Zázvor: lidový všelék zatočí s rýmou i cholesterolem

zazvor
ZDROJ: Julia Topp/Unsplash
sdílet:

Když před stovkami let dorazily arabské lodě k evropským břehům, přivážely jedno z nejzdravějších koření na světě. Zázvor má na náš organismus doslova blahodárné účinky. Jak prospívá našemu zdraví? A jak ho můžeme využít v kuchyni?

Konzumace zázvoru má v našich zemích dlouhou tradici. Pochází zřejmě z jihovýchodní Asie, odkud postupně pronikl do mnoha koutů světa. Ve starém Řecku se rozšířil zásluhou arabských obchodníků, kteří zázvor dováželi jako žhavé zboží.

  • O jeho rozšíření po Evropě se ale postarali Římané, kterým se dostal do rukou při výpravách do Indie v 1. stol. n. l.  Tajemné koření se časem stalo osvědčeným dochucovadlem masitých pokrmů a Římané jej rozšířili i za hranice Pyrenejského poloostrova.
  • S pádem římského impéria zmizel načas zázvor z našich jídelníčků.  Ve větší míře se znovu objevil o pár století později, kdy během zámořských objevů vzrost zájem o exotická koření. Od té doby obliba zázvoru rostla. A není divu.

Rostlina s téměř magickými účinky?

Zázvor má protizánětlivé a protihorečnaté účinky, proto nám přijde vhod zejména v období chřipek a nachlazení. Je považován za skvělý přírodní antioxidant. Dokáže si poradit i s otoky a bolestmi svalů, ať už při oslabení, nebo po náročném fyzickém výkonu.

Podle nedávných studií pomáhá rovněž zmírňovat projevy osteoporózy (v kombinaci se seznamovým olejem nebo tekutou skořicí). Zázvor je účinný při boji s těhotenskými nevolnostmi, ale skvěle funguje také při střevní chřipce. Běžně se využívá jako osvědčený lék proti mořské nemoci.

A to nejlepší nakonec: zařazením zázvoru do jídelníčku můžete dokonce snížit hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Jen to příliš nepřehánějte. Zázvor je totiž návykový a tělo si na něj snadno zvykne.

Co všechno můžeme připravit ze zázvoru?

Zázvor má pikantní, citrusovou chuť. Díky svému nezaměnitelnému aroma je vhodný nejen do pokrmů, ale také na provonění celého domu. Zázvor můžete používat:

  • vcelku (nakrájený na plátky)
  • sušený
  • v prášku
  • ve formě prášku
  • ve formě oleje
  • jako likér

Nevíte, co vyzkoušet dřív? Máme pro vás pár spolehlivých tipů.

1. Čerstvý zázvor je ideální do čaje

Pokud potřebujete rozproudit krev nebo zahnat škrábání v krku, připravte si lahodný zázvorový čaj, který máte hotový během chvilky. Zázvor nastrouhejte nebo nakrájejte na jemné plátky a během louhování můžete přidat lžičku medu nebo skořici.

A kdyby vám ještě nějaký ten kousek zázvoru zbyl, co takhle si ho uložit na horší časy? Po nakládaném zázvoru můžete sáhnout vždy, když budete potřebovat zahnat (pod)zimní neduhy.

2. Zázvorový likér

Milovníci něčeho ostřejšího připravují ze zázvoru prověřený životabudič, který vás postaví na nohy za každé situace. V kombinaci s alkoholem vydrží zázvor i půl roku. Pokud vám tedy náhodou dojdou zásoby v baru, stačí sáhnout do spíže a překvapit návštěvu touhle netradiční pochoutkou.

3. Kandovaný zázvor

S kandovaným zázvorem vyladíte pokrmy k dokonalosti. U přípravy si přitom vystačíte jen s několika surovinami a dostatečně velkým hrncem. Pak už jen stačí troška trpělivosti. Hotový zázvor uložte do sklenic.

Už vám začíná kručet v žaludku a dali byste si raději nějakou (pečenou) dobrotu? Zázvor dodá říz sladkým i slaným jídlům. Pár šikovných receptů, které určitě stojí za vyzkoušení, najdete v sekci pod článkem.

Související články

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu
  • Zajímavosti

Rooibos: výborný čaj-nečaj bez kofeinu

Lahodný nápoj často označovaný jako „červený čaj“ si za poslední století vybudoval velmi dobrou pověst snad na všech kontinentech. Pravděpodobně díky své přirozeně sladké chuti a zdravotním benefitům. Je ideální alternativou klasických čajů...
Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj
  • Tipy a triky

Připravte si zdraví prospěšný zelený čaj

Starší, než si myslíteMožná je to trochu neslušné, ale kolik byste tipovali nápoji zeleného čaje let? K jeho první přípravě prý vedla náhoda. Čínský císař i léčitel Šen-nung odpočíval s nádobou vroucí vody, kterou pil kvůli...
Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?
  • Tipy a triky

Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?

Řeřicha setá (Lepidium sativum) je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm. Součástí našeho jídelníčku se staly především její listy, které vyrůstají sotva pár dní po vysetí. Evropané znali řeřichu...
Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit