Šťavnatý koláč z lineckého a vanilkových rohlíčků

Šťavnatý koláč z lineckého a vanilkových rohlíčků

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (2)
Do 20 minut 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3182 kcal
Bílkoviny 52 g
Cukr 123 g
Tuky 274 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Křehké cukroví vytvoří lahodný základ.

Suroviny

Na korpus
300 g
linecké pečivo lze nahradit vanilkovými rohlíčky, i slepované
máslo 200 g
rozpuštěné
Na krém
200 g
pomerančová dužina bez bílých blanek
krupicový cukr 100 g
žloutek 3 ks
smetana 50 ml
škrob 1 ČL
pomeranč 1 ks
1.  Cukroví rozdrťte válečkem nebo rozmixujte. Spojte s rozpuštěným máslem a směs vymačkejte do koláčové formy včetně okrajů. Dejte do chladničky ztuhnout.

2.  Troubu předehřejte na 225 stupňů. Pomerančovou dužinu svařte s cukrem. Vmíchejte žloutky a smetanu, poprašte solamylem a promíchejte. Vlijte do připraveného korpusu. Vložte do trouby a deset minut zapékejte, pak snižte teplotu na 175 stupňů a ještě zhruba pětadvacet minut dopékejte, aby byl krém na povrchu pevný (uvnitř má zůstat vláčný). Těsně před dopečením koláč ozdobte co nejtenčími plátky pomeranče, zbavenými peciček.

Tip  Pokud byste neodstranili z dílků pomeranče blanky, byla by směs nahořklá. Vykrajování dílků z blanek se odborně říká filírování a potřebujete na něj menší, opravdu ostrý a špičatý nůž. Jak postupovat? Pomeranč oloupejte a zbavte vnitřní bílé kůry. Potom vykrajujte jednotlivé dílky z dělicích blanek; ovoce přitom držte nad miskou, abyste zachytili šťávu.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit