Křehké cukroví vytvoří lahodný základ.
Postup
Cukroví rozdrťte válečkem nebo rozmixujte. Spojte s rozpuštěným máslem a směs vymačkejte do koláčové formy včetně okrajů. Dejte do chladničky ztuhnout.
Troubu předehřejte na 225 stupňů. Pomerančovou dužinu svařte s cukrem. Vmíchejte žloutky a smetanu, poprašte solamylem a promíchejte. Vlijte do připraveného korpusu. Vložte do trouby a deset minut zapékejte, pak snižte teplotu na 175 stupňů a ještě zhruba pětadvacet minut dopékejte, aby byl krém na povrchu pevný (uvnitř má zůstat vláčný). Těsně před dopečením koláč ozdobte co nejtenčími plátky pomeranče, zbavenými peciček.
TIP
Pokud byste neodstranili z dílků pomeranče blanky, byla by směs nahořklá. Vykrajování dílků z blanek se odborně říká filírování a potřebujete na něj menší, opravdu ostrý a špičatý nůž. Jak postupovat? Pomeranč oloupejte a zbavte vnitřní bílé kůry. Potom vykrajujte jednotlivé dílky z dělicích blanek; ovoce přitom držte nad miskou, abyste zachytili šťávu.
Komentáře