Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (124)
Více než hodinu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5523 kcal
Bílkoviny 85 g
Cukr 395 g
Tuky 391 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Protože Vánoce, Vánoce přicházejí

Suroviny

máslo 340 g
studené
moučkový cukr 100 g
mouka pšeničná hladká 420 g
vlašské ořechy 160 g
mleté
sůl špetka
vanilkový cukr
Máslo nakrájejte na kostičky a zpracujte s ostatními surovinami v pevné těsto (pracujte rychle, aby máslo nepovolilo). Těsto nechte v chladu několik hodin nebo přes noc odpočinout. Před zpracováním ho nechte dojít pokojové teploty. Pak z něj odkrajujte kousky; nejběžnější způsob je vytvářet válečky a ty potom ohnout do tvaru rohlíčků. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Rohlíčky klaďte na plech a pečte zhruba 12–15 minut, podle výkonnosti trouby. Po upečení je nechte na plechu krátce zchladnout a potom je, ještě teplé, obalujte ve vanilkovém cukru.

Profi tipy Martina Pokorného
✶ V každém případě se přimlouvám za použití pravé vanilky. Stačí vložit lusk do sklenice s moučkovým cukrem; dokonale ovoněný bude cukr za týden až deset dní. Na půl kila cukru postačí jeden vanilkový lusk – podélně ho rozřízněte a špičkou nože vyškrabte zrníčka. Tím chuť pravé vanilky ještě znásobíte a rohlíčky budou přímo dokonalé.

✶ Do rohlíčků se používají lískové oříšky i mandle, ale ze všech nejvýraznější chuť mají vlašské ořechy. Olej, který obsahují, těsto navíc výrazně zvláční.

✶ Když vám dojde hladká mouka, klidně použijte polohrubou.

✶ Jiné než teflonové plechy před pečením rozhodně vymažte nebo je vyložte papírem na pečení či speciální fólií.

✶ Těsto potřebuje před zpracováním zvláčnět, ale ne úplně změknout. Rohlíčky se nejlépe tvarují (a nepraskají) z těsta polotuhého – z příliš měkkého byste nevytvarovali nic.

Obchod Apetit