0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Makové pagáče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 33
Do 30 minut Snadné asi 120 pagáčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5470 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 547 g
Tuky 410 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Rada by som sa podelila o môj obľúbený recept na makové pagáče. Pekávala ich moja babka, ktorá bývala v Partizánskom, a robila ich ,od oka‘. U nás ich všetci zbožňujeme a vždy sa po nich len zapráši,“ napsala nám čtenářka Eva Kormanovičová ze slovenského Bábu.

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
po 250 ml
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
mák mletý 2 hrnky
krupicový cukr 1 hrnek
vejce 1 ks
máslo 250 g
zakysaná smetana 125 ml

Postup

1

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mák i cukr, přidejte vejce, tuk a zakysanou smetanu a vypracujte těsto (Eva dává přednost robotu; pokud budete pracovat ručně, nechte těsto hodinu odpočinout v lednici).

2

Rozehřejte troubu na 180 °C.

3

Těsto rozdělte na dva díly. Ten, s nímž nepracujete, nechte v lednici. Druhý rozválejte na 4 mm silnou placku, nožem navrchu naznačte mřížku a z těsta vykrajujte kolečka o průměru 4,5 cm.

4

Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut. Když začnou na okrajích trošku hnědnout, jsou hotové.

5

Po vyndání z trouby budou měkké, chladnutím zkřupavějí.

Tip: Vychladlé pagáče uložte do vzduchotěsné nádoby, aby nezvlhly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Komentáře

Lenka Křivánková

Dobrý den, pagáče jsou vynikající! Dala jsem cca 1/3 celozrnné mouky a pekla jsem jen 11 minut na horkovzduch. Z této dávky mi vyšlo 47 kousků. Díky, Lenka

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit