Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Makové pagáče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 39
Do 30 minut Snadné asi 120 pagáčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5470 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 547 g
Tuky 410 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Rada by som sa podelila o môj obľúbený recept na makové pagáče. Pekávala ich moja babka, ktorá bývala v Partizánskom, a robila ich ,od oka‘. U nás ich všetci zbožňujeme a vždy sa po nich len zapráši,“ napsala nám čtenářka Eva Kormanovičová ze slovenského Bábu.

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva ½ bal
mák mletý 2 hrnky
vejce 1 ks
máslo 250 g

Postup

1

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mák i cukr, přidejte vejce, tuk a zakysanou smetanu a vypracujte těsto (Eva dává přednost robotu; pokud budete pracovat ručně, nechte těsto hodinu odpočinout v lednici).

2

Rozehřejte troubu na 180 °C.

3

Těsto rozdělte na dva díly. Ten, s nímž nepracujete, nechte v lednici. Druhý rozválejte na 4 mm silnou placku, nožem navrchu naznačte mřížku a z těsta vykrajujte kolečka o průměru 4,5 cm.

4

Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut. Když začnou na okrajích trošku hnědnout, jsou hotové.

5

Po vyndání z trouby budou měkké, chladnutím zkřupavějí.

Tip: Vychladlé pagáče uložte do vzduchotěsné nádoby, aby nezvlhly.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Komentáře

03.05.2016 13:12

Dobrý den, pagáče jsou vynikající! Dala jsem cca 1/3 celozrnné mouky a pekla jsem jen 11 minut na horkovzduch. Z této dávky mi vyšlo 47 kousků. Díky, Lenka

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...