0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Která prostá jídla se vaří jako krajové speciality?

Polévka kyselica
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z nich jste se setkali nebo o kolika z nich jste alespoň slyšeli?

Pravdou je, že tradiční kuchyně českých zemí využívá prostých a lokálně dostupných surovin. Proto jsou v ní častými ingrediancemi brambory, zelí, houby, pšeničná mouka nebo jablka či mák.

Pro naše předky, kteří na prosté stravě vyrostli, představovaly brambory nejden zásadní zdroj živin, ale také potěšení pro chuťové pohárky. Že je lze upravit na desítky způsobů, včetně těch na sladko, víme i teď. V dnešní době staročeská jídla vyvolávají spíše nostalgii, protože nás přenášejí do dob, kdy ještě neexistovaly polotovary, dochucovadla a potravinářská chemie nebyla běžnou součástí výroby jídla.

Vyzkoušejte své znalosti z české gastronomické historie! A pokud se vám nezadaří podle vašich představ, můžete si aspoň některé krajové speciality s námi

Související články

Chuť Valašska: kontrabáš, kyselica, frgále
  • Lidé a jídlo

Chuť Valašska: kontrabáš, kyselica, frgále

Řekne-li se Valašsko, každému se hned vybaví švestková pálenka, tradiční sladké koláče frgále nebo polévka s názvem kyselica. Víte však, co se skrývá pod názvem škračky či podplameníky? Pojďte se s námi ponořit do tajů známých i...

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit