Vanilkové dortíky s karamelem

Vanilkové dortíky s karamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vanilkové dortíky s karamelem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1609 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 231 g
Tuky 57 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert jako od francouzského cukráře!

Suroviny

krupicový cukr 180 g
mléko 150 ml
smetana na vaření 300 ml
12%
vejce 1 ks
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
smetana ke šlehání
na ozdobení

1 Čtyři lžíce vody a 150 g cukru pomalu, za stálého míchání zahřívejte v silnostěnném kastrolu až do rozpuštění cukru. Zvyšte teplotu a pět minut vařte, už bez míchání. Část karamelu rozdělte do malých silnostěnných misek a dejte vychladit.

2 Předehřejte troubu na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Mléko a smetanu nalijte do pánve, přidejte vanilková semínka a přiveďte k varu. Na půl hodiny odstavte, aby se vůně vanilky rozvinula. V misce mezitím prošlehejte vejce se zbylým cukrem a proceďte na ně vanilkové mléko. Promíchejte a rozlijte do misek s karamelem.

3 Misky vložte do pekáčku a zalijte vařící vodou tak, aby byly do poloviny ponořené. V troubě pečte třicet až pětatřicet minut, až bude obsah pevný, ale ještě se bude trochu chvět. Misky vyjměte, překryjte fólií a po zchladnutí je dejte na tři hodiny nebo přes noc vychladit do ledničky.

4 Misku s dortíkem obkružte nožem, vyklopte na talířek a ozdobte zbylým karamelem a šlehačkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/2

Komentáře

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit