Zelný koláč s rozinkami

Zelný koláč s rozinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu na 26cm koláčovou formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2922 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 379 g
Tuky 104 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapuje vás zelí nasladko? Vyzkoušejte, stojí za to!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
300 g
hera či máslo, pokrajená
vejce 1 ks
a 1 na potření těsta
sůl
citronová štáva 1 ČL
zelí červené 1
menší (asi 1kg)
máslo 100 g
a na formu
cibule 1 ks
na půlkolečka
krupicový cukr 1 PL
vinný ocet bílý 2 PL
červený
skořice 1 špetka
a tlučený hřebíček
jablka 1 ks
velké, bez jádřince a nastrouhané
brusinková zavařenina 4 PL
či rybízová
rozinky 1 hrst
přelité horkou vodou

1 Prosátou mouku, tuk, 100 ml studené vody, vejce, citronovou šťávu a sůl zpracujte na těsto. Zabalte ho a dejte chladit.

2 Připravte zelí podle prvního kroku základního receptu, šťávu vyždímejte a slijte. Na másle osmahněte cibuli, nechte zkaramelizovat cukr a přidejte zelí, ocet a koření. Duste asi 10 minut. Pak přisypte jablko, zavařeninu a slité rozinky. Jakmile je zelí měkké a tekutina odpařená, stáhněte z ohně. Předehřejte troubu na 200 °C.

3 Z těsta vyválejte 2 placky. Jednou vyložte vymazanou formu, pokryjte náplní a přikryjte druhou plackou. Okraje dobře spojte a seřízněte. Z odkrojků vytvořte ozdoby. Propíchejte vidličkou a potřete vejcem.

4 Pečte 10 minut, snižte teplotu na 175 °C a dopečte dozlatova dalších asi 25 minut.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit