Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lokše: univerzální bramborová příloha i sladká tečka

Lokše
Lokše , ZDROJ: dedodj / pixabay
sdílet:

Lokše jsou tradiční bramborové placky, které pocházejí ze Slovenska. Odsud se dostaly i do Čech, zejména na Moravu, kde se jako lokše označují i široké polévkové nudle. Pokud někdy narazíte na magaše, pekáče, přesňáky, patenty, laty nebo třeba žebrácké placky, vězte, že půjde pořád o lokše.

Lokše jsou chutné, jednoduché a levné jídlo, na které budete v základu potřebovat pouze 4 ingredience - brambory, mouku, sůl a rozpuštěný tuk. V některých krajích se do těsta přidává také vejce. Pro přípravu klasických lokší ho ale potřebovat nebudete. 

Jak na tradiční lokše?

Suroviny:

  • 1 kg uvařených brambor (nedoporučujeme používat nové brambory, které jsou příliš vodnaté)
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • sádlo (vepřové, husí, kachní) či máslo na potření

Postup:

  1. Uvařené brambory nechte vychladnout (nejlepší jsou však uvařené z předešlého dne). Poté je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Osolíme, přidáme k nim prosátou mouku a důkladně zpracujeme do těsta, které se nelepí.
  2. Z těsta vytvořte váleček a nakrájejte ho na cca 20 stejně velkých dílů. Z každého dílu udělejte kuličku a na pomoučené pracovní ploše kuličky vyválejte do tenkých placek.
  3. Rozpálte pánev na sucho bez tuku a placky z obou stran opečte.
  4. Hotové lokše už jen potřete rozpuštěným sádlem. Talíř s hotovými lokšemi doporučujeme přikrýt, aby se do nich sádlo do horkých placek pořádně vsáklo. Díky tomu budou krásně vláčné a provoněné.

Lokše naslano, nebo nasladko? Obojí si zamilujete

Na Slovensku se obvykle podávají naslano pouze se sádlem jako samostatné jídlo nebo se přikusují k polévce. Můžete je ale také doladit různými náplněmi.

Skvěle budou chutnat například: 

  • s lučinou, tvarohovou pomazánkou nebo bryndzou posypané pažitkou či jarní cibulkou
  • naplněné kysaným zelím
  • stočené do wrapu s červeným zelím a trhaným kachním masem
  • s restovanou cibulkou, povidly a kvalitním párkem nebo klobáskou
  • s kuřecími, vepřovými, kachními nebo husími játry
  • plněné směsí zeleniny a hlívy ústřičné
  • jako příloha ke svatomartinské huse

Sladká varianta lokší se připravuje především na Moravě. Klasicky se potírají rozpuštěným máslem a sypou směsí moučkového cukru a mletého máku. Následně se stočí do ruličky jako palačinky. 

Další varianty sladkých náplní do lokší jsou:

  • povidla, skořice a kapka rumu
  • borůvky a tvaroh
  • džem nebo nutella
  • zakysaná smetana, mleté vlašské ořechy a skořicový cukr
  • nastrouhaná jablka s mletými ořechy, moučkovým cukrem a špetkou skořice
  • hrušková povidla s nasekanými vlašskými ořechy

Jednoduchost, variabilita a dokonalá chuť. Tato tři slova dokonale vystihují podstatu lokší a také vysvětlují, proč jsou tyto bramborové placky dodnes nesmírně oblíbené. Zkuste letos ve vašem svatomartinském menu vyměnit knedlíky za lokše a uvidíte, že u vašich hostů sklidíte úspěch.

Zdroj info: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč