Nejhezčí vánoční květiny
Suroviny
Postup
V míse utřete máslo s prosátým moučkovým cukrem (prosátím ho zbavíte případných hrudek) a vejcem. Na tuto směs prosijte mouku (krásně ji tím provzdušníte) a přidejte vanilinový cukr a citronovou kůru.
Zpracujte tužší těsto a nechte ho odpočinout v chladu několik hodin, případně přes noc. Před válením nechte těsto trochu změknout. Na pomoučeném válu pak vyválejte tenký plát (asi 2 mm silný) a tvořítky vypichujte libovolné tvary.
Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykrájené cukroví klaďte na plech a pečte 5–10 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu mouky – pozor, aby se okraje cukroví nepřipálily. Koláčky slepujte ‚lineckou‘ zavařeninou, případně posypte moučkovým cukrem.
Profi tipy Silvie Sulanské
- U lineckého těsta platí jednoduchá řada 1–2–3, která znamená 1 díl cukru, 2 díly másla, 3 díly mouky. Stačí se držet tohoto poměru; konkrétní množství surovin už záleží jenom na vás.
- Máslo (o jiném tuku u tohoto lahůdkového cukroví ani neuvažujte) se líp zpracuje v těsto, když má pokojovou teplotu. Proč? Nebude pak tvořit tukové hrudky, které by mohly při pečení zlobit.
- Použijete-li místo celých vajec jen žloutky (cca 3), máte postaráno o větší křehkost a krásnou barvu těsta.
- Základní trik je otáčení plechů při pečení (předkem dozadu). Žádná trouba nepeče stejnoměrně a u drobných tvarů je rozdíl v barvě a propečenosti velmi výrazný.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo (16 receptů)
Komentáře
Anonym
23.06.2006 17:00
Ať počítám jak počítám
Anonym
04.12.2007 10:53
Je to jedno
Anonym
14.09.2007 17:30
Apetit 12/04
Anonym
30.11.2007 20:22
Pravidlo 1-2-3 zde určitě neplatí
Anonym
30.07.2008 14:01
že na to máš čas....
Blanka Čadová
10.12.2008 16:51
LINECKÉ
Anonym
11.12.2009 12:49
LINECKE KOLACIKY
Anonym
13.12.2009 12:31
1-2-3
Anonym
13.12.2009 12:31
1-2-3
Anonym
13.12.2009 12:31
1-2-3