Sladká látka, která přináší okamžitý prožitek a bez které si život možná ani neumíme představit: cukr. Dodává chuť dezertům, cukrovinkám i pečivu, které doma připravujeme, a skrz chuťové buňky přináší pocity blaženosti. Na druhou stranu se cukr objevuje i v mnoha výrobcích, jídlech, plodinách a potravinách, kde bychom ho nečekali. Pídili jste se někdy hlouběji po cukru?
Cukr spolu se solí patří mezi nepostradatelná kuchyňská dochucovadla. Ten, který běžně používáme v kuchyni, se může lišit barvou, velikostí krystalů nebo formou – například v podobě sirupu, moučky, krystalků či kostek.
- Pro zvýraznění chuti se přidává do řady slaných pokrmu, kde je skrytý a často o něm strávník neví.
- V cukrařině je cukr nezbytný, díky jeho chemicko-fyzikálním vlastnostem z něj jdou vykouzlit opravdová umělecká díla a chuťové skvosty.
Aby cukr nebyl strašákem a byli jsme schopni si ho užívat, je výhodou svého ‚nepřítele‘ znát z různých stran. Vyzkoušejte s námi, kolik toho o cukru víte. Třeba díky našemu kvízu získáte nové poznatky!