Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček Nefertiti: Proč měla egyptská královna s velkou pravděpodobností cukrovku

Nefertiti
ZDROJ: HeikoAL / Pixabay
sdílet:

Přišla krásná žena. Takový je význam jména královny Nefertiti, jejíž krásu potvrzuje i proslulá busta nalezená roku 1912. Ta je dodnes vystavena v Egyptském muzeu v Berlíně. Jak asi vypadal její každodenní jídelníček a proč pravděpodobně trpěla diabetem?

Základem byl chléb a pivo

Až na zmíněnou bustu, která vyobrazuje její jemnou krásu a ladnou šíji, se toho o královně Nefertiti ví dost málo. Kromě toho, že byla manželkou faraona Achnatona v období Nové říše ve 14. století před Kristem, porodila celkem šest dcer. Ta nejstarší se později stala manželkou faraona Tutanchamona, jehož hrobku archeologové objevili v roce 1922.

  • Právě archeologické důkazy, zejména v podobě papyrových svitků a nástěnných maleb ve faraonských hrobkách, ukazují, že staroegyptská strava byla bohatá obzvláště na sacharidy a vlákninu.
  • Nezbytnou součástí každého jídla byl chléb, jelikož obilí se v Egyptě pěstovalo ve velkém. Kromě klasických druhů to byla zejména pšenice farro, která vyniká vysokým obsahem vlákniny a oříškovou chutí.
  • Dalším důležitým aspektem staroegyptského jídelníčku bylo pivo, které vyráběli z chleba. Chléb se rozdrobil do sudů s vodou, kde směs kvasila a postupně se proměnila v pivo.
  • Starověcí Egypťané pili piva hodně, protože voda z řeky Nil nebyla dostatečně čistá a příprava piva byla jakýmsi způsobem jejího čištění.
  • Jak píše Swan Bazaar, chléb a pivo byly základem pro všechny starověké Egypťany bez ohledu na jejich sociální nebo ekonomické postavení. Je tedy téměř jisté, že byly součástí i Nefertitina jídelníčku.

Maso pro bohatou vrstvu

Drůbež a ryby byly dostupné takřka všem, Nefertiti si však členka vládnoucí vrstvy určitě mohla pochutnat na vepřovém, skopovém nebo hovězím. To bylo ve starověkém Egyptě považováno za luxusní maso. Z toho důvodu se jedlo pouze během slavnostních příležitostí a významných rituálů, uvádí History Hit.

  • Egypťané rozlišovali až třicet druhů hovězího masa. Nejvíce ceněná byla přední kýta, která je často zobrazována na stěnách hrobů coby oběť pohřbenému člověku v hrobce.
  • V menším množství se jedly také kozy, ovce, ale i gazely, hyeny či myši, píše TheCollector.
  • Úrodná půda okolo Nilu přinášela bohatou úrodu ovoce a zeleniny, které zajisté nesměly chybět na faraonském stole, stejně tak jako hovězí či kozí mléko.

Nefertiti 

Alespoň to tvrdí Steven R. Gundry v knize Skryté nebezpečí zdravých potravin (v originále  The Plant Paradox) z roku 2017, kde se zabývá problematickým působením rostlinných bílkovin (tzv. lektinů) v luštěninách, obilovinách a dalších rostlinách.

  • Podle jeho teorie je právě lektin spouštěčem mnoha zdravotních problémů, včetně cukrovky. Tou podle něj trpěla i Nefertiti, jejíž strava byla nejspíš velmi bohatá na obiloviny.
  • Kromě toho zmiňuje, že na základě analýz ostatků mumifikovaných těl se zjistilo, že mnoho staroegypťanů umíralo na ucpané tepny nebo obezitu. Také měli zkažené zuby a obroušené dásně, protože se jim obilná zrna těžko kousala.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor
  • Zdraví a výživa

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor

Je to ryba, která má jemnou (v podstatě univerzální) chuť, je téměř bez kostí a k tomu všemu je opravdu zdravá. Jedná se samozřejmě o lososa, a my se ptáme: jíte jej alespoň dvakrát týdně? Odborníci to doporučují, protože je bohatým zdrojem...
Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů
  • Zajímavosti

Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů

Kadeřávek je zpět a přináší do kuchyně svěží vítr! Tato superpotravina, plná vitamínů a minerálů, si získává své místo na stolech po celém světě. Připravte z něj pesto, které je nejen zdravé a snadné, ale také neuvěřitelně všestranné –...