0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Francouzská cibulačka

4.6/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4477 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 376 g
Tuky 220 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V jádru jednoduchá polévka, vlastně jen cibule a vývar… K dokonalosti ji dotáhnete správným zkaramelizováním cibule, bylinkami, kapkou alkoholu a poctivou sýrovou čepicí!

Suroviny

máslo 6 PL
cibule 6 ks
velké, nakrájené na půlkolečka
česnek 2 stroužky
drcený
třtinový cukr 1 ČL
tymián 2 PL
lístky + na ozdobení
šalvěj 1 PL
lístky + na ozdobení
mouka pšeničná hladká 1 PL
není nutné
suché
vývar kuřecí 1,5 l
nebo hovězí
bobkový list 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
bageta 1 ks
francouzská, nakrájená na plátky
nastrouhaný, lze nahradit sýrem comté, nastrouhaným

Postup

1

Máslo nechte rozpustit v silnostěnném hrnci, vsypte cibuli, česnek a cukr. Velmi zvolna opékejte 15–25 minut, aby cibule pěkně zkaramelizovala a zhnědla. Přidejte tymián, šalvěj a ještě 5 minut opékejte.

2

Potom zaprašte moukou, chcete-li, promíchejte a 1–2 minuty opékejte. Přilijte víno, vývar, přidejte bobkové listy, zvyšte plamen a nechte polévku zhruba 10 minut provařit. Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je. Polévku dochuťte solí a pepřem.

3

Rozehřejte gril v troubě. Polévku rozdělte do žáruvzdorných misek, navrch rozložte plátky bagety, posypte štědře sýrem, posypte bylinkami na ozdobení a dejte na chvíli zapéct pod gril.

NĚCO NAVÍC
Plátky bagety můžete před podáváním opéct v toustovači a potřít česnekem. Namísto bílého vína do základu můžete nakonec do polévky přidat kapku (nebo víc) brandy či koňaku.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč