
Thajská kuchyně je u nás, navzdory mnoha odlišnostem od našich místních zvyklostí, nesmírně oblíbená. Na své si v tomto ohledu přijdou hlavně milovníci pikantních jídel, ale i zastánci jak masových, tak zeleninových specialit. Z našich receptů si jistě vyberete pro vás to pravé a připravíte díky nim i netradiční několikachodové menu.
Přijde-li chuť na některý z asijských pokrmů, thajská kuchyně se trefí do noty snad každému. Pojí se v ní třeba kyselá chuť limetek se sladkým kokosovým mlékem. Slanou a umami složku zajistí vyhlášené rybí či ústřicové omáčky. V kombinaci se štědrou dávkou čerstvých bylinek a pikantního koření se pak jedná o doslova explozi výrazných chutí a vůní.
Barevné předkrmy
Co se týče předkrmů, vsaďte na zeleninu, ovoce a mořské plody. Z typických thajských ingrediencí poskládáte chutné a lehké saláty s koriandrem a thajskou bazalkou. Mezi tradiční thajské saláty patří třeba Som Tam Thaj, který se připravuje z papáji, mrkve, oříšků, krevet a rajčat.
- Pro zdatnější kuchaře a kuchařky se pak otevírá možnost přípravy čerstvých ‚letních‘ závitků.

Voňavé polévky
Thajské polévky dokážou pořádně prohřát organismus. Mezi ty nejznámější patří Tom Kha, do které můžete dát červenou nebo zelenou kari pastu, ale co v ní nesmí chybět je kořen galangal, rybí omáčka, kokosové mléko a listy kafírové limety. Připravit ji můžete s kuřecím masem, s hedvábným tofu nebo s krevetami. Na ozdobu použijte thajskou bazalku nebo koriandr. Skvělá je také pikantní skadkokyselá polévka Rád Ná.

Pikantní hlavní chody
Když se řekne thajské jídlo, většině z nás se vybaví Pad Thai. Je pravda, že ve světě jde o nejrošířenější thajský pokrm, thajský kuchyně však skrývá mnohem víc. Třeba Thód Man Kung – krevetové karbanátky, Plá Rád Prick – pečená ryba s pikantní omáčkou z paprik nebo Kung Phad Nám Man Hoi – zelenina ve sladkokyselé omáčce s rýží.
- Součástí hlavního chodu je v Thajsku zpravidla rýže, rýžové nebo skleněné nudle.
Dezerty plné exotického ovoce
Dalším thajským evergreenem je Sticky Rice neboli lepkavá rýže (Khao Niew Mamuang). Stačí vám k ní už jen zralé ovoce a kokosové mléko. Pokud si na sladkou rýži nepotrpíte, doporučujeme v tom případě vsadit na domácí sorbet z manga či avokáda.
- Jestli máte rádi želé, k chuti vám jistě přijde směs kokosového mléka, palmového cukru a tapiokové a rýžové mouky, jasmínového aroma a zelené potravinářské barvy zvaná Khanom Chun.
Zdroje informací: časopis Apetit, Tasty, Eating Well
Recepty


































