Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poklad z Brazílie: Proč jíst para ořechy a jak prospívají tělu

para-ořechy-bez-skořápky-5252364/
ZDROJ: pictavio
sdílet:

Mateřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik je ideální jich denně sníst?

Proč jíst para ořechy?

  • Konzumací para ořechů prospějete imunitnímu systému, cévám i pokožce. Kromě hořčíku, fosforu, zinku, manganu, vitamínů E a B1 obsahuje měď, která se podílí na krvetvorbě.
  • Para ořechy obsahují také důležitý stopový prvek selen, který příznivě působí na srdce, imunitní systém. Má antioxidační účinky. Jeden para ořech může obsahovat v průměru až 100 μg selenu. Denně proto stačí sníst jen dva. Dlouhodobě se však para ořechy raději nepřejídejte. Projevilo by se to negativně na vašich vlasech, nehtech a zubech.
  • Para ořechy mohou způsobovat stejně jako ostatní ořechy potravinové alergie. Alergickou reakci může vyvolat i typ albuminu (druh proteinu), který je odolný trávení a vyvolává u některých jedinců odezvu imunitního systému.
  • Para ořechy můžete přidávat do kynutých, litých i křehkých těst, krémů a polev. 
  • Obohacovat jimi chuť vánočního cukroví, moučníků, krokantů či müsli snídaní.

Vyzkoušejte ořechový krokant

I když původní receptura na výrobu krokantu obsahuje mandle, můžete tuto surovinu směle nahradit právě ořechy. Karamelovou pochoutku vyrobíte v domácích podmínkách.

  • Krokantem zaženete chuť na sladké, ozdobíte jím dezerty, dorty i zmrzlinové poháry.
  • Rozdrcený krokant využijete i jako náplň domácích čokoládových bonbonů.
     
  1. Smíchejte cukr, trochu vody a kousek másla.
  2. Vmíchejte do směsi kousky ořechů ve stejném množství jako cukru.
  3. Vyložte plech pečícím papírem a směs na něj vylijte.
  4. Krokant nechte vychladnout a studený nalámejte. Uzavřený v dóze vydrží i několik týdnů.

Para ořechové "máslo"

Domácí ořechové máslo je plné zdraví prospěšných tuků a proteinu. Můžete jím vyřešit rychlou svačinu i snídani. Pro výrobu ořechového másla je důležitý výkonný mixér, který ořechy nejen rozemele, ale navíc i rozmixuje do krémové hmoty.

  • Ořechy lze před vložením do mixéru opražit, či namočit namočit do vody.
  • Máslo z opražených ořechů získá výraznější chuť, ovšem pozor, ořechy pražením ztrácejí některé nutriční hodnoty.
  • Naopak pokud ořechy předem na několik hodin namočíte, budou pro tělo snadněji stravitelné. Chuťově budou jemnější  a potlačí se i jejich případná hořkost.
  • Ořechy 1 – 2 minuty mixujte na nejvyšší otáčky.
  • Máslo můžete dochutit solí, skořicí, kokosem, čokoládou, vanilkou či kakaem.
  • Přisladit ho lze javorovým či agávovým sirupem, medem, stévií.

Ořechové sušenky na snídani

Ovesnými sušenkami nastartujete tělo do nového dne a para ořechy se do nich skvěle hodí. Podávejte je s bílým jogurtem či tvarohem.

  • Základní recept na sušenky můžete je však doplnit ořechy lískovými, para či mandlemi.
  • Sušené brusinky můžete nahradit rozinkami.
  • Do těsta přidejte půl lžičky sody, díky tomu budou sušenky lehce nadýchané.
  • Plech vyložte pečicím papírem, aby se nepřichytly.

Ořechovo-kokosové müsli

Připravte si ořechové müsli ke snídani i do zásoby. Kdykoliv tak budete mít po ruce zdravou snídani či svačinu.

  • Do ořechovo-kokosového müsli můžete použít jakékoliv ořechy.
  • Připravte si 1.5 hrnku nasekaných ořechů, které vmícháte mezi ostatní ingredience.
  • Müsli během pečení každých 10 minut promíchejte, docílíte tím rovnoměrného propečení.
  • Vychladlé müsli jednoduše uskladníte ve skleněné uzavíratelné nádobě.

Čokoládovo-oříškový chlebíček na vánoční stůl

Rychlým receptem na nepečený dezert z para ořechů uctíte každou nečekanou návštěvu. Chlebíčkem můžete doplnit i štědrovečerní tabuli.

  • Na chlebíček si nachystejte hlubokou formu jako na biskupský chlebíček.
  • Formu vyložte ve dvou vrstvách potravinářskou fólií.
  • Rozehřejte směs másla, tmavé čokolády a krupicového cukru.
  • Do směsi zamíchejte skořici, nalámané sušenky a nasekané para ořechy.
  • Po zatuhnutí v lednici, vyklopte a ozdobte cukrem či kokosem.
  • Chlebíček podávejte nakrájený na tenké plátky s čerstvým ovocem či zmrzlinou.

Zdroje informací: NutsToYou, TheHealthyChef, MinimalistBaker

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...