Rozhodli jste se letos v létě překonat hranice evropského kontinentu a zamířit někam blíž k rovníku? Pak je vaší cílovou destinací možná právě Egypt. Jaké kulinární skvosty tu najdete a na co si v Egyptě dát spíš pozor? Připoutejte se, let egyptskou gastronomií právě začíná.
Kořeny egyptské kuchyně sahají do doby 2500 let před naším letopočtem. Návštěva Egypta vám tak umožní ochutnat pokrmy z dávné historie i nahlédnout do jedinečné severoafrické kultury. Egyptská gastronomie má některé společné rysy s kuchyní tureckou i středomořskou.
Základem je chléb, obiloviny a luštěniny
Jednoduchý chléb zvaný aish baladi (znamená v překladu ‚žít‘ nebo ‚způsob života‘) je podobný řecké pitě. Egypťané ho obvykle nekonzumují namazaný máslem jako my, ale používají ho k nabírání luštěninových polévek např. z fazolí fava, omáček a dipů s pastou tahini, lehkých salátů a dušených pokrmů s rýží.
Egyptský chléb se skvěle hodí k naplnění tzv. ta'ameya, místní obdobou falafelu či válečky z mletého masa na způsob kofty. Velká část egyptského obyvatelstva se hlásí k islámskému náboženství, takže vepřové maso bývá nahrazováno skopovým, kozím, jehněčím či drůbeží.
Na své si přijdou vegetariáni i vegani
Egypťané si také potrpí na jídla zeleninová. Typické jsou přílohy jako egyptská okra (nebo bamya), zelené fazolky s mrkví, smažený květák nebo místní čočková polévka. Velmi oblíbení je také kuskus s olivami a sušenými rajčaty.
Oběd obvykle zapíjejí sladkým ledovým čajem z ibiškových květů s názvem karkadeh. Namísto kávy si pak často dopřávají černý čaj slazený třtinovým cukrem a doplněný porcí čerstvých mátových listů. Tento nápoj dokáže ochladit v horkém létě, i když se pije teplý.
Na Hedvábné stezce
Díky snadnému přístupu k přístavům legendární Hedvábné stezky má Egypt odedávna k dispozici nepřeberné množství pikantního, zemitého a bylinného koření – římský kmín, koriandr, bobkový list, kardamom, anýz, zázvor, skořici, hřebíčkek, šafrán apod.
- Pod pojmem dukka se skrývá univerzální suchá směs nasekaných ořechů, semínek a koření.
- Ozdobit s ní můžete chléb namočený v olivovém oleji, polévky, dipy nebo třeba pečené brambory.
- Hodí se třeba na ozdobu tradiční polévky molokhia z lístků jutovníku s masovým vývarem a směsí koření.
Co jedli už egyptští faraoni?
Ful medames je ikonické jídlo, jehož historie sahá až do dob faraonů. Podává se k snídani, jako předkrm nebo pouliční jídlo. Jedná se o pokrm z fazolí vařených na olivovém oleji s česnekem, citronem, solí, pepřem, římským kmínem a vločkami chilli papriček.
- Přílohou k ful mudamas mohou být vejce uvařená natvrdo někdy doplněná zeleninovým salátem, šalotkou, tahini pastou, nakládanou zeleninou, ale vždy chlebem.
- Tento oblíbený pokrm je považován za egyptské národní jídlo. Má však velkého konkurenta v podobě kushari – oblíbené pouliční jídlo, které kombinuje rýži, těstoviny a čočku a je přelité kořeněnou rajčatovou omáčkou. Autentickou egyptskou atmosféru mu dodá cizrna, křupavá smažená cibulka, česnekový ocet a pálivá omáčka.
Co mají společného Egypťané a Francouzi?
Foie gras si asi se severoafrickou kulturou automaticky nespojíte. Tuto pochoutku však údajně vynalezli staří Egypťané. Historicky si na ní a dalších druzích masa pochutnávaly pouze vyšší vrstvy společnosti.
- V současnosti jsou vnitřnosti v Egyptě nejdostupnějším druhem masa.
- Konkrétně játra jsou pak obzvláště oblíbená v Alexandrii. Tam se také zrodil typický egyptský játrový sendvič. Játra se nakrájejí na kousky a smaží spolu s paprikou, cibulí, česnekem, chilli a petrželkou. Podávají se v měkké housce nebo bagetě.
V egyptské kuchyni najdeme spoustu bezmasých jídel, maso se objevuje nepříklad ve slavnostních pokrmech, jako je třeba oblíbené domácí jídlo lahma bil basal neboli hovězí maso v cibulové omáčce a bamya bil lahme, egyptská dušená okra a jehněčí. Oblíbená je také egyptská omeleta eggah a smažené vejce shakshouka.
Pudinky všeho druhu
Na seznamu egyptských sladkostí nechybí, stejně jako v mnoha arabských i středomořských kuchyních, i nám dobře známá baklava. Chcete-li však zkusit něco odvážnějšího ochutnejte om ali, chlebový pudink z listového těsta, mléka, kokosu, rozinek a ořechů.
Mimo pudinku chlebového v anglickém stylu se zde setkáte i s jeho krémovou mléčnou verzí zvanou mahalabia. Doporučujeme vyzkoušet i sladké pečivo balah el sham nebo maehallabiya, krém z rýžové mouky ochucený růžovou esencí a posypaný pistáciovými oříšky.
Na co si dát pozor
Voda v Egyptě obsahuje různé bakterie, viry a parazity. Problém je však hlavně v tom, že se jedná o naprosto jiné druhy, než na které je náš organismus zvyklí. Tyto mikroorganismy pak mohou vyvolat nemalé střevní problémy. Na pozoru se tedy mějte i třeba před ledem v restauracích a vodu pijte pokud možno výhradně balenou.
Za rizikové lze bohužel považovat i ovoce, které není opatřeno slupkou a v podstatě jakékoliv jídlo, které není tepelně upraveno. Pokud se rozhodnete syrové potraviny přece jen konzumovat, doporučujeme k jejich omytí použít opět vodu balenou, nikoli z kohoutku.
Zdroje informací: Scenic, All Recipes, Invia