Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Saláty na léto, které byste si letos neměli nechat ujít: Salát jako hlavní chod i saláty, kterými zabodujete při grilování

Saláty na léto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Salát je univerzální a neuvěřitelně variabilní pokrm. Existují verze studené i teplé, saláty čistě vegetariánské či veganské, ale i takové, které potěší milovníka masa. My se v článku zaměříme na aktuální sezonu a recepty na báječné letní saláty. Nabízíme vám nápady, jak připravit salát jako hlavní chod, přílohu k masu nebo jako dezert.

Když se oteplí, zmocní se nás instinktivní chuť na něco čerstvého a zeleného. Na jaře si tím naše tělo říká o doplnění vitaminů. V létě je často zase příliš vedro na to, abychom chtěli jíst teplá jídla. Nastává období salátů. Možností, jak a s čím si je připravit, je nepřeberně.

My jsme vybrali třikrát salát jako hlavní chod, tři saláty, kterými zabodujete při grilování, a nakonec trojici salátů, které můžete podávat jako dezert.

Skryt pre seznam

Salát jako hlavní chod

Pokud doplníte salát bílkovinou a dáte si k němu celozrnné pečivo nebo jiný zdroj komplexních sacharidů, získáte vyvážené jídlo s pořádnou porcí vitaminů a vlákniny.

  • Mezi klasické saláty, které slouží jako lehký oběd či večeře, patří oblíbený americký salát caesar s kuřecím masem, hoblinami parmazánu a krutonky (díky nim nemusíte pečivo přikusovat – je už součástí salátu).
  • Dalším příkladem vydatného, ale zároveň lehkého salátu je slavný francouzský niçoise, kde bílkoviny zastupují tuňák a vajíčka natvrdo a sacharidy dodávají vařené brambory.
  • Vyzkoušet ale můžete i salát se steakem.

Bílkovinou v salátu ale nemusí být jen maso. Skvěle fungují i luštěniny. Když je doplníte vařenými obilninami (ať už to budou staré odrůdy zrní či loupané proso jako v případě salátu s jáhlami a bobem zahradním), vytvoříte pokrm, který vás zasytí a zároveň díky němu opět doplníte spoustu prospěšných látek. A když zkombinujete fazole s krevetovými špízy, bude váš salát doslova luxusní.

Poslední populární variantou sytého salátu, kterou zde zmíníme, je salát těstovinový. I ten má téměř nekonečné množství variant. My jsme si vybrali méně obvyklou verzi s plněnými těstovinami.

Salát jako doplněk ke grilovanému masu

Při grilování je salát skoro nutnost, zvláště máte-li v rodině milovníka masa, který je zároveň šéfem grilu. Po spoustě steaků, pikantních žebírek, plátků krkovice, kuřecích stehýnek, burgerů a špízů, je salát vítaným odlehčením. Pokud grilujete ve středomořském stylu, báječným doplňkem bude lehký okurkový salát.

Když už je gril rozpálený, přímo se nabízí na něj vložit i zeleninu. Bude tak dobrá, že někdo možná úplně zapomene jíst maso.

Vyzkoušet můžete i méně obvyklou kombinaci zeleniny a grilovaného ovoce. Tenhle salát vás překvapí!

Salát místo dezertu

Slaný salát s ovocem nabídněte hostům i jako zajímavý dezert. Kombinace sladkého melounu a ostrého sýra je totiž vážně zábavná.

Ovšem jsou-li vašimi hosty děti nebo konzervativnější strávníci, dají patrně přednost klasickému ovocnému salátu. Dospělým můžete pro oživení chuti přidat do zálivky kapku alkoholu.

Mimo letní ovoce se na sladké saláty hodí dobře i citrusové plody. Vrchol jejich sezony sice nastane až v zimě, ale k dostání jsou celoročně a jejich kyselé tóny mohou být v létě báječně osvěžující.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor
  • Zdraví a výživa

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor

Je to ryba, která má jemnou (v podstatě univerzální) chuť, je téměř bez kostí a k tomu všemu je opravdu zdravá. Jedná se samozřejmě o lososa, a my se ptáme: jíte jej alespoň dvakrát týdně? Odborníci to doporučují, protože je bohatým zdrojem...