Recepty na jídla s rýží
Rýže je všestranná surovina, která nabízí nespočet kulinářských úprav. Vychutnat si ji můžete na sladko i na slano, za tepla i za studena, ve formě kaše nebo na skus uvařených jemných zrn. Znáte druhy rýže a víte, na jaký pokrm se hodí? U nás najdete různé rýžové recepty včetně doporučení, po jakém druhu rýže sáhnout v obchodě. Připravte si třeba pravé italské rizoto nebo Asií inspirovanou smaženou rýži. S našimi recepty užijete jasmínovou rýži, basmati i arborio jakož i levnější typy této oblíbené obiloviny.
...
Chcete si připravit sladkou rýžovou snídani, oběd či večeři v podobě vláčného rýžového nákypu či extra jemného rýžového pudinku? Láká vás spíše smažená rýže nebo nasi goreng? Na našem webu najdete spoustu inspirace, jak z této obiloviny vykouzlit chutná jídla pro celou rodinu. Potěší vás nejen pokrmy z rýže, ale také z rýžových nudlí, kterým v receptech vévodí chutě orientu.
Obilovina mnoha druhů a barev
Přemýšlíte nad tím, jakou rýži v obchodě vybrat? Jestli parboiled, nebo natural? Různé procesy zpracování dělí rýži na tyto druhy:
- Parboiled: Její úprava spočívá v ošetření vysokotlakou párou. Tím se dostanou vitaminy a minerály z povrchové části zrna dovnitř. Parboiled rýže je sypká.
- Natural: Pouze částečně obroušená rýže, na jejímý povrchu zůstává hnědá slupka. Obsahuje vysoký podíl vitaminů skupiny B a má lehce oříškovou chuť.
- Bílá leštěná rýže: Trvanlivá a důkladně opracovaná rýže, která patří k cenově nejdostupnějším. Není příliš nutričně bohatá, má nízký obsah vitaminů. Podle tvaru a délky zrna ji pak dělíme ještě na kulatozrnnou (vhodná zejména na přípravu rizota, sushi nebo rýžové kaše), střednězrnnou (ideální na přípravu paelly) dlouhozrnnou (je připravována hlavně jako příloha).
- Předvařená rýže: Zkracuje dobu domácí kuchařské úpravy tím, že ji nechá výrobce projít vysokou teplotou bez přidání vody.
- Neloupaná rýže: Rýže s celou slupkou a vysokým podílem vlákniny.
- Jasmínová rýže: Voňavá a chutná rýže z Thajska.
- Basmati rýže: Drobná zrnka rýže pocházejí z Indie a Pákistánu, z podhůří Himálají. V indické kuchyni je basmati nezbytností.
- Divoká rýže: Neboli také indiánská rýže není rýží v pravém slova smyslu, ale semínkem vysoké vodní trávy - původně severoamerické rostliny.
Jednotlivé druhy rýže se dělí nejen podle vzhledu a obsažených látek, ale také podle doby přípravy. Zatímco bílou rýži připravíte do 20 minut, u rýže natural si dobu přípravy přibližně o půl hodiny prodloužíte.
Přirozeně bezlepková surovina
Rýže je sama o sobě bezlepková, proto ji mohou jíst lidé intolerantní k lepku a alergici. Její bohaté využití v kuchyni posouvají ještě dále produkty, které se z ní vyrábějí. Dnes tak již běžně můžete pracovat s rýžovou moukou, která je vhodná pro přípravu sladkých i slaných bezlepkových pokrmů z trouby.
- K vyzkoušení sladkého bezlepkového pečení se přímo nabízí bezlepkové muffiny.
- Za zmínku pak rozhodně stojí rýžové nudle. Uchvátí vás svou snadnou úpravou, díky které budete mít skvělý asijský pokrm raz dva na stole.
- K zahušťování je skvělá rýžová mouka či škrob a k dochucení japonské kuchyně nesmí chybět rýžový ocet. Bez dochucení rýžovým octem se neobjede například rýže na sushi.
Celý popis