Recepty na slané koláče
Máte chuť na slanou snídani, lehký a vydatný oběd nebo chutnou svačinku? Francouzský slaný koláč quiche je tím pravým pro milovníky slaného pečení. Za jeho oblibou nejspíš prapůvodně stojí Francouzi se svým quiche Lorraine neboli lotrinským koláčem. Základem quichů je křehké těsto, skvěle však poslouží i těsto listové, a náplň ze smetany, vajec a sýra. Slané koláče můžete péct v kulatých koláčových či dortových formách nebo na plechu.
...
Existuje nespočet receptů na quiche, slané koláče a páje, které se liší v druhu použitého těsta i náplně. Oblíbené jsou masové, se slaninou, houbové, bylinkové, špenátové nebo třeba cuketové či dýňové. Skvěle do nich upotřebíte přebytky ze zahrádky! Když do smatnové náplně přidáte goudu, ementál, guyere, eidam, čedar, nivu nebo zrající sýry, nikdy nešlápnete vedle.
- Pokud se nechystáte experimentovat, vyzkoušejte recepty, ve kterých se snoubí osvědčené kombinace chutí. Mezi známější patří například quiche se špenátem, s brokolicí, s ricottou nebo se slaninou.
- Jestli jste propadli kouzlu francouzského quiche a toužíte vyzkoušet nové variace chutí, pusťte se třeba do quiche s liškami a schwarzwaldskou šunkou nebo s kozím sýrem a bylinkami.
- Do slaného pečení ovšem patří také masové a vegetariánské páje, domácí tyčinky a krekry, vydatné pastýřské koláče a různé dobroty z listového těsta. Stačí jen najít ten správný recept a můžete se rovnou pustit do příprav.
Slané pečení pro masožravce
Koláče, quiche a páje plněné masem zasytí a co nesníte k obědu, zabalte na piknik nebo si dejte kousek třeba ke sklence vína. Quiche jsou doménou Francouzů, masové páje zase milují ve Velké Británii, kde mají svou dlouholetou tradici. Vybírat můžete hned z několika masových variací:
- páj z křehkého těsta s kuřecím masem a houbami
- pastýřský koláč s mletým hovězím masem
- páj s mletým masem a vejci
- lotrinský quiche se slaninou
Při přípravě masových koláčů věnujte pozornost postupu, zejména úpravě masa. V případě quiche s kuřecím masem je nezbytné maso dopředu opéct. Naopak páj s mletým masem se peče jako sekaná, maso vkládáme do těsta syrové – v troubě se krásně propeče a díky krustě z těsta zůstane všechen výpek uvnitř. Budete-li se pouštět do klasických masových nebo rybích pájů, náplň s masem je třeba uvařit předem.
Vegetariánské koláče a jiné slané dobroty
Bezmasé slané pečivo ocení nejen vegetariáni. Ve vegetariánské variantě připravíte francouzské quiche, například cibulový, houbový nebo bylinkový s kozím sýrem. Tím však možnosti bezmasého slaného pečení rozhodně nekončí. Na slano lze připravit například plněné taštičky nebo slané záviny.
Celý popis