Nová registrace Zapomenuté heslo

35 receptů, ze kterých sestavíte kompletní thajské menu

thajské recepty
charlesdeluvio/ Unsplash

Thajská kuchyně je u nás, navzdory mnoha odlišnostem od našich místních zvyklostí, nesmírně oblíbená. Na své si v tomto ohledu přijdou hlavně milovníci pikantních jídel, ale i zastánci jak masových, tak zeleninových specialit. Z našich receptů si jistě vyberete pro vás to pravé a připravíte díky nim i netradiční několikachodové menu.

Přijde-li chuť na některý z asijských pokrmů, thajská kuchyně se trefí do noty snad každému. Pojí se v ní třeba kyselá chuť limetek se sladkým kokosovým mlékem. Slanou a umami složku zajistí vyhlášené rybí či ústřicové omáčky. V kombinaci se štědrou dávkou čerstvých bylinek a pikantního koření se pak jedná o doslova explozi výrazných chutí a vůní.

Barevné předkrmy

Co se týče předkrmů, vsaďte na zeleninu, ovoce a mořské plody. Z typických thajských ingrediencí poskládáte chutné a lehké saláty s koriandrem a thajskou bazalkou. Mezi tradiční thajské saláty patří třeba Som Tam Thaj, který se připravuje z papáji, mrkve, oříšků, krevet a rajčat. 

  • Pro zdatnější kuchaře a kuchařky se pak otevírá možnost přípravy čerstvých ‚letních‘ závitků.

Letní závitky do misky

Letní závitky do misky

< 20 min
4.2(22x)
Přečíst recept

Voňavé polévky

Thajské polévky dokážou pořádně prohřát organismus. Mezi ty nejznámější patří Tom Kha, do které můžete dát červenou nebo zelenou kari pastu, ale co v ní nesmí chybět je kořen galangal, rybí omáčka, kokosové mléko a listy kafírové limety. Připravit ji můžete s kuřecím masem, s hedvábným tofu nebo s krevetami. Na ozdobu použijte thajskou bazalku nebo koriandr. Skvělá je také pikantní skadkokyselá polévka Rád Ná.

Polévka tom kha kai

Polévka tom kha kai

< 30 min
4.4(33x)
Přečíst recept

Pikantní hlavní chody

Když se řekne thajské jídlo, většině z nás se vybaví Pad Thai. Je pravda, že ve světě jde o nejrošířenější thajský pokrm, thajský kuchyně však skrývá mnohem víc. Třeba Thód Man Kung –⁠ krevetové karbanátky, Plá Rád Prick –⁠ pečená ryba s pikantní omáčkou z paprik nebo Kung Phad Nám Man Hoi  zelenina ve sladkokyselé omáčce s rýží.

  • Součástí hlavního chodu je v Thajsku zpravidla rýže, rýžové nebo skleněné nudle.

Dezerty plné exotického ovoce

Dalším thajským evergreenem je Sticky Rice neboli lepkavá rýže (Khao Niew Mamuang). Stačí vám k ní už jen zralé ovoce a kokosové mléko. Pokud si na sladkou rýži nepotrpíte, doporučujeme v tom případě vsadit na domácí sorbet z manga či avokáda.

  • Jestli máte rádi želé, k chuti vám jistě přijde směs kokosového mléka, palmového cukru a tapiokové a rýžové mouky, jasmínového aroma a zelené potravinářské barvy zvaná Khanom Chun.

Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, Eating Well

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Thajská kuchyně Světová klasika Jednoduché recepty Rodinný oběd

Podobné kolekce receptů