
Pórek patří k první jarní zelenině. Nejen v pracovním týdnu oceníte, že nepotřebuje dlouho tepelně upravovat. Jeho jemná, sladká chuť vynikne například v krémové polévce vichyssoise.
Důkladná příprava
Tam, kde recept vyžaduje cibuli, můžete mnohdy použít jejího příbuzného – pórek. Jeho chuť není oproti cibuli tolik štiplavá, což oceníte především zasyrova. Vařený nebo pečený pórek je šťavnatý a nasládlý. Abyste si z něj mohli vychutnat to nejlepší, odstraňte před vařením tmavě zelené části listů (jsou hrubé a hořké) a pórek důkladně propláchněte, protože do něj často při růstu proniká písek a půda.
Mladý pórek
Obecně se dá říct, že čím tenčí pórek, tím je sladší. Když ho budete pěstovat, zkuste ho protrhat, když bude silný jako tužka, a ochutnat kousky, které byste jinak vyhodili – chuť vás mile překvapí.
Jídla s pórkem
Pórek vám bude chutnat v tvarohové pomazánce i v proslulé francouzské polévce vichyssoise. Lehce podušený nebo uvařený v páře ho můžete podávat jako přílohu k masové pečeni. Pórek můžete také zapékat pokrytý bešamelem a/nebo sýrem.