0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šťavnatý koláč z lineckého a vanilkových rohlíčků

Šťavnatý koláč z lineckého a vanilkových rohlíčků
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šťavnatý koláč z lineckého a vanilkových rohlíčků

4 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4587 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 316 g
Tuky 331 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké cukroví vytvoří lahodný základ.

Suroviny

Na korpus
sušenky 300 g
domácí linecké cukroví (i slepované) a vanilkové rohlíčky
máslo 200 g
rozpuštěné
Na krém
pomeranč 200 g
pomerančová dužina bez bílých blanek
krupicový cukr 100 g
žloutek 3 ks
smetana 50 ml
škrob 1 ČL
bramborový
pomeranč 1 ks
pečlivě omytý

1 Cukroví rozdrťte válečkem nebo rozmixujte. Spojte s rozpuštěným máslem a směs vymačkejte do koláčové formy včetně okrajů. Dejte do chladničky ztuhnout.

2 Troubu předehřejte na 225 stupňů. Pomerančovou dužinu svařte s cukrem. Vmíchejte žloutky a smetanu, poprašte solamylem a promíchejte. Vlijte do připraveného korpusu. Vložte do trouby a deset minut zapékejte, pak snižte teplotu na 175 stupňů a ještě zhruba pětadvacet minut dopékejte, aby byl krém na povrchu pevný (uvnitř má zůstat vláčný). Těsně před dopečením koláč ozdobte co nejtenčími plátky pomeranče, zbavenými peciček.

TIP
Pokud byste neodstranili z dílků pomeranče blanky, byla by směs nahořklá. Vykrajování dílků z blanek se odborně říká filírování a potřebujete na něj menší, opravdu ostrý a špičatý nůž. Jak postupovat? Pomeranč oloupejte a zbavte vnitřní bílé kůry. Potom vykrajujte jednotlivé dílky z dělicích blanek; ovoce přitom držte nad miskou, abyste zachytili šťávu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/1

Komentáře

Anonym

Koláč jsem loni vyráběla, ale nebyla jsem s ním spokojená. Byl strašně tučný (máslo v cukroví + máslo) a přeslazený. Raději bych namlela z cukroví dno na tvarohový dort.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit