Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Francouzská cibulačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4477 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 376 g
Tuky 220 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V jádru jednoduchá polévka, vlastně jen cibule a vývar… K dokonalosti ji dotáhnete správným zkaramelizováním cibule, bylinkami, kapkou alkoholu a poctivou sýrovou čepicí!

Suroviny

velké, nakrájené na půlkolečka
česnek 2 stroužky
drcený
třtinový cukr 1 ČL
tymián 2 PL
lístky + na ozdobení
šalvěj 1 PL
lístky + na ozdobení
není nutné
suché
vývar kuřecí 1,5 l
nebo hovězí
sůl
pepř
čerstvě mletý
bageta 1 ks
francouzská, nakrájená na plátky
nastrouhaný, lze nahradit sýrem comté, nastrouhaným

Postup

1

Máslo nechte rozpustit v silnostěnném hrnci, vsypte cibuli, česnek a cukr. Velmi zvolna opékejte 15–25 minut, aby cibule pěkně zkaramelizovala a zhnědla. Přidejte tymián, šalvěj a ještě 5 minut opékejte.

2

Potom zaprašte moukou, chcete-li, promíchejte a 1–2 minuty opékejte. Přilijte víno, vývar, přidejte bobkové listy, zvyšte plamen a nechte polévku zhruba 10 minut provařit. Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je. Polévku dochuťte solí a pepřem.

3

Rozehřejte gril v troubě. Polévku rozdělte do žáruvzdorných misek, navrch rozložte plátky bagety, posypte štědře sýrem, posypte bylinkami na ozdobení a dejte na chvíli zapéct pod gril.

NĚCO NAVÍC
Plátky bagety můžete před podáváním opéct v toustovači a potřít česnekem. Namísto bílého vína do základu můžete nakonec do polévky přidat kapku (nebo víc) brandy či koňaku.

TIPY & TRIKY

  • Základním stavebním kamenem francouzské cibulačky je poctivě zkaramelizovaná cibule, proto v tomto kroku opravdu nespěchejte a dejte jí čas. Jen tak docílíte výrazné cibulové chuti a zlaté barvy polévky. Mnozí často chybují tím, že cibuli neopečou pořádně (polévka je pak mdlá, bez chuti a barvy), nebo naopak chtějí urychlit celý proces, cibuli opečou na silném ohni a téměř ji spálí (výsledkem je polévka nahořklé chuti).
  • Nikdy nevařte s vínem, které byste nepili. Při vaření se z vína vypaří většina alkoholu, ale jeho intenzivní chuť zůstane. Je proto důležité myslet na kvalitu a nešetřit. Je dobré si například pročíst etiketu a zjistit, jaké podtóny víno má a zda se bude doplňovat s připravovaným pokrmem. Bílá vína se zpravidla hodí do lehčích pokrmů z ryb a drůbeže, červená zase k tmavým masům.
  • Pokud nemáte žáruvzdorné misky, plátky bagety vyskládejte na plech, posypte sýrem a zapečte pod grilem zvlášť.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč