Neobejde se vaše snídaně bez míchaných vajíček? Prozradíme vám, jak je udělat, aby byla šťavnatá, krémová, jemná a neodolatelná.
Nejlepší míchaná vajíčka krok za krokem
Dokonale vláčná krémová vajíčka potřebují čas a pozvolný přísun tepla.
- Plotýnku zahřejte na střední teplotu a dejte na ni rozpustit máslo nebo ghí. Použijte ho tolik, aby bylo pokryté celé dno pánve.
- Mezitím v misce prošlehejte dvě až tři vajíčka se lžící mléka nebo smetany, které dodají vajíčkům smetanovou konzistenci a chuť. Vejce šlehejte co to jde, dokud nejsou lehká, napěněná, vzdušná a mají jednotnou barvu.
- Jakmile se máslo rozpustí, stáhněte teplotu, vlijte do pánve vajíčka a pomalu míchejte vařečkou, plastovou obracečkou nebo gumovou stěrkou.
- Vajíčka pomalu přetlačujte z jedné strany na druhou. Během několika minut se směs přestane rozlévat do stran a začne se soustředit ke středu pánve, houstnout a nabývat na objemu.
- Čas mezi tím, kdy jsou vajíčka ještě málo a kdy naopak už moc, je opravdu krátký! Proto vajíčka sundejte z plotny, když vypadají trochu méně udělaná, než byste chtěli. V horké pánvi se ještě trochu dodělají a vy získáte tak akorát uvařená vajíčka!
Tip: Pokud se přece jen obáváte, že vajíčka nestihnete odstavit včas, připravte je ve vodní lázni!
Vajíčka můžete obohatit o další suroviny, například šunku, pórek, jarní cibulku, pažitku, různé bylinky nebo třeba strouhaný sýr či tofu. Přidávejte je však vždy až na závěr. To platí i pro sůl a pepř.
Co se vždycky hodí:
- Použijte nepřilnavou pánev.
- Vajíčka mějte alespoň 5 minut v pokojové teplotě.
- Nešetřete máslem, na 2 vejce použijte 2 lžíce másla.
- Přidáním mléka nebo smetany docílíte větší nadýchanosti.
- Vejce nerozklepávejte rovnou do pánve, ale nejprve zvlášť do misky.
Zdroj: Apetit