Lahodná kokosová rýže

Lahodná kokosová rýže

4.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3323 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 426 g
Tuky 158 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tato mléčná dobrota se v thajských restauracích podává jako dezert, vy ji ale můžete zkusit i jako lehkou večeři (tomu odpovídá množství ingrediencí v našem receptu). A pozor – zbožňují ji i zapřisáhlí odpůrci rýžových nákypů a mléčné rýže z obchodu!

Suroviny

rýže 200 g
citronová kůra
z jednoho citronu
kokosový krém 800 ml
mléko 400 ml
plnotučné
krystalový cukr 200 g
mango 1 ks
oloupané, nakrájené na plátky
vanilkový lusk 0.5 ks
dřeň, lze nahradit vanilinovým cukrem

Postup

1

Rýži propláchněte pod studenou tekoucí vodou a dejte do hrnce spolu s citronovou kůrou, vanilkou, cukrem, kokosovým krémem a mlékem. Za stálého míchání přiveďte k varu.

2

Ztlumte oheň na minimum a vařte bez pokličky, dokud nebude rýže měkká (trvá to kolem čtyřiceti minut). Průběžně míchejte, aby se nic nepřipeklo ke dnu hrnce.

3

Stáhněte z ohně a nechte zchladnout, vlažná rýže totiž chutná lépe než horká. Dejte do misek nebo hrníčků a poklaďte ovocem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

Tiež ma tento recept zaujal, lebo mám rada kokos, ale neviem aký kokosový krém myslia. Nepozná niekto nejaký recept na kokosový krém?

Anonym

Je to konzerva, něco jako kokosové mléko ale hustší, možná by mělo být přeloženo jako kokosová smetana. Tato rýže je s ním dobrota, ale pokud neseženete, kokosové mléko taky poslouží.

Anonym

Kokosový krém v plechovce prodávají napr. v siti supermarketu Albert. Najdete ho hned vedle kokosového mléka.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit