Mateřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik je ideální jich denně sníst?
Proč jíst para ořechy?
- Konzumací para ořechů prospějete imunitnímu systému, cévám i pokožce. Kromě hořčíku, fosforu, zinku, manganu, vitamínů E a B1 obsahuje měď, která se podílí na krvetvorbě.
- Para ořechy obsahují také důležitý stopový prvek selen, který příznivě působí na srdce, imunitní systém. Má antioxidační účinky. Jeden para ořech může obsahovat v průměru až 100 μg selenu. Denně proto stačí sníst jen dva. Dlouhodobě se však para ořechy raději nepřejídejte. Projevilo by se to negativně na vašich vlasech, nehtech a zubech.
- Para ořechy mohou způsobovat stejně jako ostatní ořechy potravinové alergie. Alergickou reakci může vyvolat i typ albuminu (druh proteinu), který je odolný trávení a vyvolává u některých jedinců odezvu imunitního systému.
- Para ořechy můžete přidávat do kynutých, litých i křehkých těst, krémů a polev.
- Obohacovat jimi chuť vánočního cukroví, moučníků, krokantů či müsli snídaní.
Vyzkoušejte ořechový krokant
I když původní receptura na výrobu krokantu obsahuje mandle, můžete tuto surovinu směle nahradit právě ořechy. Karamelovou pochoutku vyrobíte v domácích podmínkách.
- Krokantem zaženete chuť na sladké, ozdobíte jím dezerty, dorty i zmrzlinové poháry.
- Rozdrcený krokant využijete i jako náplň domácích čokoládových bonbonů.
- Smíchejte cukr, trochu vody a kousek másla.
- Vmíchejte do směsi kousky ořechů ve stejném množství jako cukru.
- Vyložte plech pečícím papírem a směs na něj vylijte.
- Krokant nechte vychladnout a studený nalámejte. Uzavřený v dóze vydrží i několik týdnů.
Para ořechové "máslo"
Domácí ořechové máslo je plné zdraví prospěšných tuků a proteinu. Můžete jím vyřešit rychlou svačinu i snídani. Pro výrobu ořechového másla je důležitý výkonný mixér, který ořechy nejen rozemele, ale navíc i rozmixuje do krémové hmoty.
- Ořechy lze před vložením do mixéru opražit, či namočit namočit do vody.
- Máslo z opražených ořechů získá výraznější chuť, ovšem pozor, ořechy pražením ztrácejí některé nutriční hodnoty.
- Naopak pokud ořechy předem na několik hodin namočíte, budou pro tělo snadněji stravitelné. Chuťově budou jemnější a potlačí se i jejich případná hořkost.
- Ořechy 1 – 2 minuty mixujte na nejvyšší otáčky.
- Máslo můžete dochutit solí, skořicí, kokosem, čokoládou, vanilkou či kakaem.
- Přisladit ho lze javorovým či agávovým sirupem, medem, stévií.
Ořechové sušenky na snídani
Ovesnými sušenkami nastartujete tělo do nového dne a para ořechy se do nich skvěle hodí. Podávejte je s bílým jogurtem či tvarohem.
- Základní recept na sušenky můžete je však doplnit ořechy lískovými, para či mandlemi.
- Sušené brusinky můžete nahradit rozinkami.
- Do těsta přidejte půl lžičky sody, díky tomu budou sušenky lehce nadýchané.
- Plech vyložte pečicím papírem, aby se nepřichytly.
Ořechovo-kokosové müsli
Připravte si ořechové müsli ke snídani i do zásoby. Kdykoliv tak budete mít po ruce zdravou snídani či svačinu.
- Do ořechovo-kokosového müsli můžete použít jakékoliv ořechy.
- Připravte si 1.5 hrnku nasekaných ořechů, které vmícháte mezi ostatní ingredience.
- Müsli během pečení každých 10 minut promíchejte, docílíte tím rovnoměrného propečení.
- Vychladlé müsli jednoduše uskladníte ve skleněné uzavíratelné nádobě.
Čokoládovo-oříškový chlebíček na vánoční stůl
Rychlým receptem na nepečený dezert z para ořechů uctíte každou nečekanou návštěvu. Chlebíčkem můžete doplnit i štědrovečerní tabuli.
- Na chlebíček si nachystejte hlubokou formu jako na biskupský chlebíček.
- Formu vyložte ve dvou vrstvách potravinářskou fólií.
- Rozehřejte směs másla, tmavé čokolády a krupicového cukru.
- Do směsi zamíchejte skořici, nalámané sušenky a nasekané para ořechy.
- Po zatuhnutí v lednici, vyklopte a ozdobte cukrem či kokosem.
- Chlebíček podávejte nakrájený na tenké plátky s čerstvým ovocem či zmrzlinou.
Zdroje informací: NutsToYou, TheHealthyChef, MinimalistBaker