0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeptejte se redakce: Vanilková esence a extrakt

vanilka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Vanilka patří k mimořádně oblíbeným surovinám. Její jedinečná sladká vůně propůjčuje stovkám dezertů nezaměnitelné kouzlo. Víte si snad představit Vánoce bez vanilkových rohlíčků? Víte ale v jakých formách se vanilka při pečení může používat? 

 

Chtěla jsem se zeptat, co je to vanilková esence a kde se da sehnat vanilkový extrakt? Dále by mně zajímalo, jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem? 

Jde o technické termíny 

  • esence mívá tekutou podobu, 
  • extrakt najdete v podobě malých krystalků. 

Esence u nás v prodeji není, extrakt se prodává v miniaturních lahvičkách. V každém případě jde o výrobek z pravé vanilky, stejně jako u termínu vanilkový cukr. To je cukr ovoněný pravou vanilkou nebo jejím extraktem (esencí). 

Vanilín je syntetická, tedy chemickou cestou vyráběná náhražka pravé vanilky. Dostalo se mu širokého rozšíření za války, kdy byla pravá vanilka nedostupná. Ač se jedná o náhražku totálně zdomácnělou, porovnáte-li s ní vůni pravé vanilky, k vanilínu se vám nebude chtít vracet. 

Jedno balení pravé vanilky sice stojí okolo 80 Kč, ale vůně je nesmírně výrazná a vytrvalá. K navonění sklenice cukru stačí tobolku vložit dovnitř zhruba na týden a použít ji můžete několikrát. Lze ji také rozmixovat s krystalovým nebo krupicovým cukrem a dále používat běžným způsobem.
 

Související články

Vyrobte si domácí vanilkový cukr
  • Tipy a triky

Vyrobte si domácí vanilkový cukr

Vytáhli jste právě z trouby nadýchanou bábovku? Dokončete své dílo sladkým sněhobílým popraškem. Na pocukrování je nejlepší pravý vanilkový cukr - připravte si i vy báječný domácí, jehož vůni se nic nevyrovná.  ...
Vánoce voní vanilkou
  • Zajímavosti

Vánoce voní vanilkou

Ptáte se, proč mít v záloze vanilkový extrakt, když máte stále po ruce celý vanilkový lusk? Protože každý z nich má v kuchyni své místo. Zatímco semínka z vanilkového lusku je žádoucí použít do tekutého základu (mléko, smetana, čokoláda),...
Domácí vanilkový extrakt
  • Tipy a triky

Domácí vanilkový extrakt

Vyrobte si domácí vanilkový extrakt! Ve správných podmínkách ho můžete skladovat velmi dlouho, a budete ho tak mít po ruce, kdykoliv bude potřeba....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit