Lokše jsou tradiční bramborové placky, které pocházejí ze Slovenska. Odsud se dostaly i do Čech, zejména na Moravu, kde se jako lokše označují i široké polévkové nudle. Pokud někdy narazíte na magaše, pekáče, přesňáky, patenty, laty nebo třeba žebrácké placky, vězte, že půjde pořád o lokše.
Lokše jsou chutné, jednoduché a levné jídlo, na které budete v základu potřebovat pouze 4 ingredience - brambory, mouku, sůl a rozpuštěný tuk. V některých krajích se do těsta přidává také vejce. Pro přípravu klasických lokší ho ale potřebovat nebudete.
Jak na tradiční lokše?
Suroviny:
- 1 kg uvařených brambor (nedoporučujeme používat nové brambory, které jsou příliš vodnaté)
- 300 g hladké mouky
- sůl
- sádlo (vepřové, husí, kachní) či máslo na potření
Postup:
- Uvařené brambory nechte vychladnout (nejlepší jsou však uvařené z předešlého dne). Poté je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Osolíme, přidáme k nim prosátou mouku a důkladně zpracujeme do těsta, které se nelepí.
- Z těsta vytvořte váleček a nakrájejte ho na cca 20 stejně velkých dílů. Z každého dílu udělejte kuličku a na pomoučené pracovní ploše kuličky vyválejte do tenkých placek.
- Rozpálte pánev na sucho bez tuku a placky z obou stran opečte.
- Hotové lokše už jen potřete rozpuštěným sádlem. Talíř s hotovými lokšemi doporučujeme přikrýt, aby se do nich sádlo do horkých placek pořádně vsáklo. Díky tomu budou krásně vláčné a provoněné.
Lokše naslano, nebo nasladko? Obojí si zamilujete
Na Slovensku se obvykle podávají naslano pouze se sádlem jako samostatné jídlo nebo se přikusují k polévce. Můžete je ale také doladit různými náplněmi.
Skvěle budou chutnat například:
- s lučinou, tvarohovou pomazánkou nebo bryndzou posypané pažitkou či jarní cibulkou
- naplněné kysaným zelím
- stočené do wrapu s červeným zelím a trhaným kachním masem
- s restovanou cibulkou, povidly a kvalitním párkem nebo klobáskou
- s kuřecími, vepřovými, kachními nebo husími játry
- plněné směsí zeleniny a hlívy ústřičné
- jako příloha ke svatomartinské huse
Sladká varianta lokší se připravuje především na Moravě. Klasicky se potírají rozpuštěným máslem a sypou směsí moučkového cukru a mletého máku. Následně se stočí do ruličky jako palačinky.
Další varianty sladkých náplní do lokší jsou:
- povidla, skořice a kapka rumu
- borůvky a tvaroh
- džem nebo nutella
- zakysaná smetana, mleté vlašské ořechy a skořicový cukr
- nastrouhaná jablka s mletými ořechy, moučkovým cukrem a špetkou skořice
- hrušková povidla s nasekanými vlašskými ořechy
Jednoduchost, variabilita a dokonalá chuť. Tato tři slova dokonale vystihují podstatu lokší a také vysvětlují, proč jsou tyto bramborové placky dodnes nesmírně oblíbené. Zkuste letos ve vašem svatomartinském menu vyměnit knedlíky za lokše a uvidíte, že u vašich hostů sklidíte úspěch.
Zdroj info: časopis Apetit