Nová registrace Zapomenuté heslo

Kustovnice čínská neboli goji: Čínský zázrak na dlouhověkost, kterému se přezdívá červené diamanty

6. 4. 2024
Kustovnice čínská
pexels.com

Plody kustovnice čínské se řadí mezi superpotravinu a čínská medicína je dokonce považuje za klíčový prvek dlouhověkosti. Co kustovnice čínská obsahuje, na co je dobrá a kolik ji denně sníst?

Kustovnice čínská je opadavý keř, který dorůstá až do výšky tří metrů a už podle přívlastku je zřejmé, že pochází z Číny. Známá je především pro své plody, oranžovo-červené bobule dorůstají do délky 1 – 2 centimetrů, které připomínají šípky. Z nich se buď lisuje šťáva a uchovává ve formě džusu nebo se těsně před svou úplnou zralostí plody sklepávají na plachty a suší buď přímo na slunci, nebo v sušičkách. Takto upravená kustovnice se prodává pod označením goji, goji berry nebo wolfberry.

  • Většina komerčně produkované kustovnice (v roce 2013 to bylo 50 000 tun) pochází ze severozápadní Číny.
  • Goji se stala tak významným vývozním artiklem, že se jí začalo přezdívat „červené diamanty“.

Jak se jí goji – kustovnice čínská?

Goji má příjemně sladkou, lehce nakyslou, někdy i trpkou chuť a tvarem připomíná rozinky nebo sušené brusinky, proto v kuchyni najde podobné uplatnění. Sušenou kustovnici můžete jíst jen tak, nebo ji přidejte do moučníků, snídaňových ovesných kaší, jogurtů či domácího müsli. Také je zajímavým prvkem zeleninových salátů.

  • Goji se vyskytuje i v čajových směsích. Ovšem můžete si připravit nálev i ze samotných bobulí a to tak, že jednu lžíci sušené kustovnice zalijete vroucí vodou a necháte 15 minut louhovat. Nálev slijte a popíjejte, zbylé bobulky snězte.

Co obsahuje?

Kustovnice v sobě ukrývá řadu zdraví prospěšných látek a významná je především pro svůj vysoký obsah karotenoidů – konkrétně jde o lutein, lykopen, betakaroten, physalien a zeaxanthin.

  • Z vitamínů jmenujme vitamin C, kterého má až 50x víc než pomeranč. Dále vitamín B1, B2, B6, E a provitamin A.
  • Z minerálů a stopových prvků pak fosfor, vápník, železo, měď, zinek a selen.
  • Nesmíme zapomenout ani na velmi důležité imunologicky aktivní polysacharidy, které odstraňují volné radikály a tím zpomalují stárnutí.

Na co je dobrá goji?

Východoasijská medicína přisuzuje kustovnici čínské značný vliv na dlouhověkost a vitalitu tamního obyvatelstva. Už po tisíce let se v lidovém léčitelství používají nejen plody, ale také listy, květy nebo kůra. V posledních letech probíhá několik vědeckých studií, které se snaží zjistit, jaké prokazatelné účinky má kustovnice na lidské zdraví.

  • Především má silné antioxidační účinky, které zpomalují stárnutí a posilují imunitu.
  • Podle serveru Medical News Today mohou plody goji pomoci zlepšit zrak a také ochránit sítnici před glaukomem.
  • Napomáhá ke snížení krevního tlaku, hladiny cukru a cholesterolu v krvi.
  • Kustovnice také stimuluje hypofýzu (endokrinní žláza) a podporují růst buněk.
  • Beta-karoteny navíc podporují přirozenou krásu pleti, redukují vrásky a procesy stárnutí.
  • Účinná je také při nespavosti, depresi a úzkosti.
  • S výtažky z kustovnice se můžete setkat v doplňcích stravy a běžně také v kosmetických přípravcích.

Kolik kustovnice denně sníst?

Doporučená denní dávka se pohybuje od 6 do 30 gramů suchých plodů. Avšak nedoporučuje se ji konzumovat v případě, že užíváte léky na ředění krve, cukrovku, vysoký krevní tlak nebo máte zrychlený srdeční tep.

Až 90 druhů Kustovnice

Kustovnice kromě Číny roste také na horských svazích v Japonsku, Koreji, Himalájích a Tibetu. Jedná se o nepříliš náročnou rostlinu, která vyžaduje dostatek prostoru a světla, a proto ji lze pěstovat téměř po celém světě. Existuje asi 90 druhů kustovnice a u nás se můžete nejčastěji setkat s kustovnicí cizí. Vysazuje se jako součást živých plotů nebo podél železničních tratí.

Zdroje informací: Bakalářská práce Moniky Mikulášové (Univerzita Tomáše Bati v Brně), Wikipedia, Medical News Today

Sdílet článek

Související články