Nová registrace Zapomenuté heslo

Kokosové buchty a moučníky: Čím vás může kokos při pečení potrápit a jak tomu předejít

26. 1. 2024
Kokosové řezy Bounty
Artur Rogalski / Moje Gotowanie

Kokosové moučníky jsou velmi oblíbené a setkáváme se s nimi v tradiční i moderní cukrařině. Jenže občas právě kokos dokáže i zkušenému cukráři zamotat hlavu. Na co si dát při pečení s kokosem pozor a kde všude ho využít?

Strouhaný kokos do těsta

Ať už se rozhodnete upéct jakékoli kokosové řezy, kokosky nebo jiný kokosový dezert, bez strouhaného kokosu se neobejdete. Jeho použití skrývá některá úskalí, protože každý saje jinak a někdy je velmi těžké odhadnout, jestli předepsané množství zaručí dokonalý výsledek.

  • Pokud to postup dovolí, je lepší nepřidávat hned celé předepsané množství kokosu, ale jen jeho větší část. Zbytek můžete buď dosypat, případně už nedávat.
  • Významným vodítkem, jak se bude kokos v těstě chovat, může být obsah tuku, který je přímo závislý na tom, jakým výrobním procesem dužina prošla.

Strouhaný kokos se vyrábí tak, že se dužina rozdrtí nebo namele najemno u a poté se nechá sušit. Odpařením vlhkosti se prodlouží jeho trvanlivost a lze jej déle skladovat. Podle dalšího zpracování lze strouhaný kokos rozdělit na tučný a nízkotučný.

Nízkotučný strouhaný kokos

Vzniká jako odpadní surovina po výrobě kokosového mléka. Kokosová drť má nízký obsah tuku (ten se odplavil do mléka), není příliš chuťově výrazná a postrádá řadu přirozeně se vyskytujících se prospěšných látek. Jde však o surovinu, kterou lze dobře použít například v bezlepkovém pečení.

  • Je běžně k dostání v obchodech a supermarketech za poměrně nízkou cenu.
  • Během pečení je nutné počítat s tím, že kokos je suchý a u některých receptů může způsobit, že finální výrobek bude lehce vysušený či drobivý.
  • V takovém případě příště přidejte o trochu víc tekutin a tuku nebo uberte kokos.
  • Hodí se pro dekorování perníčků nebo sušenek jako navození iluze sněhu.
  • Využijete ho také na vysypání bábovkových nebo dortových forem místo mouky.

Tučný strouhaný kokos

Kokos je pouze nastrouhaný, obsahuje veškerý tuk a ponechává si hrubší strukturu. Podíl tuku je něj 60 – 70 %, má výraznější chuť i vyšší obsah cenných látek.

  • Strouhaný kokos je vhodný pro přípravu nepečeného cukroví, kde vynikne jeho struktura i aroma.
  • Pečeným moučníkům dodá vláčnost a výraznější kokosovou chuť než nízkotučný.
  • Naopak pokud ho dáte do těsta příliš, výsledek může být hutný.

Jak obarvit strouhaný kokos

Kokos nemusí být vždy jen bílý, ale můžete ho také velmi snadno obarvit. Využijete ho jako posyp moučníků nebo třeba pro obalení nepečených kuliček.

  • Do igelitového sáčku vsypte asi hrst strouhaného kokosu.
  • V misce smíchejte 1 lžičku vody s potravinářskou gelovou barvou, kterou naberete na párátko.
  • Barvu ve vodě promíchejte, aby se dobře rozpustila. 
  • Pak ji vlijte do sáčku s kokosem, sáček uzavřete a kokos promněte, aby se všechen obarvil.
  • Obarvený kokos vysypte na pečící papír, rozprostřete a nechte dobře proschnout.

Kokosové chipsy ideální na ozdobu

Kokosové chipsy je nakrájená dužina na plátky, která taktéž prochází procesem sušení. Jsou křupavé, plné chuti a víc než do těsta se používají k závěrečnému dohotovování. Především jako krásná posypka nebo se do plátků celý dezert obalí.

  • Když plátky kokosu opražíte, budou křupavé a získají intenzivnější vůni a chuť. 
  • Rozprostřete je ve slabé vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 160 °C dozlatova.
  • Během pečení je nezapomeňte hlídat, aby se nespálily a občas je promíchejte.

Kokosový olej nejen do čokoládové polevy

Kokosový olej je dnes už velmi dobře dostupný a proto se i jeho využití v kuchyni velmi rychle rozšířilo. Je úžasným pomocníkem při výrobě čokoládové polevy, které dává patřičný lesk a kokosový nádech.

  • Na 100 gramů čokolády přidejte 10 g kokosového oleje a nad vodní lázní rozehřejte.
  • Udržujte teplotu 38 °C, aby byla finální poleva krásně hladká.

Dále ho můžete použít při přípravě sušenkové části cheesecaků, raw dortů, veganských dezertů, jako rostlinná náhrada klasického másla atd.

