Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Balut: Gurmánská pochoutka nebo nejhorší jídlo na světě?

Balut
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Přestože u nás balut asi mnoho lidí nezná, existují místa, kde kachní či slepičí embryo považují za gurmánskou pochoutku. Kde můžete balut ochutnat, jakou úpravou prochází a proč se vlastně konzumuje?

Už samotný popis napovídá, že se jedná o nevšední pokrm a je určen spíš pro odvážlivce. Co je to balut a proč je v gastronomickém světě považován za extrémní jídlo?

Oblíbené afrodiziakum

Balut je drůbeží embryo zpravidla z kachny divoké (setkat se můžete také se slepičím balutem), které se konzumuje po tepelné úpravě. Nejčastěji ochutnáte balut natvrdo nebo dušený v páře. Mezi oblíbené pochoutky patří na Filipínách, kde si jej místní obyvatelé mohou dát v restauraci i v pouličním stánku s občerstvením. Ochutnat balut pak můžete nejen na Filipínách, ale v celé jihovýchodní Asii. Zajímá vás, proč je tato netradiční pochoutka v Asii tak populární?

  • Balut je ceněný zejména pro vysoký obsah vápníku. Ten obsahují hlavně zárodky kostí kachního embrya.
  • V jihovýchodní Asii je balut považován za afrodiziakum.

Jaké jsou podmínky pro přípravu balutu?

Vzhledem k tomu, že při inkubování embrya mohou pod skořápkou vznikat různé patogeny typu salmonella, podléhá vývoj embryí přísným hygienickým pravidlům.

  • Pro výrobu balutu se oplozená kachní vejce inkubují po dobu přibližně 18 dnů při 40–42,5 °C v inkubátorech s relativně vysokou vlhkostí. Jedná se o více než polovinu času pro úplné vylíhnutí, které u kachen nastává přibližně po 28 dnech.
  • V případě slepičího balutu se oplodněná slepičí vejce inkubují po dobu přibližně 14 dnů při 37 °C. Pro informaci uvádíme, že kompletní vylíhnutí kuřat nastává po 21 dnech. 

Oblíbený předkrm v jihovýchodní Asii

Vedle Filipín můžete balut ochutnat také v Číně, Laosu, Kambodži, Thajsku, Malajsii a Indonésii. V restauraci nebo na ulici dostanete balut již tepelně upravený, v obchodech ho pořídíte i syrový pro vlastní domácí přípravu. 

  • Ve vietnamské kuchyni se balut obvykle podává jako předkrm s citronovou šťávou, zázvorem a koriandrem. Filipínci balut jedí se solí a octem nebo sójovou omáčkou.
  • V chuti opravdu nejde o nic nepoživatelného, roli hraje spíše psychologický efekt. Chuti k jídlu nepomáhá ani to, že po otevření skořápky spatříte skutečný zárodek mláděte s očima, zobákem i peřím. Chuťově je však považován za trochu jiné vejce natvrdo s výraznější masitou chutí.
  • Balut se připravuje vařením ve vodě nebo v páře přibližně 20 až 30 minut. Po uvaření se konzumuje ihned.

Jak jíst balut?

Chcete balut ochutnat, ale nevíte, jak jej jíst? Nejprve se odloupne vršek skořápky tam, kde je vejce větší. Balut se pak konzumuje přímo ze skořápky. Pod skořápkou se nachází svrchní krycí blána, kterou je nutno porušit a následně vysrknout tekutou plodovou vodu. Po té se balut konzumuje lžičkou ze skořápky. 

Zdroje: Pennsylvania Department of Agriculture, iDnes

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč