Protože Vánoce, Vánoce přicházejí - a vanilkové rohlíčky jsou klasika, bez které si tyto svátky nedokážeme vůbec představit. Snad každý má svůj oblíbený recept na vanilkové rohlíčky. Někdo nedá dopustit na ořechy, jiný preferuje mandle. Tento recept patří k našim favoritům.
Suroviny
Postup
Máslo nakrájejte na kostičky a zpracujte s ostatními surovinami v pevné těsto. Pracujte rychle, aby máslo nepovolilo.
Těsto nechte v chladu odpočinout několik hodin, ideálně přes noc.
Před zpracováním ho nechte dojít pokojové teploty. Potom z něj odkrajujte stejně velké kousky. Vytvořte válečky a ty ohněte do tvaru rohlíčků.
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
Rohlíčky vyskládejte na plech a pečte zhruba 12–15 minut, podle výkonnosti trouby.
Po upečení je nechte krátce zchladnout a ještě teplé obalujte ve vanilkovém cukru.
Profi tipy Martina Pokorného
- V každém případě se přimlouvám za použití pravé vanilky. Stačí vložit 1 podélně rozříznutý lusk do sklenice s 500g moučkového cukru . Dokonale ovoněný bude cukr za 7-10 dní. Chuť pravé vanilky ještě znásobíte, pokud do cukru vyškrábnete i zrníčka z lusku. Rohlíčky tak budou přímo dokonalé.
- Do rohlíčků se používají lískové oříšky i mandle, ale ze všech nejvýraznější chuť mají vlašské ořechy. Olej, který obsahují, těsto navíc výrazně zvláční.
- Když vám dojde hladká mouka, klidně použijte polohrubou.
- Jiné než teflonové plechy před pečením vyložte papírem na pečení či speciální fólií.
- Těsto potřebuje před zpracováním zvláčnět, ale ne úplně změknout. Rohlíčky se nejlépe tvarují (a nepraskají) z těsta polotuhého – z příliš měkkého byste nevytvarovali nic.
Komentáře