V jádru jednoduchá polévka, vlastně jen cibule a vývar… K dokonalosti ji dotáhnete správným zkaramelizováním cibule, bylinkami, kapkou alkoholu a poctivou sýrovou čepicí!
Suroviny
Postup
Máslo nechte rozpustit v silnostěnném hrnci, vsypte cibuli, česnek a cukr. Velmi zvolna opékejte 15–25 minut, aby cibule pěkně zkaramelizovala a zhnědla. Přidejte tymián, šalvěj a ještě 5 minut opékejte.
Potom zaprašte moukou, chcete-li, promíchejte a 1–2 minuty opékejte. Přilijte víno, vývar, přidejte bobkové listy, zvyšte plamen a nechte polévku zhruba 10 minut provařit. Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je. Polévku dochuťte solí a pepřem.
Rozehřejte gril v troubě. Polévku rozdělte do žáruvzdorných misek, navrch rozložte plátky bagety, posypte štědře sýrem, posypte bylinkami na ozdobení a dejte na chvíli zapéct pod gril.
NĚCO NAVÍC
Plátky bagety můžete před podáváním opéct v toustovači a potřít česnekem. Namísto bílého vína do základu můžete nakonec do polévky přidat kapku (nebo víc) brandy či koňaku.