0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Milovala sladké, přesto měla pouhých 58 cm v pase: Jak jedla Marie Antoinetta?

Marie Antoinetta a její potomci
ZDROJ: Zephirx/Pixabay
sdílet:

Její jméno je nejvíce spojováno se svržením francouzské monarchie a výrokem „Ať jedí koláče“. Ten sice zřejmě nikdy nevyslovila, ale zatímco její lid živořil, ona si užívala si bujaré oslavy a milovala luxus. Co ale tato významná žena, která nakonec zemřela pod gilotinou, ráda jedla?

Sladkosti k snídani = nejlepší dieta?

Podle knihy od Karen Wheeler s názvem Dieta Marie Antoinetty: Jezte koláče a zhubněte (v originále The Marie Antoinette Diet: Eat Cake and Still Lose Weight) stálo stravování slavné panovnice na myšlence, že když si dáte dezert k snídani, nebudete mít chuť na sladké během dne.

  • To by mohlo vysvětlovat tzv. francouzský paradox neboli fakt, že ve Francii je mnohem menší výskyt kardiovaskulárních chorob, ačkoliv si její obyvatelé pravidelně pochutnávají na tučných i sladkých jídlech, červeném vínu a cigaretách.
  • Marie Antoinetta se během snídaní nedržela zkrátka. Dopřávala si sladké pečivo s kávou nebo horkou čokoládou.
  • Jedla zejména rakouské sladké pečivo zvané kipferl, které se podobá našemu loupáku a je považováno za předchůdce slavného croissantu.
  • Milovala také kandované ovoce a tzv. Petit fours. Výraz pochází z francouzštiny a dá se přeložit jako „malé trouby“. Jedná se o malé dortíčky s polevou či fondánem, slané jednohubky nebo sušenky, pusinky či drobné pečivo z listového těsta.

Společného oběda se nedotkla a potom jedla v soukromí

Královna byla známá tím, že nerada jedla na veřejnosti, přitom společné opulentní stolování bylo ve Versailles zvykem. Podávaly se honosné pokrmy, ze kterých přímo čišelo bohatství francouzské královské rodiny.

  • Marie Antoinetta prý tato jídla sotva ochutnala a čekala, až její manžel Ludvík XVI. dojí, aby se mohla uchýlit do soukromí a najíst se podle svého.
  • Preferovala méně výstřední jídla. Kromě sladkého neměla v oblibě příliš výrazné chutě. K obědu si pochutnávala na vařené či pečené drůbeži nebo rybách a jako přílohu volila vařenou zeleninu.
  • Nejvíce pila vodu a limonádu z městečka Ville d'Avray, protože byly na tehdejší dobu velmi čisté a ráda si do nich namáčela sušenky.
  • Ze zdravotních důvodů si občas dala kravské či oslí mléko. Alkoholu příliš neholdovala.
  • K odpolední svačině už sladké tolik nejedla, spíš si zobla sýru nebo zeleniny vařené ve smetaně. 

Večeři řešila polévkou

Jak je vidět, Marie Antoinetta si udržela štíhlou postavu i po narození čtyř dětí. Údajně díky tomu, že se držela známého rčení: „Snídej jako král, obědvej jako rádce a večeř jako chuďas“.

  • Večeřela totiž pouze polévku, a to vývar z vařených kuřecích, jehněčích nebo hovězích kostí a čerstvé zeleniny.
  • Podle memoárů madame Campan, její první dámy a důvěrnice, královna už tehdy věděla to, co ukázaly výzkumy 21. století: Kromě toho, co jíte, je také velmi důležité, ve kterou denní hodinu jíte.

Zdroje informací: Dieta Marie Antoinetty: Jezte koláče a zhubněte, Popsugar, BBC

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit