0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Aby v tom nebyl guláš

Aby v tom nebyl guláš
sdílet:

Pokud jste se někdy zapojili do sporu, jestli je guláš původně rakouský, maďarský nebo český, nebudete úplně vedle, když řeknete, že jde o výdobytek rakousko-uherské kuchyně. Vzhledem k tomu, že i Čechy byly součástí Rakousko uherské monarchie, máte dozajista pravdu. Ve které zemi se tato pikantní pochoutka uvařila poprvé a v jakých podobách si můžeme guláš dopřát?

Historie guláše

Samotný název pokrmu, tedy guláš, pochází z maďarského slova gulya. Označuje směs masa, cibule a koření, dlouze vařenou v kotlíku nad otevřeným ohněm. Jedná se o původní jídlo uherských nájezdníků a pastevců, ovšem ne v podobě, jakou známe dnes. V maďarském podání jde o polévku dodávající sílu do boje.

Správný maďarský guláš je tak pikantní, že vídeňskému salonu by rozhodně nechutnal a nepřítele z cizí země by namístě skolil i beze zbraní. Kotlíkové jídlo se tedy muselo zjemnit. Mimo jiné rajčaty, smetanou a sladkou paprikou nahrazením za pálivou. Původní maďarský guláš se nikdy nezahušťuje moukou, ale noky, zvanými csipetke, které dodají směsi hutnou konzistenci. Pro chuť je taktéž přidávána mrkev, která chuť také zjemňuje.

Maďarská polévka

Původní guláš je sice polévkou, přesto je pro svůj obsah ingrediencí i hutnosti považován za hlavní jídlo. Je důležité podotknout, že pokrm, jaký známe pod názvem guláš v Česku, se spíš podobá maďarskému perkeltu. Ten je mírnější chuti, servíruje se s přílohou a je oblíbeným pokrmem v Evropě dodnes. Respektive na všemožných variantách perkeltu si pochutnávají nejen Maďaři, ale také Turci, Bulhaři a další národnosti, které potřebovali při svých cestách rychlá a sytá jídla vhodná pro úpravu v kotlíku nad ohněm nikoli peci.

Traduje se, že do tohoto pokrmu se zamiloval František Lotrinský, který mu dodal uhlazenost vídeňského dvora, a tak právě díky němu byl guláš často servírován při dvorských událostech jako milá výstřednost.

Vítězné tažení jednoho jídla

Z vídeňského dvora to byl už jen krok k dalšímu rozmachu a světové oblíbeností řízné omáčky a jemného masa. V Anglii narazíte na podobný pokrm, pokud si objednáte stew. Taktéž ve Francii bývá servírován připravený podle původní receptury, navíc však s červeným vínem. Právě to mu dodává neopakovatelnou chuť. A jak Francouzi tvrdí, rozhodně jemnější.

Poláci guláš také chystají, do omáčky přidávají citron, řepu nebo rajčatový protlak. Němci guláš milují, ovšem je těžké určit, zda jde v případě jejich přípravy a servírovní ještě o pravověrný guláš, nebo už o ragú. Nuance jsou malé, rozdíl v chuti obrovský.

Jak servírovat guláš

Guláš je možno servírovat tradičně s knedlíky, noky, oblast severní Itálie obohatila svět o kombinaci guláše s těstovinami. Také je možno podávat s bramborovými lokšemi či s tmavým pečivem, v Česku nejoblíbenější přílohou. Guláš má obrovskou výhodu ve své univerzálnosti. Je zkrátka pokrmem, který si můžou dochutit ke spokojenosti i ti nejvybíravější labužníci. Proto vítězí pravidelně v žebříčcích oblíbenosti pokrmů po celém světě a také proto si jeho vznik osobuje mnoho zemí. 

Variace na guláš

Pokud jste vegetarián, jistě oceníte hlívový guláš, pokud milujete variabilitu jednoho pokrmu, ochutnejte a připravte si segedínský guláš, který mimochodem v Maďarsku vůbec neznají. Také můžete místo masa použít pouze klobásu, nebo jej dělat z ryb. Všechny varianty jsou povoleny a všechny jsou skvělé. Prohlásit totiž jen o jednom způsobu přípravy, že to je správný, je prakticky nemožné. 

Tipy pro dokonalý guláš

Mimochodem, víte, že nejlepší guláš je ten z hovězí kližky a tažený až 12 hodin? Případně pečený v troubě po stejně dlouhou dobu? A aby jeho chuť byla dokonalá, nezapomeňte na to, že maso a cibule musí být vždy v poměru 1:1.

Který z receptů se přibližuje vašemu rodinému guláši nejvíce? Nechte se inspirovat, další recepty vám přikládáme pod článek. Tak tedy, jó étvágyat – dobrou chuť.

Související články

Brambory: jejich cesta i přehled druhů
  • Tipy a triky

Brambory: jejich cesta i přehled druhů

Do Evropy se dostaly díky objevným plavbám, používaly se jako lék bez léčebných účinků nebo jako okrasná rostlina. Dnes jsou velmi oblíbenou přílohou, ale i hlavním jídlem, u nás i po celém světě. Jsou oblíbenou pochoutkou i rychlým pokrmem...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit