Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalá krémová míchaná vajíčka? Není to věda, ale musíte znát tato pravidla

Míchaná vejce s karamelizovanou čekankou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Neobejde se vaše snídaně bez míchaných vajíček? Prozradíme vám,  jak je udělat, aby byla šťavnatá, krémová, jemná a neodolatelná.

Nejlepší míchaná vajíčka krok za krokem

Dokonale vláčná krémová vajíčka potřebují čas a pozvolný přísun tepla.

  • Plotýnku zahřejte na střední teplotu a dejte na ni rozpustit máslo nebo ghí. Použijte ho tolik, aby bylo pokryté celé dno pánve.
  • Mezitím v misce prošlehejte dvě až tři vajíčka se lžící mléka nebo smetany, které dodají vajíčkům smetanovou konzistenci a chuť. Vejce šlehejte co to jde, dokud nejsou lehká, napěněná, vzdušná a mají jednotnou barvu. 
  • Jakmile se máslo rozpustí, stáhněte teplotu, vlijte do pánve vajíčka a pomalu míchejte vařečkou, plastovou obracečkou nebo gumovou stěrkou.
  • Vajíčka pomalu přetlačujte z jedné strany na druhou. Během několika minut se směs přestane rozlévat do stran a začne se soustředit ke středu pánve, houstnout a nabývat na objemu. 
  • Čas mezi tím, kdy jsou vajíčka ještě málo a kdy naopak už moc, je opravdu krátký! Proto vajíčka sundejte z plotny, když vypadají trochu méně udělaná, než byste chtěli. V horké pánvi se ještě trochu dodělají a vy získáte tak akorát uvařená vajíčka!

Tip: Pokud se přece jen obáváte, že vajíčka nestihnete odstavit včas, připravte je ve vodní lázni!

Vajíčka můžete obohatit o další suroviny, například šunku, pórek, jarní cibulku, pažitku, různé bylinky nebo třeba strouhaný sýr či tofu. Přidávejte je však vždy až na závěr. To platí i pro sůl a pepř.

Co se vždycky hodí:

  • Použijte nepřilnavou pánev.
  • Vajíčka mějte alespoň 5 minut v pokojové teplotě.
  • Nešetřete máslem, na 2 vejce použijte 2 lžíce másla.
  • Přidáním mléka nebo smetany docílíte větší nadýchanosti. 
  • Vejce nerozklepávejte rovnou do pánve, ale nejprve zvlášť do misky. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín