Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Papež francouzské gastronomie Paul Bocuse měl rád tradiční jídla: Jeho restaurace udržela nejdelší dobu tři michelinské hvězdy

Paul Bocuse
ZDROJ: Alain Elorza/Creative Commons Attribution 2.0
sdílet:

Restaurace Paula Bocuse ve francouzském Lyonu držela nejvyšší ocenění tří michelinských hvězd nejdéle v historii. Pro ‚papeže‘ francouzské gastronomie byly typické neobvyklé kombinace surovin, doslova se nebál paradoxů na talíři. V jeho kuchyni však nikdy nechyběl respekt k tradičním pokrmům.

Paul Bocuse se narodil v roce 1926 a jako syn majitele hotelu v Collonges-au-Mont-d'Or ve Francii měl již od útlého dětství ke gastronomii velmi blízko. Svou vášeň pro kulinářství zdědil po svých předcích, kteří provozovali restaurace již od první poloviny 19. století.

  • V roce 1957 převzal Paul Bocuse vedení domu po svém otci a založil zde restauraci.

Držitel tří michelinských hvězd nejdéle v historii

Svou kulinářskou krev a vášeň pro gastronomii podpořil Paul Bocuse učením v Lyonu, do kterého nastoupil v 16 letech. Praxe v lyonské restauraci jej naučila řemeslu napříč odvětvími od obstarávání zboží přes porcování masa až po samotnou přípravu pokrmů.

  • První michelinskou hvězdu získala jeho restaurace v roce 1958, druhou v roce 1962 a třetí v roce 1965.
  • Restaurace Paula Bocuse s názvem L'Auberge du Pont de Collonges, která od počátku vnášela francouzské gastronomii noblesu a šarm, drží nejvyšší michelinské ocenění dodnes.
  • Restauraci zdobí fasáda v barvách malin a pistácií zdobená ornamenty a freskou vzdávající hold kuchařům.

Nouvelle cuisine Paula Bocuse přinesla na talíř čerstvost a svěžest

Papež francouzské gastronomie, jak je Paul Bocuse s oblibou nazýván, zavedl v druhé polovině 20. století nový gastronomický trend, který upřednostňoval odlehčenou kuchyni oproti těžkým jídlům. Nouvelle cuisine (nová kuchyně) přinesla v 60. a 70. letech minulého století kulinářskou revoluci.

  • Hlavními rysy Nouvelle cuisine jsou: jednoduchost, sezónnost a čerstvost. Dále tato nová kuchyně přinesla inovaci v prezentaci pokrmů s důrazem na estetiku, menší porce a celkově zdravější přístup ke stravování. 
  • Nouvelle cuisine začala formovat moderní přístup k vaření a ovlivnila mnoho kuchařů po celém světě.

Nejslavnější pokrmy a odkaz Paula Bocuse

Přestože byl Paul Bocus znám jako mistr kombinace neobvyklých chutí, jeho kulinářská tvorba respektovala regionální tradice. Mezi jeho nejslavnější pokrmy patří například polévka s černými lanýži, kuře v seně nebo mořský vlk v bylinkovém těstě.

V roce 1987 založil Paul Bocuse kuchařskou soutěž Bocuse d´Or, která je považována za nejprestižnější kulinářskou soutěž na světě. Formát soutěže staví na přípravě dvou pokrmů – jednoho z masa a druhého z ryb, během časového intervalu 4,5 hodiny. V roce 2009 získal v této gastronomické olympiádě krásné 14. místo český kuchař Jan Všetečka, letos v národním kole zvítězil se svým týmem Dominik Unčovský, který se nyní chystá na kolo evropské.

Paul Bocuse zemřel v roce v roce 2018 ve věku 91 let. Jeho restaurace i nadále ctí jeho odkaz a patří k nejprestižnějším světovým restauracím. 

Zdroje informací: Britannica, France, Fine Dinning Lovers

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč