„K přípravě lodiček, košíčků a slaného pečiva,“ upřesňuje autor využití tohoto jednoduchého vláčného těsta.
Suroviny
mouka pšeničná polohrubá200g
máslo140g
studené
smetana3PL
sůlšpetka
žloutek1ks
na potření placek
sůl
hrubá, na posyp
kmín
na posyp
Na cca 40 tyčinek prosijte na vál 200 g polohrubé mouky, rozdrobte do ní 140 g studeného másla, přidejte 3 lžíce smetany a špetku soli. Těsto dobře prohněťte a vyválejte z něj váleček; ten pak rozdělte na menší díly stejné velikosti. Z jednotlivých dílků vyválejte asi dvanácticentimetrové válečky. Těsto můžete také rozválet a vykrajovat do žádaných tvarů. Potřete je žloutkem a posypte hrubou solí, případně kmínem. V troubě předehřáté na 220, horkovzdušné na 200 stupňů pečte asi deset minut, dokud pečivo nezezlátne.
Od mala jsem byla zvyklá na dost podobné slané pečivo, jen je to o hodně lehčí. Koupíte si obyčejné listové těsto, rádlem uděláte proužky, které pak libovolně rádlem upravíte na chtěnou dělku. Posypete mákem a mořskou solí, nebo strouhaným sýrem a solí...a nebo na hrudky rozňahňanou nivou :-)... je to opravdu moc dobré, a když má rychle přijít návštěva, nejrychlejší drobné pohoštění!
Považuji se za velmi dobrou kuchařku, ale špatnou pekařku. A tohle těsto mě neskutečně vytočilo - co jsem udělala špatně? Nedalo se vůbec zpracovávat - ani válet, ani vykrajovat, ani dávat do košíčků... Ach jo! Asi se péct nikdy nenaučím! Nevíte někdo, čím to mohlo být?
Komentáře
Anonym
26.09.2006 17:12
úptrava receptu
Anonym
21.08.2007 19:26
silvestrovská klasika...
Anonym
03.09.2007 15:54
Apetit 9/05
Anonym
04.03.2008 09:21
Listové těsto
Anonym
14.06.2008 21:24
Jemné
Marcela Černá
18.07.2009 16:41
Něco jsem udělala špatně?