Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zvládnout křehké těsto se hodí. S jeho pomocí snadno vyřešíte oběd, večeři nebo lahodný moučník

Zvládnout křehké těsto se hodí. S jeho pomocí snadno vyřešíte oběd, večeři nebo lahodný moučník
sdílet:

Když si osvojíte přípravu křehkého těsta, můžete každý den podávat jiný dezert. Ovoce babího léta už se do koláčů třese.

Křehké těsto je koláčový základ. Princip křehkosti těsta je v tom, že mouka obalí kousky másla, které v těstě zůstanou, ty se potom v troubě rozpustí a vytvoří malé vzduchové kapsičky, jež způsobí onu křehkost a lístkování. Pro úspěšné zvládnutí přípravy křehkého těsta je třeba správné zpracování a chlazení!

Pár tipů než začnete

  • Rychle a zběsile. Těsto zpracovávejte opravdu rychle, jinak se bude trhat a špatně vyvalovat a po upečení bude tvrdé, drobivé a dusivé.
  • Čím chladnější, tím lepší. Máslo musí být vychlazené, klidně ho na chvíli dejte do mrazáku. To samé platí pro vodu – ideální je z lednice nebo do ní před odměřením přidejte pár kostek ledu. Těsto je také nutné průběžně chladit – pokud na to nemáte čas, nechte jednoduše pečení na jindy, tohle se nevyplácí ošidit.

Křehké těsto krok za krokem 

1. Volba surovin

Na křehké těsto stačí mít v základu mouku, tuk (máslo, sádlo, tuhý rostlinný tuk) a tekutiny (voda, mléko, podmáslí, případně vejce). Vždycky se hodí špetka soli. Potom lze těsto různě obměňovat:

  • Můžete do něj přidat cukr nebo med či ho víc osolit (budete-li připravovat slaný koláč-quiche).
  • Část mouky i tuku lze nahradit mletými mandlemi nebo ořechy, místo tuku použít třeba i pomazánkové máslo, zakysanou smetanu) atd. 

2. Zpracování těsta 

Rozhodnout se můžete pro jeden ze tří způsobů zpracování těsta:

  • Robotem: Nejefektivnější a nejpohodlnější je robot s noži, ale pozor! Mouku s máslem zpracovávejte opatrně jednotlivými pulzy tak, aby máslo nebylo do mouky úplně zapracované. V těstě by měly zůstat kousky másla (velké asi jako zrnka čočky). Pak ho vyklopte na vál a splácejte do tvaru koule.
     
  • Ručním hnětačem: Nemáte-li robot, pracujte nejlépe se speciálním hnětačem na přípravu křehkého těsta. Rychle zapracujte máslo do mouky, přilijte vodu a stěrkou těsto zpracujte dohromady. Přesuňte ho na vál a vytvarujte do tvaru koule.
     
  • Nožem: Na pracovní ploše nasekejte velkým ostrým nožem máslo v mouce na co nejmenší kousky a pak těsto co nejrychleji splácejte rukama do tvaru koule. Nehněťte! Dokončení rukama: Těsto potřebujete udržet co nejchladnější, proto omezte přímý kontakt s těstem na minimum, aby ho vaše ruce nezahřívaly. Ruce si před kontaktem s těstem můžete ochladit pod tekoucí ledovou vodou. Nakonec zabalte kouli z těsta do fólie a dejte vychladit.

3. Vyvalování těsta 

Nejjednodušší je vyválet těsto mezi dvěma archy pečicího papíru. Těsto se tak nebude lepit ani k pracovní ploše, ani k válečku, a navíc ho nebude třeba podsypávat, a tím do něj přidávat mouku navíc, která mu ničí strukturu.

  • Nevadí, když vám popraskají okraje, vždy je jen smáčkněte dohromady a pokračujte ve vyvalování.
  • Pokud je těsto z lednice opravdu hodně tuhé a jde špatně vyvalovat, naklepejte ho nejdříve válečkem.

4. Přenášení normy

Abyste přenesli vyválené těsto bez úhony, použijte jeden z těchto triků: těsto naviňte na váleček a rozviňte ve vymazané formě nebo jej přeneste na archu pečicího papíru, do formy překlopte a papír sloupněte, případně plát přeložte na čtvrtiny, přeneste a pak ve formě rozložte.

5. Přírava pečení

Dno těsta ve formě propíchejte vidličkou, aby při pečení nevyběhlo, a opět dejte chladit. Nakonec těsto vyložte alobalem nebo pečicím papírem, nejlépe potřeným máslem, a vysypte suchými fazolemi pro takzvané pečení naslepo. Dál pokračujte podle konkrétního receptu.

Tipy & triky

  • MÁSLO, NEBO JINÝ TUK? Rozhodně máslo! S tuky na pečení se sice líp pracuje, ve výsledku ale těsto není tak křehké, je drobivější a nechutná po másle.
     
  • VODKA Některé recepty uvádějí přilít namísto vody vodku. Ta by měla zabránit aktivaci lepku a těsto by s ní mělo lépe lístkovat. Vyzkoušeli jsme obě verze a zásadní rozdíl jsme nenašli. Těsto s vodkou sice dělalo krásné vrstvičky, bylo ale křehké až moc. Zůstáváme u vody a vodku si raději budeme lít do drinků.
     
  • ZAKYSANÁ SMETANA Kysané mléčné výrobky fungují jako zkřehčovače. Těsto, do kterého jsme přidali zakysanou smetanu, bylo po upečení krásně vysoké, nadýchané, lehké a pěkně vylístkovalo, skoro jako listové těsto. Hodí se do receptů, kde těsto hraje prim, jako jsou třeba taštičky do ruky.
     
  • ZBYLÉ TĚSTO Pokud vám z pečení zbude trochu těsta, pokaždé ho zamrazte – postupně si tak nastřádáte víc zbytků, které pak použijete najednou. Pokud vám těsta zůstane víc, upečte z něj sušenky.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč