Kokosové buchty a moučníky: Čím vás může kokos při pečení potrápit a jak tomu předejít
Kokosové moučníky jsou velmi oblíbené a setkáváme se s nimi v tradiční i moderní cukrařině. Jenže občas právě kokos dokáže i zkušenému cukráři zamotat hlavu. Na co si dát při pečení s kokosem pozor a kde všude ho využít?
Strouhaný kokos do těsta
Ať už se rozhodnete upéct jakékoli kokosové řezy, kokosky nebo jiný kokosový dezert, bez strouhaného kokosu se neobejdete. Jeho použití skrývá některá úskalí, protože každý saje jinak a někdy je velmi těžké odhadnout, jestli předepsané množství zaručí dokonalý výsledek.
- Pokud to postup dovolí, je lepší nepřidávat hned celé předepsané množství kokosu, ale jen jeho větší část. Zbytek můžete buď dosypat, případně už nedávat.
- Významným vodítkem, jak se bude kokos v těstě chovat, může být obsah tuku, který je přímo závislý na tom, jakým výrobním procesem dužina prošla.
Strouhaný kokos se vyrábí tak, že se dužina rozdrtí nebo namele najemno u a poté se nechá sušit. Odpařením vlhkosti se prodlouží jeho trvanlivost a lze jej déle skladovat. Podle dalšího zpracování lze strouhaný kokos rozdělit na tučný a nízkotučný.
Nízkotučný strouhaný kokos
Vzniká jako odpadní surovina po výrobě kokosového mléka. Kokosová drť má nízký obsah tuku (ten se odplavil do mléka), není příliš chuťově výrazná a postrádá řadu přirozeně se vyskytujících se prospěšných látek. Jde však o surovinu, kterou lze dobře použít například v bezlepkovém pečení.
- Je běžně k dostání v obchodech a supermarketech za poměrně nízkou cenu.
- Během pečení je nutné počítat s tím, že kokos je suchý a u některých receptů může způsobit, že finální výrobek bude lehce vysušený či drobivý.
- V takovém případě příště přidejte o trochu víc tekutin a tuku nebo uberte kokos.
- Hodí se pro dekorování perníčků nebo sušenek jako navození iluze sněhu.
- Využijete ho také na vysypání bábovkových nebo dortových forem místo mouky.
Tučný strouhaný kokos
Kokos je pouze nastrouhaný, obsahuje veškerý tuk a ponechává si hrubší strukturu. Podíl tuku je něj 60 – 70 %, má výraznější chuť i vyšší obsah cenných látek.
- Strouhaný kokos je vhodný pro přípravu nepečeného cukroví, kde vynikne jeho struktura i aroma.
- Pečeným moučníkům dodá vláčnost a výraznější kokosovou chuť než nízkotučný.
- Naopak pokud ho dáte do těsta příliš, výsledek může být hutný.
Jak obarvit strouhaný kokos
Kokos nemusí být vždy jen bílý, ale můžete ho také velmi snadno obarvit. Využijete ho jako posyp moučníků nebo třeba pro obalení nepečených kuliček.
- Do igelitového sáčku vsypte asi hrst strouhaného kokosu.
- V misce smíchejte 1 lžičku vody s potravinářskou gelovou barvou, kterou naberete na párátko.
- Barvu ve vodě promíchejte, aby se dobře rozpustila.
- Pak ji vlijte do sáčku s kokosem, sáček uzavřete a kokos promněte, aby se všechen obarvil.
- Obarvený kokos vysypte na pečící papír, rozprostřete a nechte dobře proschnout.
Kokosové chipsy ideální na ozdobu
Kokosové chipsy je nakrájená dužina na plátky, která taktéž prochází procesem sušení. Jsou křupavé, plné chuti a víc než do těsta se používají k závěrečnému dohotovování. Především jako krásná posypka nebo se do plátků celý dezert obalí.
- Když plátky kokosu opražíte, budou křupavé a získají intenzivnější vůni a chuť.
- Rozprostřete je ve slabé vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 160 °C dozlatova.
- Během pečení je nezapomeňte hlídat, aby se nespálily a občas je promíchejte.
Kokosový olej nejen do čokoládové polevy
Kokosový olej je dnes už velmi dobře dostupný a proto se i jeho využití v kuchyni velmi rychle rozšířilo. Je úžasným pomocníkem při výrobě čokoládové polevy, které dává patřičný lesk a kokosový nádech.
- Na 100 gramů čokolády přidejte 10 g kokosového oleje a nad vodní lázní rozehřejte.
- Udržujte teplotu 38 °C, aby byla finální poleva krásně hladká.
Dále ho můžete použít při přípravě sušenkové části cheesecaků, raw dortů, veganských dezertů, jako rostlinná náhrada klasického másla atd.
Zdroje informací: Apettit, CRoBrno, Hnmiracle