Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vanilkové rohlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 262
Více než hodinu Velmi snadné cca 40 rohlíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5523 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 395 g
Tuky 391 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Protože Vánoce, Vánoce přicházejí - a vanilkové rohlíčky jsou klasika, bez které si tyto svátky nedokážeme vůbec představit. Snad každý má svůj oblíbený recept na vanilkové rohlíčky. Někdo nedá dopustit na ořechy, jiný preferuje mandle. Tento recept patří k našim favoritům. 

Související recepty

Suroviny

máslo 340 g
studené
mleté
sůl špetka
na obalení

Postup

1

Máslo nakrájejte na kostičky a zpracujte s ostatními surovinami v pevné těsto. Pracujte rychle, aby máslo nepovolilo.

2

Těsto nechte v chladu odpočinout několik hodin, ideálně přes noc.

3

Před zpracováním ho nechte dojít pokojové teploty. Potom z něj odkrajujte stejně velké kousky. Vytvořte válečky a ty ohněte do tvaru rohlíčků.

4

Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.

5

Rohlíčky vyskládejte na plech a pečte zhruba 12–15 minut, podle výkonnosti trouby.

6

Po upečení je nechte krátce zchladnout a ještě teplé obalujte ve vanilkovém cukru.

Profi tipy Martina Pokorného

  • V každém případě se přimlouvám za použití pravé vanilky. Stačí vložit 1 podélně rozříznutý lusk do sklenice s 500g moučkového cukru . Dokonale ovoněný bude cukr za 7-10 dní. Chuť pravé vanilky ještě znásobíte, pokud do cukru vyškrábnete i zrníčka z lusku. Rohlíčky tak budou přímo dokonalé.
      
  • Do rohlíčků se používají lískové oříšky i mandle, ale ze všech nejvýraznější chuť mají vlašské ořechy. Olej, který obsahují, těsto navíc výrazně zvláční.
      
  • Když vám dojde hladká mouka, klidně použijte polohrubou.
      
  • Jiné než teflonové plechy před pečením vyložte papírem na pečení či speciální fólií.
      
  • Těsto potřebuje před zpracováním zvláčnět, ale ne úplně změknout. Rohlíčky se nejlépe tvarují (a nepraskají) z těsta polotuhého – z příliš měkkého byste nevytvarovali nic.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

20.12.2009 08:11
V našej rodine tradíciu rohlíčky nemali a tak som nezdedila rodinný recept. Keďže mi na návštevách veľmi chutili, hľadala som ten SVOJ recept a vyskúšala som niekoľko zaručene doporučených ale výsledok ma skôr odradil. Už ten svoj recept mám. Je to práve tento. S cestom sa dobre pracuje a rohlíčky sú krehké, vláčne, chutné a voňavé ako majú byť. Som rada, že recept je bez vajec.
20.01.2009 20:26
Aj ja som robila na Vianoce horeuvedené rožteky, boli chuťovo výborné!!!! ale mne sa pri pečení trošku roztiekli a horšie sa skladovali, lebo boli veľmi krehké...
04.12.2008 20:08
Dnes jsem pekla poprvé v životě. V naší rodině se nikdy rohlíčky nejdly. Až teď si je dcera vydyndala. Jsou úžasný a půlka už je pryč, budu muset zamknout před ostatními členy rodiny.Už budou patřit mezi klasiku na vánoční stůl.
23.12.2007 18:35
Skutočne nejlepšie rožteky na svete, sú krehké a veľmi jemné.Veľmi si na nich pochutnávama, z prípravou žiadne ťažkosti, môžete nechať odstáť aj dva dni, mi sme nechali a výsledok je super.
08.12.2007 21:25
a kde mate něco na spojení těsta.první plech šel slepicím pač se to drolilo!ono vejce umí zázrak.recept o ničem!
12.12.2007 16:21
Milý Jirko, tuk z másla a z ořechů se postará o dostatečné spojení těsta. Já jsem s tímto receptem žádné problémy neměla, rohlíčky jsou výborné.
10.12.2009 14:29
pro Jirku pro spojeni testa staci maslo, mozna se prvni plech nepodaril z důvodu málo rozeřáté trouby. Me se rohicky podařily a jsou lahodne. J
13.08.2006 14:21
najlepsie vanilkove rozteky!
08.05.2007 18:46
drobný poznatek-špetka soly je v rohlíčkách přece jen trochu cítit.Já ji příště určitě vynechám, ale jinak byly dobré.
21.12.2008 07:40
Sůl jsem také v rohlíčkách malinko cítila. Asi je to o tom, jak má kdo velkou špetku. Já dám tedy příště půl špetky :-D. No příště...vlastně dnes, jdu dělat další várku, už jsou pryč!!!