Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (72)
Do hodiny Velmi snadné cca 50 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4662 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 536 g
Tuky 229 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejhezčí vánoční květiny

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 250 g
pokojové teploty
moučkový cukr 120 g
vejce 1 ks
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
z jednoho citronu
ovocný kompot
dle chuti
moučkový cukr
na posypání, lze vynechat

1V míse utřete máslo s prosátým moučkovým cukrem (prosátím ho zbavíte případných hrudek) a vejcem. Na tuto směs prosijte mouku (krásně ji tím provzdušníte) a přidejte vanilinový cukr a citronovou kůru.

2Zpracujte tužší těsto a nechte ho odpočinout v chladu několik hodin, případně přes noc. Před válením nechte těsto trochu změknout. Na pomoučeném válu pak vyválejte tenký plát (asi 2 mm silný) a tvořítky vypichujte libovolné tvary.

3Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykrájené cukroví klaďte na plech a pečte 5–10 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu mouky – pozor, aby se okraje cukroví nepřipálily. Koláčky slepujte ‚lineckou‘ zavařeninou, případně posypte moučkovým cukrem. 

Profi tipy Silvie Sulanské
✶ U lineckého těsta platí jednoduchá řada 1–2–3, která znamená 1 díl cukru, 2 díly másla, 3 díly mouky. Stačí se držet tohoto poměru; konkrétní množství surovin už záleží jenom na vás.

✶ Máslo (o jiném tuku u tohoto lahůdkového cukroví ani neuvažujte) se líp zpracuje v těsto, když má pokojovou teplotu. Proč? Nebude pak tvořit tukové hrudky, které by mohly při pečení zlobit.

✶ Použijete-li místo celých vajec jen žloutky (cca 3), máte postaráno o větší křehkost a krásnou barvu těsta.

✶ Základní trik je otáčení plechů při pečení (předkem dozadu). Žádná trouba nepeče stejnoměrně a u drobných tvarů je rozdíl v barvě a propečenosti velmi výrazný.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

Ježiš a není to jedno? Obecně řečeno 1-2-3. Recept je úžasný ať je z časopisu, ať je pravidlo 5-8-90 či něco jiného. Určitě recept chválím, protože je to jednoduchá klasika.

Anonym

Je vidět, že máš hromadu času na kraviny, když řešíš takovouhle banalitu. Třeba se začni zaobírat něčím zajímavějším a aby to bylo někomu k užitku.

Blanka Čadová

Vyzkoušela, ochutnala a i bez rozležení jsou koláčky velice chutné. A ani nemusí platit pravidlo 1 - 2 - 3 :-).

Anonym

Teda ja neviem, ci sa mi nepodarili alebo maju byt proste take tvrdsie. Co mam ja odlozeny, vyskusany recept, z toho su kolaciky makke hned... Ale kedze stale skusam nove a nove recepty, nedalo mi nevyskusaj aj tento. Ale asi si ho nezapisem...

Anonym

Nevím proč řešítě pravidlo 123, já v repectu vidím 500g mouky, 250g tuku a 150g cukru (moučkový plus 30g sáček vanilkového).

Anonym

Nevím proč řešítě pravidlo 123, já v repectu vidím 500g mouky, 250g tuku a 150g cukru (moučkový plus 30g sáček vanilkového).

Anonym

Nevím proč řešítě pravidlo 123, já v repectu vidím 500g mouky, 250g tuku a 150g cukru (moučkový plus 30g sáček vanilkového).

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit