V popkultuře je Kleopatra často popisovaná jako bystrá svůdnice s obrovskou touhou po moci. To si určitě žádalo spoustu energie a síly. Jakým jídlem tato mocná žena doplňovala energii a udržovala svou krásu?
Chléb, fíky a luštěniny
Každodenní strava starověkých Egypťanů stála na chlebu a pivu – v těchto jednotkách dokonce počítali platy. Tehdejší obyvatelé jedli i různé druhy masa – například z hrochů, mořských ježků, ryb, jeřábů nebo gazel. Podle historiků Kleopatra jedla jako každý bohatý Egypťan nebo Řek.
- Její snídaně se pravděpodobně skládala z pšeničného nebo ječného chleba namočeného do vína v doprovodu fíků a oliv. Chléb byl buď ve tvaru palačinky, tortilly, nebo klasického bochníku.
- Královnin oběd byl velmi lehký, aby si večer mohla dopřát přepychovou hostinu.
- V jejím každodenním jídelníčku se prý pravidelně objevovala čočková polévka, paštika, sýry a ze zeleniny hlavně cibule a česnek.
- Když měla chuť na maso, kromě zmíněné gazely si často pochutnávala na křepelkách, dikobrazech, kozách či volském masu.
- Kleopatra prý také zbožňovala datle z plantáží, které jí byl nucen přenechat židovský král Herodes.
Kleopatra milovala okázalé hostiny
A nebyla sama. Tuto vášeň s ní sdílel i její milenec Marcus Antonius. Společně prý založili jeden z nejstarších gastronomických klubů v historii, ve kterém se setkávali největší gurmáni té doby.
- Společně pořádali lovecké výpravy a večírky ve společnosti slavných osobností a významných učenců. Právě ti po sobě zanechali svědectví v podobě papyrů s informacemi ohledně tehdejší gastronomie.
- Zjistilo se, že Egypťané se stravovali jako ve středomoří, arabská kuchyně přišla v Egyptě na řadu až později.
- Důkazem je fakt, že hojně využívali extra panenský olivový olej, lehké sýry, zeleninu, luštěniny, obiloviny, aromatické bylinky a vychutnávali si jídla založená na masu a rybách.
- Na stole Kleopatry byl často nadívaný holub s oblohou v podobě sezónní zeleniny.
- Její hosté si také mohli pochutnat na polévce z fazolí fava nebo polévkách z ječmene a špaldy, které představovaly první chod.
- Maso z divoké zvěře střídalo skopové. A při významných příležitostech se podávaly ryby z Nilu.
- Dezert často představoval koláč z fíků a ořechů politý medem.
- Na stolech pak nechybělo řecké víno a pivo.
Sázka o nejdražší banket
Díky římskému historikovi jménem Plinius starší je známá také historka o sázce Kleopatry a Marka Antonia o to, kdo z nich uspořádá nejdražší hostinu.
- Antonius prý zběsile hledal dodavatele těch nejvzácnějších a nejexotičtějších pochoutek, zatímco Kleopatra utratila více než deset milionů sesterciů (což byly cenné stříbrné mince) za drahé lahůdky.
- Vítězství v sázce si však zajistila tím, že v poháru octa rozpustila velmi drahou a vzácnou perlu, a tento nákladný nápoj s grácií sobě vlastní vypila.
Zdroje informací: Wikipedie, Grunge, FineDiningLovers