„K přípravě lodiček, košíčků a slaného pečiva,“ upřesňuje autor využití tohoto jednoduchého vláčného těsta.
Suroviny
mouka pšeničná polohrubá
200
g
máslo
140
g
studené
smetana
3
PL
sůl
špetka
žloutek
1
ks
na potření placek
sůl
hrubá, na posyp
na posyp
Postup
1
Na cca 40 tyčinek prosijte na vál 200 g polohrubé mouky, rozdrobte do ní 140 g studeného másla, přidejte 3 lžíce smetany a špetku soli. Těsto dobře prohněťte a vyválejte z něj váleček; ten pak rozdělte na menší díly stejné velikosti.
2
Z jednotlivých dílků vyválejte asi dvanácticentimetrové válečky. Těsto můžete také rozválet a vykrajovat do žádaných tvarů. Potřete je žloutkem a posypte hrubou solí, případně kmínem.
3
V troubě předehřáté na 220 °C, horkovzdušné na 200 °C pečte asi deset minut, dokud pečivo nezezlátne.
Komentáře