Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeptejte se redakce: Vanilková esence a extrakt

vanilka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Vanilka patří k mimořádně oblíbeným surovinám. Její jedinečná sladká vůně propůjčuje stovkám dezertů nezaměnitelné kouzlo. Víte si snad představit Vánoce bez vanilkových rohlíčků? Víte ale v jakých formách se vanilka při pečení může používat? 

 

Chtěla jsem se zeptat, co je to vanilková esence a kde se da sehnat vanilkový extrakt? Dále by mně zajímalo, jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem? 

Jde o technické termíny 

  • esence mívá tekutou podobu, 
  • extrakt najdete v podobě malých krystalků. 

Esence u nás v prodeji není, extrakt se prodává v miniaturních lahvičkách. V každém případě jde o výrobek z pravé vanilky, stejně jako u termínu vanilkový cukr. To je cukr ovoněný pravou vanilkou nebo jejím extraktem (esencí). 

Vanilín je syntetická, tedy chemickou cestou vyráběná náhražka pravé vanilky. Dostalo se mu širokého rozšíření za války, kdy byla pravá vanilka nedostupná. Ač se jedná o náhražku totálně zdomácnělou, porovnáte-li s ní vůni pravé vanilky, k vanilínu se vám nebude chtít vracet. 

Jedno balení pravé vanilky sice stojí okolo 80 Kč, ale vůně je nesmírně výrazná a vytrvalá. K navonění sklenice cukru stačí tobolku vložit dovnitř zhruba na týden a použít ji můžete několikrát. Lze ji také rozmixovat s krystalovým nebo krupicovým cukrem a dále používat běžným způsobem.
 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...