Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídelníček Kleopatry: Víno už k snídani, nápoj z perel i prostá strava plná luštěnin

Kleopatra
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

V popkultuře je Kleopatra často popisovaná jako bystrá svůdnice s obrovskou touhou po moci. To si určitě žádalo spoustu energie a síly. Jakým jídlem tato mocná žena doplňovala energii a udržovala svou krásu? 

Chléb, fíky a luštěniny

Každodenní strava starověkých Egypťanů stála na chlebu a pivu – v těchto jednotkách dokonce počítali platy. Tehdejší obyvatelé jedli i různé druhy masa – například z hrochů, mořských ježků, ryb, jeřábů nebo gazel. Podle historiků Kleopatra jedla jako každý bohatý Egypťan nebo Řek.

  • Její snídaně se pravděpodobně skládala z pšeničného nebo ječného chleba namočeného do vína v doprovodu fíků a oliv. Chléb byl buď ve tvaru palačinky, tortilly, nebo klasického bochníku.
  • Královnin oběd byl velmi lehký, aby si večer mohla dopřát přepychovou hostinu.
  • V jejím každodenním jídelníčku se prý pravidelně objevovala čočková polévka, paštika, sýry a ze zeleniny hlavně cibule a česnek.
  • Když měla chuť na maso, kromě zmíněné gazely si často pochutnávala na křepelkách, dikobrazech, kozách či volském masu.
  • Kleopatra prý také zbožňovala datle z plantáží, které jí byl nucen přenechat židovský král Herodes.

Kleopatra milovala okázalé hostiny

A nebyla sama. Tuto vášeň s ní sdílel i její milenec Marcus Antonius. Společně prý založili jeden z nejstarších gastronomických klubů v historii, ve kterém se setkávali největší gurmáni té doby.

  • Společně pořádali lovecké výpravy a večírky ve společnosti slavných osobností a významných učenců. Právě ti po sobě zanechali svědectví v podobě papyrů s informacemi ohledně tehdejší gastronomie.
  • Zjistilo se, že Egypťané se stravovali jako ve středomoří, arabská kuchyně přišla v Egyptě na řadu až později.
  • Důkazem je fakt, že hojně využívali extra panenský olivový olej, lehké sýry, zeleninu, luštěniny, obiloviny, aromatické bylinky a vychutnávali si jídla založená na masu a rybách.
  • Na stole Kleopatry byl často nadívaný holub s oblohou v podobě sezónní zeleniny.
  • Její hosté si také mohli pochutnat na polévce z fazolí fava nebo polévkách z ječmene a špaldy, které představovaly první chod.
  • Maso z divoké zvěře střídalo skopové. A při významných příležitostech se podávaly ryby z Nilu.
  • Dezert často představoval koláč z fíků a ořechů politý medem.
  • Na stolech pak nechybělo řecké víno a pivo.

Sázka o nejdražší banket

Díky římskému historikovi jménem Plinius starší je známá také historka o sázce Kleopatry a Marka Antonia o to, kdo z nich uspořádá nejdražší hostinu.

  • Antonius prý zběsile hledal dodavatele těch nejvzácnějších a nejexotičtějších pochoutek, zatímco Kleopatra utratila více než deset milionů sesterciů (což byly cenné stříbrné mince) za drahé lahůdky.
  • Vítězství v sázce si však zajistila tím, že v poháru octa rozpustila velmi drahou a vzácnou perlu, a tento nákladný nápoj s grácií sobě vlastní vypila.

Zdroje informací: Wikipedie, Grunge, FineDiningLovers

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...