Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (21)
Více než hodinu 12-15 croissant

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4647 kcal
Bílkoviny 121 g
Cukr 392 g
Tuky 276 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nabila Taguett má ze své pražské cukrárny výhled na Petřín. Malá Eiffelovka ladí i se sortimentem...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
a 50 g na podsypání
krupicový cukr 60 g
mléko 200 ml
droždí 30 g
například sušená Nabila
sůl špetka
máslo 250 g
vychlazené
vejce 2 ks
celá
žloutek 1 ks
1. Mísení
Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte cukr, sušené droždí a poté vyklepněte vejce.
Vmíchejte žloutek a vlijte mléko. Směs zpracujte nejprve vařečkou a potom rukama, nejdřív v míse a pak na pracovní ploše poprášené trochou mouky. Pokud máte hnětač, klidně svěřte tuhle část přípravy stroji.

2. Tvárná hmota
Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásně pružné. Zkuste je cvičně natáhnout – pokud se objeví trhlina, hněťte dál. Mísu pak přetáhněte fólií na potraviny a těsto v ní nechte 10 minut odpočívat.

3. Natlučte máslu
Chladné máslo rozbalte, ale nechte je na obale a poprašte moukou. Potřebujete totiž změnit jeho tvar z kostky na placku, a to jde dobře tlakem válečku. Mouka zabrání jeho přilepování. Nerozohněte se ale příliš, aby máslo neztratilo souměrnost i tvar a z obalu ,neodešlo‘.
 
4. Geometrie
Odpočaté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše (ideální je plocha chladná, například kovová nebo kamenná) do symetrické placky – obdélníku s kulatými rohy. Máslo položte doprostřed na pomyslnou diagonálu a pěstí je pěkně vtlučte do těsta.

5. Psaníčko
Sejměte obal a placku másla roztlačte prsty, aby byla stejně (asi 1/2 cm) vysoká. Těsto přeložte přes střed másla jako obálku. Nechte ho až půl hodiny odpočívat v chladu. Pak ho rozválejte vždy od středu válečkem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s těstem. Přeložte napůl jako knihu a dejte na půl hodiny do chladu.

6. Rozválejte a skládejte
Těsto rozválejte od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/4 cm. Ten podélně složte na třetiny (přeložte těsto nejdřív z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé). Složené těsto vraťte na hodinu do chladničky.

7. A znovu...
Chladné složené těsto otočte k sobě tak, aby překlady byly ‚na boku‘, a znovu je rozválejte – vždy od středu k okrajům – na známý dlouhý pruh. Složte již popsaným způsobem, dejte vychladit... Abyste dosáhli kýženého lístkování, je nutné opakovat celý proces třikrát. Pak už rozválený pruh neskládejte.

8. Krájejte
Šikmými řezy teď rozkrájejte těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích ‚tureckých půlměsíců‘. Aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, udělejte asi 2cm zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníka.

9. Rolování Eiffelovky
Od naříznuté strany rolujte směrem ke špičce. Při první otočce přidržujte cípy od sebe jako nohy slavné věže. Croissanty klaďte na pomaštěný a moukou vysypaný plech.

10. Zasloužený odpočinek
Povrch loupáčků potřete a nechte je na teplém místě asi 3/4 hodiny kynout. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte je v ní 15 minut.

Tajemství Croissantu
Přes svou zcela francouzskou image vznikly croissanty údajně v Maďarsku. Při obléhání Budapešti koncem 17. století se totiž Turci snažili v noci podkopat pod hradbami města, ranní ptáčata pekaři však stihli zburcovat obranu. Toho dne pak na důkaz vítězství nabylo budapešťské pečivo tvaru tureckého půlměsíce – croissantu. Ten se stal hitem i v nedaleké Vídni. Marie Antoinetta, narozená v Rakousku, jej potom přinesla do Paříže. Za pár desetiletí už croissant ve Francii zdomácněl natolik, že se stal symbolem tamního životního stylu.

1. Slaný
Křehké vrstvy si báječně rozumí i se slanou náplní, jako je šunka a sýr. Můžete je samozřejmě i krátce zapéci – croissant se rozvoní, sýr zvláční...

2. Klasický
K ranní kávě je nutné vychutnat si croissant naprosto čerstvý, pokud možno ještě teplý. A se skvělou domácí zavařeninou.

3. Čokoládový
V Nabilině cukrárně Must zapékají kousek čokolády i do ‚čokoládového chlebíčku‘ – ten má hranatý tvar, ale peče se ze stejného těsta jako croissant.

Tajemství křehkých vrstev croissantu spočívá ve správné teplotě másla, v překládání, chlazení a rozvalování těsta. Jedno s druhým totiž souvisí – máslo se dobře spojí s těstem jen tehdy, pokud má správnou teplotu. Těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. A konečně, typické vrstvičky se vytvoří, pouze pokud těsto několikrát přeložíte a rozválíte. Pro úplnost je nutné podotknout, že receptů na croissant je minimálně tolik jako vrstev v něm. Existují verze s droždím i bez, verze pracující se stejným množstvím másla a mouky, zato bez vajec... Na chlazení, překládání a válení se však shodují všechny. A výsledek za tu trochu práce stojí.

Další recept na croissant naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Apetit magazín

Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit