Není nad rýžový pudink, který si uvaříte sami. Není sice úplně na štíhlou linii, ale občas přeci zhřešit musíte, zvlášť když jde o dezert se zdravými jablky.
Suroviny
rýže kulatozrnná
300
g
máslo
100
g
plus 30 g navíc, plus kousek na vymazání
krupicový cukr
300
g
plus 1 lžíce navíc
z jednoho citronu
jablko
5
ks
oloupaná a bez jádřince pokrájená
vanilkový cukr
1
bal
Postup
1
Ve vroucí vodě uvařte rýži doměkka, sceďte a dejte do mísy. Rozpusťte 100 g másla a promíchejte ho s rýží; přidejte krupicový cukr a citronovou kůru, přiklopte a nechte vychladnout. Zbytek másla rozpusťte se lžící krupicového cukru a vanilkovým cukrem a ve směsi asi tři minuty poduste jablka. Formičky na pudink vymažte máslem a rozdělte do nich rýži, upěchujte a pokryjte jablky. Formičky dejte do pekáče, do poloviny výšky zalijte vodou a vložte na dvacet minut do trouby předehřáté na 180 °C. Vyjměte a nechte pět minut stát; pak vyklopte na talíře.