Osvěžující rýžový salát nebo neobvyklá příloha k pečenému kuřeti.
Suroviny
rýže dlouhozrnná
350
g
nebo basmati
olivový olej
pomeranč
5
ks
olivy černé
300
g
okurka
½
ks
nakrájené
celer
4
pokrájené
Na zálivku
hořčice kremžská
2
PL
máta
3
PL
čerstvá
olivový olej
6
PL
sůl
pepř
Postup
1
Ve větším množství osolené vody uvařte rýži. Sceďte ji a promíchejte s trochou olivového oleje.
2
Oloupejte nebo okrájejte kůru z pomerančů a ostrým nožem vykrájejte dužinu mezi dělicími membránami. Ze zbytků vymačkejte šťávu a dejte ji stranou na zálivku.
3
Rýži, kousky pomeranče, slité olivy, okurku a celer spolu promíchejte ve velké míse. Pomerančovou šťávu prošlehejte s hořčicí, mátou, olivovým olejem, solí a pepřem. Přelijte přes rýži, důkladně promíchejte a ochutnejte, případně dochuťte. Nechte v chladu až do podávání.
4
Podávejte samostatně nebo k medovému kuřeti.