Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šťavnatý koláč z lineckého a vanilkových rohlíčků
Šťavnatý koláč z lineckého a vanilkových rohlíčků
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šťavnatý koláč z lineckého a vanilkových rohlíčků

4/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4587 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 316 g
Tuky 331 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké cukroví vytvoří lahodný základ.

Související recepty

Suroviny

Na korpus
sušenky 300 g
domácí linecké cukroví (i slepované) a vanilkové rohlíčky
máslo 200 g
rozpuštěné
Na krém
pomerančová dužina bez bílých blanek
smetana 50 ml
škrob 1 ČL
bramborový
pečlivě omytý

Postup

1

Cukroví rozdrťte válečkem nebo rozmixujte. Spojte s rozpuštěným máslem a směs vymačkejte do koláčové formy včetně okrajů. Dejte do chladničky ztuhnout.

2

Troubu předehřejte na 225 stupňů. Pomerančovou dužinu svařte s cukrem. Vmíchejte žloutky a smetanu, poprašte solamylem a promíchejte. Vlijte do připraveného korpusu. Vložte do trouby a deset minut zapékejte, pak snižte teplotu na 175 stupňů a ještě zhruba pětadvacet minut dopékejte, aby byl krém na povrchu pevný (uvnitř má zůstat vláčný). Těsně před dopečením koláč ozdobte co nejtenčími plátky pomeranče, zbavenými peciček.

TIP
Pokud byste neodstranili z dílků pomeranče blanky, byla by směs nahořklá. Vykrajování dílků z blanek se odborně říká filírování a potřebujete na něj menší, opravdu ostrý a špičatý nůž. Jak postupovat? Pomeranč oloupejte a zbavte vnitřní bílé kůry. Potom vykrajujte jednotlivé dílky z dělicích blanek; ovoce přitom držte nad miskou, abyste zachytili šťávu.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/1

Komentáře

23.01.2008 08:17
Recept se nachází v č.1/07, str.38
22.01.2008 11:50
Koláč jsem loni vyráběla, ale nebyla jsem s ním spokojená. Byl strašně tučný (máslo v cukroví + máslo) a přeslazený. Raději bych namlela z cukroví dno na tvarohový dort.

Apetit magazín