0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5 / 5. Počet hodnocení: 54
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2122 kcal
Bílkoviny 222 g
Sacharidy 168 g
Tuky 56 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuřecí vývar je báječný základ pro polévky, které pohladí duši i tělo.

Suroviny

kuře 1 kg
slunečnicový olej 1 PL
cibule 1 ks
střední, nahrubo
mrkev 1 ks
na proužky
bobkový list 2 ks
tymián 3 snítky
čerstvý, možno přidat i celerovou nať
sůl
pepř

Postup

1

Pokud použijete kuřecí stehna, rozpulte je. Ve velkém hrnci rozpalte olej a asi deset minut na něm ze všech stran opékejte kuře.

2

Pak maso vyjměte a dejte stranou.

3

Do hrnce přidejte cibuli a mrkev, stáhněte plamen a opékejte tři až čtyři minuty, až se cibulka lehce zabarví. Přilijte 1,5 litru vroucí vody a vařečkou odškrabejte všechny přípečky ze dna.

4

Přiveďte k varu a pak do hrnce vhoďte osmahnuté kuře. Přidejte bobkové listy, bylinky, sůl a pepř a zpola přikryté vařte asi tři čtvrtě hodiny. Průběžně odstraňujte pěnu.

5

Pokud máte čas, nechte vývar vychladnout a teprve poté ho proceďte. Jinak ho prolijte přes cedník do mísy, hrnec vypláchněte a vývar ještě jednou proceďte zpátky.

6

Teď ho použijte nebo vychlaďte. (Zchlazený počká v lednici na svou chvíli bez úhony tři dny. Zmražením prodloužíte jeho trvanlivost na dva až tři měsíce.) Oberte maso a naložte s ním podle uvážení. Ze zchladlého vývaru před použitím odeberte případnou pěnu a tuk.

NĚCO NAVÍC: Pokud vývar připravujete speciálně na domácí nudlovku, pak vynechte bobkový list a tymián, přidejte kuličky pepře a nového koření a stroužek česneku.

Související články

Jak na kuřecí vývar
  • Zajímavosti

Jak na kuřecí vývar

Nezbytné přípravyZákladem kuřecího vývaru jsou kuřecí skelety. Koupíte je v řeznictví i supermarketu a stojí doslova pár korun. Do vývaru patří také zelenina. Potřebovat budete mrkev, petržel, celer a cibuli. Při přípravě vývaru začnete tím...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit