Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Francouzská cibulačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 39
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4477 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 376 g
Tuky 220 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V jádru jednoduchá polévka, vlastně jen cibule a vývar… K dokonalosti ji dotáhnete správným zkaramelizováním cibule, bylinkami, kapkou alkoholu a poctivou sýrovou čepicí!

Suroviny

česnek 2 stroužky
třtinový cukr 1 ČL
tymián 2 PL
+ na ozdobení
šalvěj 1 PL
+ na ozdobení
není nutné
suché
vývar kuřecí 1,5 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
bageta 1 ks
nebo comté

Postup

1

Máslo nechte rozpustit v silnostěnném hrnci, vsypte na půlkolečka pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek a cukr. Velmi zvolna opékejte 15 – 25 minut, aby cibule pěkně zkaramelizovala a zhnědla. Přidejte tymián, šalvěj a ještě 5 minut restujte.

2

Potom zaprašte moukou, chcete-li, promíchejte a 1 – 2 minuty opékejte. Přilijte víno, vývar, přidejte bobkové listy, zvyšte plamen a nechte polévku zhruba 10 minut provařit. Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je. Polévku dochuťte solí a pepřem.

3

Rozehřejte gril v troubě. Polévku rozdělte do žáruvzdorných misek, navrch rozložte plátky bagety, posypte štědře strouhaným sýrem, posypte bylinkami na ozdobení a dejte na chvíli zapéct pod gril.

NĚCO NAVÍC

Plátky bagety můžete před podáváním opéct v toustovači a potřít česnekem. Namísto bílého vína do základu můžete nakonec do polévky přidat kapku (nebo víc) brandy či koňaku.

TIPY & TRIKY

  • Základním stavebním kamenem francouzské cibulačky je poctivě zkaramelizovaná cibule, proto v tomto kroku opravdu nespěchejte a dejte jí čas. Jen tak docílíte výrazné cibulové chuti a zlaté barvy polévky. Mnozí často chybují, že cibuli neopečou pořádně (polévka je pak mdlá, bez chuti a barvy), nebo naopak chtějí urychlit celý proces, cibuli opečou na prudkém ohni a téměř ji spálí (výsledkem je polévka nahořklé chuti).
  • Nikdy nevařte s vínem, které byste nepili. Při vaření se z vína vypaří většina alkoholu, ale jeho intenzivní chuť zůstane. Je proto důležité myslet na kvalitu a nešetřit. Je dobré si například pročíst etiketu a zjistit, jaké podtóny víno má a zda se bude doplňovat s připravovaným pokrmem. Bílá vína se zpravidla hodí do lehčích pokrmů z ryb a drůbeže, červená zase k tmavým masům.
  • Pokud nemáte žáruvzdorné misky, plátky bagety vyskládejte na plech, posypte sýrem a zapečte pod grilem zvlášť.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...