Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2211 kcal
Bílkoviny 146 g
Sacharidy 348 g
Tuky 66 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehká, ale zároveň vydatná večeře pro celou rodinu. Přidat můžete i případné zbytky sýra.

Související recepty

Řecký salát

V Řecku se tomuto vydatnějšímu salátu říká ‚venkov...

Suroviny

brambory 500 g
salátové nové neloupané, vydrhnuté kartáčem
olivový olej 4 PL
citronová štáva 1 PL
chilli sušené 0.5 ČL
mleté
česnek 1 stroužek
jemnně nakrájený nebo rozdrcený
fazole 400 g
bílé, v konzervě, bez nálevu, propláchnuté, okapané
cibule červená 1 ks
malá, jemně nakrájená
petrželka hrst
najemno nasekaná
tuňák (konzerva) 200 g
ve vlastní šťávě bez nálevu
salát hrst
natrhané na menší kousky
olivový olej
na zakápnutí

Postup

1

Připravte si všechno dopředu: uveďte do varu vodu v konvici a zalijte jí brambory. Povařte je doměkka (asi 15 minut, záleží na velikosti). Na zálivku prošlehejte olej s citronovou šťávou, chilli a česnekem – můžete to udělat přímo v míse, ve které budete salát podávat. Přidejte fazole, cibuli a petrželku. Promíchejte.

2

Brambory sceďte, překrojte podélně na polovinu, vložte je do mísy a smíchejte s ostatními surovinami. Potom přidejte kousky tuňáka a lehce promíchejte, aby se maso příliš neroz­drobilo. Ozdobte salátovými listy a lehce zakápněte olivovým olejem.

Kouzelná přísada:
Luštěniny jsou v české kuchyni trestuhodně opomíjené. Přitom jde o ideální surovinu: možností přípravy je skoro nekonečně, a její doba minimální. Tedy u těch konzervovaných nebo mražených, které nemusíte zdlouhavě namáčet a pak téměř stejně dlouho vařit. V konzervě občas najdete i tak vzácné ‚zboží‘, jako jsou obří bílé fazole – ideální nejen do našeho sytého salátu. Proč? Jsou jemné jako máslo, a přitom krásně křupou – a u takových gigantů opravdu máte do čeho kousnout. 400 g sterilovaných fazolí v nálevu seženete v běžné prodejní síti za zhruba 30–40 Kč.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

Anonym

Skvělý a rychlý salát, který se dá připravit ze zásob ve spíži. Jen pozor na fazole, mě osobně se osvědčily pouze ty ve slaném nálevu (sladkokyselý podivně "sedal" na jazyk)

Anonym

tento salát dělám dost často, velice chutny a zasytí :) mnam mnam

Anonym

Od tohoto salátu jsem čekala více. Kombinace chutí byla až příliš rozmanitá. Zdálo se mi, že ne všechno se k sobě hodí. Asi tak jako byste smíchali to, co vám doma zrovna zbylo.

Petra Drdlíková

Brambory jsem uvařila v páře a bílé fazole, které jsem sehnala jen ve sladkokyselém nálevu, jsem několikrát propláchla, abych je zbavila poměrné dost kyselé chuti (od firmy Efko). Závěrem jsem salát posypala lístky čerstvé rukoly zakápnuté olejem z vlašských ořechů a salát byl dokonalý! Dobrá variace na vánoční bramborový salát.

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit