Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejlepší kuřecí vývar
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 79
Do 75 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2122 kcal
Bílkoviny 222 g
Sacharidy 168 g
Tuky 56 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší kuřecí vývar je čirý, plný chuti a tvoří báječný základ pro polévky, které pohladí duši i tělo. Aby byl kuřecí vývar skutečně silný, přidejte k masu i odřezky, skelet, krk nebo letky a vařte ho na mírném plameni klidně i dvě hodiny. Během vaření sbírejte poctivě pěnu, jedině tak nebude vývar kalný.

Související recepty

Suroviny

kuře 1 kg
nejlépe maso i s kostí - celá stehna nebo paličky
slunečnicový olej 1 PL
střední, nahrubo
mrkev 1 ks
na proužky
tymián 3 snítky
čerstvý
celerová nať
(nemusí být)
sůl
pepř

Postup

1

Pokud použijete kuřecí stehna, rozpulte je. Ve velkém hrnci rozpalte olej a asi deset minut na něm ze všech stran opékejte kuře.

2

Pak maso vyjměte a dejte stranou.

3

Do hrnce přidejte cibuli a mrkev, stáhněte plamen a opékejte tři až čtyři minuty, až se cibulka lehce zabarví. Přilijte 1,5 litru vroucí vody a vařečkou odškrabejte všechny přípečky ze dna.

4

Přiveďte k varu a pak do hrnce vhoďte osmahnuté kuře. Přidejte bobkové listy, bylinky, sůl a pepř a zpola přikryté vařte asi tři čtvrtě hodiny. Průběžně odstraňujte pěnu.

5

Pokud máte čas, nechte vývar vychladnout a teprve poté ho proceďte. Jinak ho prolijte přes cedník do mísy, hrnec vypláchněte a vývar ještě jednou proceďte zpátky.

6

Teď ho použijte nebo vychlaďte. (Zchlazený počká v lednici na svou chvíli bez úhony tři dny. Zmražením prodloužíte jeho trvanlivost na dva až tři měsíce.) Oberte maso a naložte s ním podle uvážení. Ze zchladlého vývaru před použitím odeberte případnou pěnu a tuk.

NĚCO NAVÍC: Pokud vývar připravujete speciálně na domácí nudlovku, pak vynechte bobkový list a tymián, přidejte kuličky pepře a nového koření a stroužek česneku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín