Protože Vánoce, Vánoce přicházejí - a vanilkové rohlíčky jsou klasika, bez které si tyto svátky nedokážeme vůbec představit. Snad každý má svůj oblíbený recept na vanilkové rohlíčky. Někdo nedá dopustit na ořechy, jiný preferuje mandle. Tento recept patří k našim favoritům.
Suroviny
Postup
Máslo nakrájejte na kostičky a zpracujte s ostatními surovinami v pevné těsto (pracujte rychle, aby máslo nepovolilo).
Těsto nechte v chladu několik hodin nebo přes noc odpočinout.
Před zpracováním ho nechte dojít pokojové teploty. Pak z něj odkrajujte kousky; nejběžnější způsob je vytvářet válečky a ty potom ohnout do tvaru rohlíčků.
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
Rohlíčky klaďte na plech a pečte zhruba 12–15 minut, podle výkonnosti trouby.
Po upečení je nechte na plechu krátce zchladnout a potom je, ještě teplé, obalujte ve vanilkovém cukru.
Profi tipy Martina Pokorného
- V každém případě se přimlouvám za použití pravé vanilky. Stačí vložit lusk do sklenice s moučkovým cukrem; dokonale ovoněný bude cukr za týden až deset dní. Na půl kila cukru postačí jeden vanilkový lusk – podélně ho rozřízněte a špičkou nože vyškrabte zrníčka. Tím chuť pravé vanilky ještě znásobíte a rohlíčky budou přímo dokonalé.
- Do rohlíčků se používají lískové oříšky i mandle, ale ze všech nejvýraznější chuť mají vlašské ořechy. Olej, který obsahují, těsto navíc výrazně zvláční.
- Když vám dojde hladká mouka, klidně použijte polohrubou.
- Jiné než teflonové plechy před pečením rozhodně vymažte nebo je vyložte papírem na pečení či speciální fólií.
- Těsto potřebuje před zpracováním zvláčnět, ale ne úplně změknout. Rohlíčky se nejlépe tvarují (a nepraskají) z těsta polotuhého – z příliš měkkého byste nevytvarovali nic.
Komentáře
13.08.2006 14:21
najlepsie
08.05.2007 18:46
sůl
21.12.2008 07:40
RE: sůl
08.12.2007 21:25
rohlíčky
12.12.2007 16:21
Re: rohlíčky
10.12.2009 14:29
RE: rohlíčky
23.12.2007 18:35
najlepšie rožteky na svete
04.12.2008 20:08
rohlíčky
20.01.2009 20:26
VR, rozumerj vanilkové rohlíčky :)
20.12.2009 08:11
Rohlíčky