0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3x 3 saláty na léto, které byste si letos neměli nechat ujít

3x 3 saláty na léto, které byste si letos neměli nechat ujít
sdílet:
Salát je univerzální a neuvěřitelně variabilní pokrm. Existují verze studené i teplé, saláty čistě vegetariánské či veganské, ale i takové, které potěší milovníka masa. Teplé a robustnější saláty s těžší zálivkou a vydatnějšími surovinami můžeme jíst i v zimě. My se ale v článku zaměříme na aktuální sezonu a recepty na báječné letní saláty. Nabízíme vám nápady, jakak připravit salát jako hlavní chod, přílohu k masu nebo jako dezert.
Když se oteplí, zmocní se nás instinktivní chuť na něco čerstvého a zeleného. Na jaře si tím naše tělo říká o doplnění vitaminů. V létě je často zase příliš vedro na to, abychom chtěli jíst teplá jídla. Nastává období salátů.

Možností, jak a s čím si je připravit, je nepřeberně. My jsme vybrali třikrát salát jako hlavní chod, tři saláty, kterými zabodujete při grilování, a nakonec trojici salátů, které můžete podávat jako dezert. 

Salát jako hlavní chod

Pokud doplníte salát kvalitní bílkovinou a dáte si k němu celozrnné pečivo nebo jiný zdroj komplexních sacharidů, získáte vyvážené jídlo s pořádnou porcí vitaminů a vlákniny, po kterém vám zaručeně nebude těžko. Mezi klasické saláty, které slouží jako lehký oběd či večeře, patří oblíbený americký salát caesar s kuřecími prsy, hoblinami parmazánu a krutonky (díky nim nemusíte pečivo přikusovat – je už součástí salátu). Dalším příkladem vydatného, ale zároveň lehkého salátu je slavný francouzský niçoise, kde proteiny zastupují tuňák a vajíčka natvrdo a uhlohydráty dodávají vařené brambůrky. Vyzkoušet ale můžete i salát se steakem.

Bílkovinou v salátu ale nemusí být jen maso. Skvěle fungují i luštěniny. Když je doplníte vařenými obilninami  (ať už to budou staré odrůdy zrní či loupané proso jako v případě salátu s jáhlami a bobem zahradním), vytvoříte pokrm, který vás zasytí a zároveň díky němu opět doplníte spoustu prospěšných látek. A když zkombinujete fazole s krevetovými špízy, bude váš salát doslova luxusní.

Poslední populární variantou sytého salátu, kterou zde zmíníme, je salát těstovinový. I ten má téměř nekonečné množství variant. My si vybrali méně obvyklou verzi s plněnými těstovinami.

Salát jako doplněk ke grilovanému masu

Při grilování je salát skoro nutnost, zvláště máte-li v rodině milovníka masa, který je zároveň šéfem grilu. Po spoustě steaků, pikantních žebírek, plátků krkovice, kuřecích stehýnek, burgerů a špízů, je salát vítaným odlehčením. Pokud grilujete ve středomořském stylu, báječným doplňkem bude lehký okurkový salát.

Když už je gril rozpálený, přímo se nabízí na něj vložit i zeleninu. Bude tak dobrá, že někdo možná úplně zapomene jíst maso.

Vyzkoušet můžete i méně obvyklou kombinaci zeleniny a grilovaného ovoce. Tenhle salát vás překvapí!

Salát místo dezertu

Slaný salát s ovocem nabídněte hostům i jako zajímavý dezert. Kombinace sladkého melounu a ostrého sýra je totiž vážně zábavná.
Ovšem jsou-li vašimi hosty děti nebo konzervativnější strávníci, dají patrně přednost klasickému ovocnému salátu. Dětem ho připravte prohibiční, dospělým můžete pro oživení chuti přidat do zálivky kapku alkoholu.
Mimo letní ovoce se na sladké saláty hodí dobře i citrusové plody. Vrchol jejich sezony sice nastane až v zimě, ale k dostání jsou celoročně a jejich kyselé tóny mohou být v létě báječně osvěžující.
 
O historii salátu a různých typech salátů, včetně odkazů na stránky s recepty, pojednává článek Salát – skvělý pokrm (nejen) na léto.

Související články

Co pít k... salátu, pórku, pažitce
  • Tipy a triky

Co pít k... salátu, pórku, pažitce

HLÁVKOVÝ SALÁT: SUCHÉ BÍLÉ VÍNO Pokud si dáte hlávkový salát jen se zálivkou, otevřete si k němu jakékoli suché bílé víno. Doplníte-li salát například lososem, sáhněte po chardonnay; když to bude kozí sýr, otevřete si sauvignon blanc...
Salátové listování
  • Tipy a triky

Salátové listování

Chuťové kombinace z následujících receptů samozřejmě fungují i tehdy, když zrovna máte po ruce jinou odrůdu salátu. Jen je třeba přizpůsobit způsob, jakým je budete podávat. Například ledový salát je ideální variantou pro single večeře....
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit