0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Linecké koláčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 78
Více než hodinu Velmi snadné cca 50 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4662 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 536 g
Tuky 229 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejhezčí vánoční květiny

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
máslo 250 g
pokojové teploty
moučkový cukr 120 g
vejce 1 ks
vanilkový cukr 1 bal
citronová kůra
z jednoho citronu
ovocný džem
na slepování
moučkový cukr
na posypání, lze vynechat

Postup

1

V míse utřete máslo s prosátým moučkovým cukrem (prosátím ho zbavíte případných hrudek) a vejcem. Na tuto směs prosijte mouku (krásně ji tím provzdušníte) a přidejte vanilinový cukr a citronovou kůru.

    2

    Zpracujte tužší těsto a nechte ho odpočinout v chladu několik hodin, případně přes noc. Před válením nechte těsto trochu změknout. Na pomoučeném válu pak vyválejte tenký plát (asi 2 mm silný) a tvořítky vypichujte libovolné tvary.

      3

      Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykrájené cukroví klaďte na plech a pečte 5–10 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu mouky – pozor, aby se okraje cukroví nepřipálily. Koláčky slepujte ‚lineckou‘ zavařeninou, případně posypte moučkovým cukrem. 

        Profi tipy Silvie Sulanské

        • U lineckého těsta platí jednoduchá řada 1–2–3, která znamená 1 díl cukru, 2 díly másla, 3 díly mouky. Stačí se držet tohoto poměru; konkrétní množství surovin už záleží jenom na vás.
        • Máslo (o jiném tuku u tohoto lahůdkového cukroví ani neuvažujte) se líp zpracuje v těsto, když má pokojovou teplotu. Proč? Nebude pak tvořit tukové hrudky, které by mohly při pečení zlobit.
        • Použijete-li místo celých vajec jen žloutky (cca 3), máte postaráno o větší křehkost a krásnou barvu těsta.
        • Základní trik je otáčení plechů při pečení (předkem dozadu). Žádná trouba nepeče stejnoměrně a u drobných tvarů je rozdíl v barvě a propečenosti velmi výrazný.

        Související články

        Provoňte kuchyni lineckým
        • Tipy a triky

        Provoňte kuchyni lineckým

        Pusťte se o víkendu do máslového a ořechového cukroví, které si potrpí na líný odpočinek v krabicích.   ...

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2004/12

        Komentáře

        Anonym

        Ježiš a není to jedno? Obecně řečeno 1-2-3. Recept je úžasný ať je z časopisu, ať je pravidlo 5-8-90 či něco jiného. Určitě recept chválím, protože je to jednoduchá klasika.

        Anonym

        Je vidět, že máš hromadu času na kraviny, když řešíš takovouhle banalitu. Třeba se začni zaobírat něčím zajímavějším a aby to bylo někomu k užitku.

        Blanka Čadová

        Vyzkoušela, ochutnala a i bez rozležení jsou koláčky velice chutné. A ani nemusí platit pravidlo 1 - 2 - 3 :-).

        Anonym

        Teda ja neviem, ci sa mi nepodarili alebo maju byt proste take tvrdsie. Co mam ja odlozeny, vyskusany recept, z toho su kolaciky makke hned... Ale kedze stale skusam nove a nove recepty, nedalo mi nevyskusaj aj tento. Ale asi si ho nezapisem...

        Anonym

        Nevím proč řešítě pravidlo 123, já v repectu vidím 500g mouky, 250g tuku a 150g cukru (moučkový plus 30g sáček vanilkového).

        Anonym

        Nevím proč řešítě pravidlo 123, já v repectu vidím 500g mouky, 250g tuku a 150g cukru (moučkový plus 30g sáček vanilkového).

        Anonym

        Nevím proč řešítě pravidlo 123, já v repectu vidím 500g mouky, 250g tuku a 150g cukru (moučkový plus 30g sáček vanilkového).

        Apetit magazín

        Hřejivé podzimní polévky
        • Tipy redakce

        Hřejivé podzimní polévky

        Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
        STORY
        Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

        Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

        Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

        Obchod Apetit