0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Francouzská cibulačka

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4477 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 376 g
Tuky 220 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V jádru jednoduchá polévka, vlastně jen cibule a vývar… K dokonalosti ji dotáhnete správným zkaramelizováním cibule, bylinkami, kapkou alkoholu a poctivou sýrovou čepicí!

Suroviny

máslo 6 PL
cibule 6 ks
velké, nakrájené na půlkolečka
česnek 2 stroužky
drcený
třtinový cukr 1 ČL
tymián 2 PL
lístky + na ozdobení
šalvěj 1 PL
lístky + na ozdobení
mouka pšeničná hladká 1 PL
není nutné
víno bílé 250 ml
suché
vývar kuřecí 1.5 l
nebo hovězí
bobkový list 2 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
bageta 1 ks
francouzská, nakrájená na plátky
sýr gruyère 2 hrnky
nastrouhaný, lze nahradit sýrem comté, nastrouhaným

Postup

1

Máslo nechte rozpustit v silnostěnném hrnci, vsypte cibuli, česnek a cukr. Velmi zvolna opékejte 15–25 minut, aby cibule pěkně zkaramelizovala a zhnědla. Přidejte tymián, šalvěj a ještě 5 minut opékejte.

2

Potom zaprašte moukou, chcete-li, promíchejte a 1–2 minuty opékejte. Přilijte víno, vývar, přidejte bobkové listy, zvyšte plamen a nechte polévku zhruba 10 minut provařit. Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je. Polévku dochuťte solí a pepřem.

3

Rozehřejte gril v troubě. Polévku rozdělte do žáruvzdorných misek, navrch rozložte plátky bagety, posypte štědře sýrem, posypte bylinkami na ozdobení a dejte na chvíli zapéct pod gril.

NĚCO NAVÍC
Plátky bagety můžete před podáváním opéct v toustovači a potřít česnekem. Namísto bílého vína do základu můžete nakonec do polévky přidat kapku (nebo víc) brandy či koňaku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit