Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Zelný koláč s rozinkami

Zelný koláč s rozinkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu na 26cm koláčovou formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2922 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 379 g
Tuky 104 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Překvapuje vás zelí nasladko? Vyzkoušejte, stojí za to!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
300 g
hera či máslo, pokrajená
vejce 1 ks
a 1 na potření těsta
sůl
citronová štáva 1 ČL
zelí červené 1
menší (asi 1kg)
máslo 100 g
a na formu
cibule 1 ks
na půlkolečka
krupicový cukr 1 PL
vinný ocet bílý 2 PL
červený
skořice 1 špetka
a tlučený hřebíček
jablka 1 ks
velké, bez jádřince a nastrouhané
brusinková zavařenina 4 PL
či rybízová
rozinky 1 hrst
přelité horkou vodou

1 Prosátou mouku, tuk, 100 ml studené vody, vejce, citronovou šťávu a sůl zpracujte na těsto. Zabalte ho a dejte chladit.

2 Připravte zelí podle prvního kroku základního receptu, šťávu vyždímejte a slijte. Na másle osmahněte cibuli, nechte zkaramelizovat cukr a přidejte zelí, ocet a koření. Duste asi 10 minut. Pak přisypte jablko, zavařeninu a slité rozinky. Jakmile je zelí měkké a tekutina odpařená, stáhněte z ohně. Předehřejte troubu na 200 °C.

3 Z těsta vyválejte 2 placky. Jednou vyložte vymazanou formu, pokryjte náplní a přikryjte druhou plackou. Okraje dobře spojte a seřízněte. Z odkrojků vytvořte ozdoby. Propíchejte vidličkou a potřete vejcem.

4 Pečte 10 minut, snižte teplotu na 175 °C a dopečte dozlatova dalších asi 25 minut.

Apetit magazín

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!
  • Jak na to

Klíčení a microgreens: Doplňte vitamíny přirozeně i v zimě!

Zimní období je na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou zeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je...
Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem
  • Tipy a triky

Jak na výrobu perníkové chaloupky krok za krokem

Vyrobte si letos vlastní perníkovou chaloupku! Máme pro vás skvělý recept na perníkové těsto a postup, jak chaloupku slepit a ozdobit. Tato chaloupka potěší děti a vnese do vašeho domu kouzelnou vánoční atmosféru. A na závěr si na ní...
Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

Cookies - křupavé koláčky na svačinu i na cesty

V Anglii a Austrálii jim říkají „biscuits“, ve Španělsku „galletas“, v Americe „cookies“. Němci je nazývají „keks“ a pro nás to jsou sušenky. Malé sladké křupavé koláčky, které si můžeme udělat na mnoho způsobů. Proč si je...
Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...

Obchod Apetit