Zdroje informací: Apettit, CRoBrno, Hnmiracle

Recepty

Lamingtonky
Lamingtonky
< 60 min
Kokosové kostky
Kokosové kostky
< 45 min
Kefírová buchta s kokosem a čokoládou
Kefírová buchta s kokosem a čokoládou
< 60 min
Kokosové střapáče
Kokosové střapáče
< 30 min
Kokosový koláč tres leches
< 60 min
Čokoládové muffiny s banánem a kokosem
Čokoládové muffiny s banánem a kokosem
< 45 min
Kokosové řezy Bounty
Kokosové řezy Bounty
> 60 min
Zalévaný kokosovo-karamelový moučník
Zalévaný kokosovo-karamelový moučník
< 60 min
Řezy s kokosem
Řezy s kokosem
< 50 min
Kokosový piškot s pikantní rybízovou marmeládou
Kokosové řezy s rybízovým džemem
> 60 min
Citronovo-kokosový sen
Citronovo-kokosový sen
> 60 min
Kokosové řezy s rebarborou a jahodami
Kokosové řezy s rebarborou a jahodami
> 60 min
Perský věnec s kokosem, mrkví a fazolemi cannellini
Perský věnec s kokosem, mrkví a fazolemi cannellini
> 60 min
Nepečená kokosová očka
Nepečená kokosová očka
< 30 min
Nepečené kokosové kuličky
Nepečené kokosové kuličky
< 20 min
Kokosové hvězdičky
Kokosové hvězdičky
> 60 min
Ricottové nočky s borůvkami a kokosem
Ricottové nočky s borůvkami a kokosem
< 30 min
Kokosová horká čokoláda s marshmallows
> 60 min
Banánový koláč s kokosem a karamelem (banofee)
Banánový koláč s kokosem a karamelem (banoffee)
> 60 min
Kokosky s kokosovým krémem
Kokosky s kokosovým krémem
< 45 min
Blesková kaše s ananasem a kokosem
Blesková kaše s ananasem a kokosem
< 10 min
Kokosový likér
> 60 min
Tatarák z manga, ananasu a kokosu
Tatarák z manga, ananasu a kokosu
< 10 min
Špíz kokos a banán
Špíz kokos a banán
< 20 min
Makovo-kokosový šnek a kuličky
< 30 min
Piškotová roláda s kokosovým krémem, jahodami a rafaelem
Piškotová roláda s kokosovým krémem, jahodami a rafaelem
< 30 min
Kokosové řezy
Kokosové řezy
< 60 min
Kokosová roláda s medem
< 30 min
Kokosový chia pudink s čokoládou a jahodami
Kokosový chia pudink s čokoládou a jahodami
< 60 min
Lahodná kokosová rýže
Lahodná kokosová rýže
> 60 min
Kokosové kytičky
Kokosové kytičky
> 60 min
Čokoládový dort s kokosem
> 60 min
Limetovo-kokosový cheesecake
> 60 min
Čokoládový dort s kokosem
Čokoládový dort s kokosem a pekanovými ořechy
> 60 min
Rýžový pudink s kokosovým mlékem
Rýžový pudink s kokosovým mlékem
< 30 min
Kokosový krém s kiwi
< 20 min
Mangové cupcakes s kokosem a mučenkou
Mangové cupcakes s kokosem a mučenkou
> 60 min
Koláč s džemem a kokosem
Koláč s džemem a kokosem
< 60 min
Pohankový pohár s kokosem a javorovým sirupem
< 30 min
Koláč s jahodami a kokosovým krémem
Koláč s jahodami a kokosovým krémem
< 30 min
Ananasové nanuky v čokoládě s praženým kokosem
Ananasové nanuky v čokoládě s praženým kokosem
> 60 min
Borůvkovo-citronový koláč s kokosovou drobenkou
> 60 min
Sušenky s kokosem a ananasem
> 60 min
Višňový koláč s bílou čokoládou a kokosem
Višňový koláč s bílou čokoládou a kokosem
< 60 min
müsli
Müsli s pomerančem, borůvkami a kokosem
< 20 min
Citronovo-kokosové pohárky
Citronovo-kokosové pohárky
< 30 min
Kokosky de luxe
Kokosky de luxe
> 120 min
Kokosky s tvarohem
Kokosky s tvarohem
< 45 min
Kokosový nákyp
Kokosový nákyp
> 60 min
Nepečený kokosový cheesecake
Nepečený kokosový cheesecake
> 60 min
Domácí ‚Bounty‘
Domácí ‚Bounty‘
< 20 min
Linecké kokosové řezy
Linecké kokosové řezy
> 60 min
Nepečené cheesecake řezy s mučenkou
Nepečené cheesecake řezy s mučenkou
> 60 min
Cuketová buchta s polevou
Cuketová buchta s polevou
< 50 min
Fitness kuličky
< 20 min
Eskymo tyčinky
Eskymo tyčinky
> 60 min
Jednoduchý kokosový koláč s jahodami a drobenkou
Jednoduchý kokosový koláč s jahodami a drobenkou
> 60 min
Kokosovo-banánová zmrzlina v oplatce
> 60 min
Kokosový chlebíček
< 30 min
Opilý perník
Opilý perník
< 45 min
Kuličky Rafaelo ze sušeného mléka
Kuličky Rafaelo ze sušeného mléka
< 60 min
Řezy Rafaelo
Řezy Rafaelo
< 60 min
Dort kolibřík
Dort kolibřík
< 60 min
Kokosky Vendula
< 60 min
Domácí ,raffaelo' kuličky
Domácí ,raffaelo' kuličky
< 30 min
Vánoční roláda (poleno)
Vánoční roláda (poleno)
> 60 min

Sdílet kolekci receptů

Představení suroviny Dezerty Sladké pečení Rychlé pečení

Podobné kolekce receptů

Související články