0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecké koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 83
Více než hodinu Velmi snadné cca 50 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4662 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 536 g
Tuky 229 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejhezčí vánoční květiny

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 250 g
pokojové teploty
moučkový cukr 120 g
vejce 1 ks
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
z jednoho citronu
ovocný džem
na slepování
moučkový cukr
na posypání, lze vynechat

Postup

1

V míse utřete máslo s prosátým moučkovým cukrem (prosátím ho zbavíte případných hrudek) a vejcem. Na tuto směs prosijte mouku (krásně ji tím provzdušníte) a přidejte vanilinový cukr a citronovou kůru.

    2

    Zpracujte tužší těsto a nechte ho odpočinout v chladu několik hodin, případně přes noc. Před válením nechte těsto trochu změknout. Na pomoučeném válu pak vyválejte tenký plát (asi 2 mm silný) a tvořítky vypichujte libovolné tvary.

      3

      Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykrájené cukroví klaďte na plech a pečte 5–10 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu mouky – pozor, aby se okraje cukroví nepřipálily. Koláčky slepujte ‚lineckou‘ zavařeninou, případně posypte moučkovým cukrem. 

        Profi tipy Silvie Sulanské

        • U lineckého těsta platí jednoduchá řada 1–2–3, která znamená 1 díl cukru, 2 díly másla, 3 díly mouky. Stačí se držet tohoto poměru; konkrétní množství surovin už záleží jenom na vás.
        • Máslo (o jiném tuku u tohoto lahůdkového cukroví ani neuvažujte) se líp zpracuje v těsto, když má pokojovou teplotu. Proč? Nebude pak tvořit tukové hrudky, které by mohly při pečení zlobit.
        • Použijete-li místo celých vajec jen žloutky (cca 3), máte postaráno o větší křehkost a krásnou barvu těsta.
        • Základní trik je otáčení plechů při pečení (předkem dozadu). Žádná trouba nepeče stejnoměrně a u drobných tvarů je rozdíl v barvě a propečenosti velmi výrazný.

        Související články

        Tento recept naleznete také v kolekcích:

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2004/12

        Komentáře

        Anonym

        Ať počítám jak počítám, jednoduché pravidlo 1-2-3 ve vašem receptu neplatí....:-)

        Anonym

        Ježiš a není to jedno? Obecně řečeno 1-2-3. Recept je úžasný ať je z časopisu, ať je pravidlo 5-8-90 či něco jiného. Určitě recept chválím, protože je to jednoduchá klasika.

        Anonym

        Recept se nachází v č.12/04, str.43

        Anonym

        Než budete linecké podle tohoto receptu péct, radši si množství surovin přepočítejte.... někdo hold neumí počítat....

        Anonym

        Je vidět, že máš hromadu času na kraviny, když řešíš takovouhle banalitu. Třeba se začni zaobírat něčím zajímavějším a aby to bylo někomu k užitku.

        Blanka Čadová

        Vyzkoušela, ochutnala a i bez rozležení jsou koláčky velice chutné. A ani nemusí platit pravidlo 1 - 2 - 3 :-).

        Anonym

        Teda ja neviem, ci sa mi nepodarili alebo maju byt proste take tvrdsie. Co mam ja odlozeny, vyskusany recept, z toho su kolaciky makke hned... Ale kedze stale skusam nove a nove recepty, nedalo mi nevyskusaj aj tento. Ale asi si ho nezapisem...

        Anonym

        Nevím proč řešítě pravidlo 123, já v repectu vidím 500g mouky, 250g tuku a 150g cukru (moučkový plus 30g sáček vanilkového).

        Anonym

        Nevím proč řešítě pravidlo 123, já v repectu vidím 500g mouky, 250g tuku a 150g cukru (moučkový plus 30g sáček vanilkového).

        Anonym

        Nevím proč řešítě pravidlo 123, já v repectu vidím 500g mouky, 250g tuku a 150g cukru (moučkový plus 30g sáček vanilkového).

        Apetit magazín