0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slané pečivo z křehkého těsta

Slané pečivo z křehkého těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slané pečivo z křehkého těsta

4.3 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné 40 tyčinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2232 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 153 g
Tuky 163 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„K přípravě lodiček, košíčků a slaného pečiva,“ upřesňuje autor využití tohoto jednoduchého vláčného těsta.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 200 g
máslo 140 g
studené
smetana 3 PL
sůl špetka
žloutek 1 ks
na potření placek
sůl
hrubá, na posyp
kmín
na posyp

Postup

1

Na cca 40 tyčinek prosijte na vál 200 g polohrubé mouky, rozdrobte do ní 140 g studeného másla, přidejte 3 lžíce smetany a špetku soli. Těsto dobře prohněťte a vyválejte z něj váleček; ten pak rozdělte na menší díly stejné velikosti.

2

Z jednotlivých dílků vyválejte asi dvanácticentimetrové válečky. Těsto můžete také rozválet a vykrajovat do žádaných tvarů. Potřete je žloutkem a posypte hrubou solí, případně kmínem.

3

V troubě předehřáté na 220 °C, horkovzdušné na 200 °C pečte asi deset minut, dokud pečivo nezezlátne.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Anonym

Je velmi dobré i s přídavkem strouhaného sýra tzpu ementál přímo do těsta

Anonym

Od mala jsem byla zvyklá na dost podobné slané pečivo, jen je to o hodně lehčí. Koupíte si obyčejné listové těsto, rádlem uděláte proužky, které pak libovolně rádlem upravíte na chtěnou dělku. Posypete mákem a mořskou solí, nebo strouhaným sýrem a solí...a nebo na hrudky rozňahňanou nivou :-)... je to opravdu moc dobré, a když má rychle přijít návštěva, nejrychlejší drobné pohoštění!

Anonym

Je veľmi jemné chutou, krehké konzistenciou ,ale vynikajúce!

Marcela Černá

Považuji se za velmi dobrou kuchařku, ale špatnou pekařku. A tohle těsto mě neskutečně vytočilo - co jsem udělala špatně? Nedalo se vůbec zpracovávat - ani válet, ani vykrajovat, ani dávat do košíčků... Ach jo! Asi se péct nikdy nenaučím! Nevíte někdo, čím to mohlo být?

Obchod Apetit