Panenka s bylinkami ve slanině

Panenka s bylinkami ve slanině

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 10 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10344 kcal
Bílkoviny 636 g
Sacharidy 18 g
Tuky 836 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejkřehčí vepřové maso je ke grilování jako stvořené. Jelikož jemná panenka v sobě nemá prakticky žádný tuk, prospěje jí šťavnatá a lehká bylinková náplň i kabátek ze slaniny.

Suroviny

Na maso
panenka 2 kg
anglická slanina 12 plátků
Na náplň a potření
cottage 300 g
chilli paprička 1 ks
jemně nasekanou
bylinky hrst
jemně nasekané (petrželka, tymián, dobromysl, majoránka, rozmarýn)
sůl
pepř
olivový olej
na potření
1. Z masa nakrájejte špalíčky; měli byste počítat dva kousky na osobu, tedy dvanáct špalíčků. Ostrým nožem udělejte v polovině výšky každého špalíčku otvor pro náplň.

2. Na náplň utřete sýr s bylinami a chilli papričkou, osolte a opepřete. Lžičkou naplňte otvor ve špalíčku masa a pak každý naplněný kousek pevně obtočte plátkem slaniny a ovažte kuchyňským provázkem, případně spíchněte párátkem, aby se slanina nerozbalovala. Na horní část špalíčků ještě naneste zbylou náplň.

3. Maso grilujte nad žhavými uhlíky přibližně čtvrt hodiny. Pak do panenky vpíchněte grilovací jehlu: pokud nevytéká růžová šťáva, je už maso dostatečně propečené. Jestli chcete, aby zároveň zůstalo šťavnaté, zabalte ho do alobalu a nechte chvíli odpočinout – šťávy se rovnoměrně rozlijí.

4. Podávejte s pečivem a domácími grilovacími omáčkami. K jemnému masu se výborně hodí brusinková s červeným vínem a lehká jablečná majonéza podle tradičního švédského receptu. Obě omáčky si můžete připravit den předem, a kdyby náhodou zbyly, uchovat je až týden v chladu.

Brusinková omáčka
1. V menším kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, zasypte lžicí mouky, promíchejte, zalijte 100 ml červeného vína a stejným množstvím studené vody. Promíchejte, uveďte do varu a zmírněte plamen. Za dvě až tři minuty se utvoří hladký krém vonící vínem.

2. Do tohoto základu teď přidejte brusinky; budete potřebovat asi 100 g zavařených. Krátce je povařte, dochuťte solí, cukrem, citronovou šťávou a sejměte z ohně. Omáčku můžete podávat ihned, ale je nejlepší, když ji necháte aspoň čtyři hodiny (případně přes noc) odležet.

Švédská jablečná omáčka
1. Jedno jablko nastrouhejte na hrubší nudličky a v kastrůlku je zalijte 100 ml bílého vína. Uveďte do varu, zmírněte plamen a krátce poduste. Pak sejměte z ohně.

2. Po vychladnutí smíchejte jablečnou směs s 200 g majonézy a lžicí strouhaného křenu. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Komentáře

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit