Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Panenka s bylinkami ve slanině
Panenka s bylinkami ve slanině
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Panenka s bylinkami ve slanině

4.6/5 Počet hodnocení: 15
Do 10 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10344 kcal
Bílkoviny 636 g
Sacharidy 18 g
Tuky 836 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejkřehčí vepřové maso je ke grilování jako stvořené. Jelikož jemná panenka v sobě nemá prakticky žádný tuk, prospěje jí šťavnatá a lehká bylinková náplň i kabátek ze slaniny.

Související recepty

Suroviny

Na maso
Na náplň a potření
cottage 300 g
jemně nasekanou
bylinky hrst
jemně nasekané (petrželka, tymián, dobromysl, majoránka, rozmarýn)
sůl
pepř
olivový olej
na potření

Postup

1

Z masa nakrájejte špalíčky; měli byste počítat dva kousky na osobu, tedy dvanáct špalíčků. Ostrým nožem udělejte v polovině výšky každého špalíčku otvor pro náplň.

2

Na náplň utřete sýr s bylinami a chilli papričkou, osolte a opepřete. Lžičkou naplňte otvor ve špalíčku masa a pak každý naplněný kousek pevně obtočte plátkem slaniny a ovažte kuchyňským provázkem, případně spíchněte párátkem, aby se slanina nerozbalovala. Na horní část špalíčků ještě naneste zbylou náplň.

3

Maso grilujte nad žhavými uhlíky přibližně čtvrt hodiny. Pak do panenky vpíchněte grilovací jehlu: pokud nevytéká růžová šťáva, je už maso dostatečně propečené. Jestli chcete, aby zároveň zůstalo šťavnaté, zabalte ho do alobalu a nechte chvíli odpočinout – šťávy se rovnoměrně rozlijí.

4

Podávejte s pečivem a domácími grilovacími omáčkami. K jemnému masu se výborně hodí brusinková s červeným vínem a lehká jablečná majonéza podle tradičního švédského receptu. Obě omáčky si můžete připravit den předem, a kdyby náhodou zbyly, uchovat je až týden v chladu.

5

Brusinková omáčka
V menším kastrolu rozpusťte 2 lžíce másla, zasypte lžicí mouky, promíchejte, zalijte 100 ml červeného vína a stejným množstvím studené vody. Promíchejte, uveďte do varu a zmírněte plamen. Za dvě až tři minuty se utvoří hladký krém vonící vínem.

6

Do tohoto základu teď přidejte brusinky; budete potřebovat asi 100 g zavařených. Krátce je povařte, dochuťte solí, cukrem, citronovou šťávou a sejměte z ohně. Omáčku můžete podávat ihned, ale je nejlepší, když ji necháte aspoň čtyři hodiny (případně přes noc) odležet.

7

Švédská jablečná omáčka
Jedno jablko nastrouhejte na hrubší nudličky a v kastrůlku je zalijte 100 ml bílého vína. Uveďte do varu, zmírněte plamen a krátce poduste. Pak sejměte z ohně.

8

Po vychladnutí smíchejte jablečnou směs s 200 g majonézy a lžicí strouhaného křenu. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/6

Komentáře

02.09.2007 13:11
Recept se nachází v č.6/05, str.36

Apetit magazín