0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.2 / 5. Počet hodnocení: 32
Do 30 minut asi 120 pagáčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3600 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 547 g
Tuky 202 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Rada by som sa podelila o môj obľúbený recept na makové pagáče. Pekávala ich moja babka, ktorá bývala v Partizánskom, a robila ich ,od oka‘. U nás ich všetci zbožňujeme a vždy sa po nich len zapráši,“ napsala nám čtenářka Eva Kormanovičová ze slovenského Bábu.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
po 250 ml
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
mák mletý 2 hrnky
krupicový cukr 1 hrnek
vejce 1 ks
250 g
hera nebo máslo
zakysaná smetana 125 ml

Postup

1

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mák i cukr, přidejte vejce, tuk a zakysanou smetanu a vypracujte těsto (Eva dává přednost robotu; pokud budete pracovat ručně, nechte těsto hodinu odpočinout v lednici).

2

Rozehřejte troubu na 180 °C.

3

Těsto rozdělte na dva díly. Ten, s nímž nepracujete, nechte v lednici. Druhý rozválejte na 4 mm silnou placku, nožem navrchu naznačte mřížku a z těsta vykrajujte kolečka o průměru 4,5 cm.

4

Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut. Když začnou na okrajích trošku hnědnout, jsou hotové.

5

Po vyndání z trouby budou měkké, chladnutím zkřupavějí.

Tip: Vychladlé pagáče uložte do vzduchotěsné nádoby, aby nezvlhly.

Komentáře

Lenka Křivánková

Dobrý den, pagáče jsou vynikající! Dala jsem cca 1/3 celozrnné mouky a pekla jsem jen 11 minut na horkovzduch. Z této dávky mi vyšlo 47 kousků. Díky, Lenka

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit