.
Až cukroví vychladne, slepujte ho náplní; nechte ji aspoň dvanáct hodin zaschnout.
Čokoládu na vaření nalámejte do misky a rozpusťte ve vodní lázni. (Anebo dejte misku s čokoládou jednoduše na minutku do mikrovlnky.) Roztavenou čokoládou polévejte sušenky a dozdobte je mandlemi nebo stříbrnými kuličkami. Slavnostní cukroví chutná nejlíp trochu odleželé; chce to aspoň čtyři dny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20 receptů na originální cukroví, které vás bude bavit(21 receptů )
Komentáře