Možností, jak a s čím si je připravit, je nepřeberně. My jsme vybrali třikrát salát jako hlavní chod, tři saláty, kterými zabodujete při grilování, a nakonec trojici salátů, které můžete podávat jako dezert.
Salát jako hlavní chod
Pokud doplníte salát kvalitní bílkovinou a dáte si k němu celozrnné pečivo nebo jiný zdroj komplexních sacharidů, získáte vyvážené jídlo s pořádnou porcí vitaminů a vlákniny, po kterém vám zaručeně nebude těžko. Mezi klasické saláty, které slouží jako lehký oběd či večeře, patří oblíbený americký salát caesar s kuřecími prsy, hoblinami parmazánu a krutonky (díky nim nemusíte pečivo přikusovat – je už součástí salátu). Dalším příkladem vydatného, ale zároveň lehkého salátu je slavný francouzský niçoise, kde proteiny zastupují tuňák a vajíčka natvrdo a uhlohydráty dodávají vařené brambůrky. Vyzkoušet ale můžete i salát se steakem.
Bílkovinou v salátu ale nemusí být jen maso. Skvěle fungují i luštěniny. Když je doplníte vařenými obilninami (ať už to budou staré odrůdy zrní či loupané proso jako v případě salátu s jáhlami a bobem zahradním), vytvoříte pokrm, který vás zasytí a zároveň díky němu opět doplníte spoustu prospěšných látek. A když zkombinujete fazole s krevetovými špízy, bude váš salát doslova luxusní.
Poslední populární variantou sytého salátu, kterou zde zmíníme, je salát těstovinový. I ten má téměř nekonečné množství variant. My si vybrali méně obvyklou verzi s plněnými těstovinami.
Salát jako doplněk ke grilovanému masu
Při grilování je salát skoro nutnost, zvláště máte-li v rodině milovníka masa, který je zároveň šéfem grilu. Po spoustě steaků, pikantních žebírek, plátků krkovice, kuřecích stehýnek, burgerů a špízů, je salát vítaným odlehčením. Pokud grilujete ve středomořském stylu, báječným doplňkem bude lehký okurkový salát.
Když už je gril rozpálený, přímo se nabízí na něj vložit i zeleninu. Bude tak dobrá, že někdo možná úplně zapomene jíst maso.
Vyzkoušet můžete i méně obvyklou kombinaci zeleniny a grilovaného ovoce. Tenhle salát vás překvapí!