„Rada by som sa podelila o môj obľúbený recept na makové pagáče. Pekávala ich moja babka, ktorá bývala v Partizánskom, a robila ich ,od oka‘. U nás ich všetci zbožňujeme a vždy sa po nich len zapráši,“ napsala nám čtenářka Eva Kormanovičová ze slovenského Bábu.
Suroviny
Postup
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mák i cukr, přidejte vejce, tuk a zakysanou smetanu a vypracujte těsto (Eva dává přednost robotu; pokud budete pracovat ručně, nechte těsto hodinu odpočinout v lednici).
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Těsto rozdělte na dva díly. Ten, s nímž nepracujete, nechte v lednici. Druhý rozválejte na 4 mm silnou placku, nožem navrchu naznačte mřížku a z těsta vykrajujte kolečka o průměru 4,5 cm.
Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut. Když začnou na okrajích trošku hnědnout, jsou hotové.
Po vyndání z trouby budou měkké, chladnutím zkřupavějí.
Tip: Vychladlé pagáče uložte do vzduchotěsné nádoby, aby nezvlhly.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 22 sladkých makových receptů(22 receptů)
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů)
Komentáře
Lenka Křivánková
03.05.2016 13:12
Dobrý den, pagáče jsou
Dobrý den, pagáče jsou vynikající! Dala jsem cca 1/3 celozrnné mouky a pekla jsem jen 11 minut na horkovzduch. Z této dávky mi vyšlo 47 kousků. Díky, Lenka