0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Která prostá jídla se vaří jako krajové speciality?

Polévka kyselica
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z nich jste se setkali nebo o kolika z nich jste alespoň slyšeli?

Pravdou je, že tradiční kuchyně českých zemí využívá prostých a lokálně dostupných surovin. Proto jsou v ní častými ingrediancemi brambory, zelí, houby, pšeničná mouka nebo jablka či mák.

Pro naše předky, kteří na prosté stravě vyrostli, představovaly brambory nejden zásadní zdroj živin, ale také potěšení pro chuťové pohárky. Že je lze upravit na desítky způsobů, včetně těch na sladko, víme i teď. V dnešní době staročeská jídla vyvolávají spíše nostalgii, protože nás přenášejí do dob, kdy ještě neexistovaly polotovary, dochucovadla a potravinářská chemie nebyla běžnou součástí výroby jídla.

Vyzkoušejte své znalosti z české gastronomické historie! A pokud se vám nezadaří podle vašich představ, můžete si aspoň některé krajové speciality s námi

Související články

Chuť Valašska: kontrabáš, kyselica, frgále
  • Lidé a jídlo

Chuť Valašska: kontrabáš, kyselica, frgále

Řekne-li se Valašsko, každému se hned vybaví švestková pálenka, tradiční sladké koláče frgále nebo polévka s názvem kyselica. Víte však, co se skrývá pod názvem škračky či podplameníky? Pojďte se s námi ponořit do tajů známých i...

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit