Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Papež francouzské gastronomie Paul Bocuse měl rád tradiční jídla: Jeho restaurace udržela nejdelší dobu tři michelinské hvězdy

Paul Bocuse
ZDROJ: Alain Elorza/Creative Commons Attribution 2.0
sdílet:

Restaurace Paula Bocuse ve francouzském Lyonu držela nejvyšší ocenění tří michelinských hvězd nejdéle v historii. Pro ‚papeže‘ francouzské gastronomie byly typické neobvyklé kombinace surovin, doslova se nebál paradoxů na talíři. V jeho kuchyni však nikdy nechyběl respekt k tradičním pokrmům.

Paul Bocuse se narodil v roce 1926 a jako syn majitele hotelu v Collonges-au-Mont-d'Or ve Francii měl již od útlého dětství ke gastronomii velmi blízko. Svou vášeň pro kulinářství zdědil po svých předcích, kteří provozovali restaurace již od první poloviny 19. století.

  • V roce 1957 převzal Paul Bocuse vedení domu po svém otci a založil zde restauraci.

Držitel tří michelinských hvězd nejdéle v historii

Svou kulinářskou krev a vášeň pro gastronomii podpořil Paul Bocuse učením v Lyonu, do kterého nastoupil v 16 letech. Praxe v lyonské restauraci jej naučila řemeslu napříč odvětvími od obstarávání zboží přes porcování masa až po samotnou přípravu pokrmů.

  • První michelinskou hvězdu získala jeho restaurace v roce 1958, druhou v roce 1962 a třetí v roce 1965.
  • Restaurace Paula Bocuse s názvem L'Auberge du Pont de Collonges, která od počátku vnášela francouzské gastronomii noblesu a šarm, drží nejvyšší michelinské ocenění dodnes.
  • Restauraci zdobí fasáda v barvách malin a pistácií zdobená ornamenty a freskou vzdávající hold kuchařům.

Nouvelle cuisine Paula Bocuse přinesla na talíř čerstvost a svěžest

Papež francouzské gastronomie, jak je Paul Bocuse s oblibou nazýván, zavedl v druhé polovině 20. století nový gastronomický trend, který upřednostňoval odlehčenou kuchyni oproti těžkým jídlům. Nouvelle cuisine (nová kuchyně) přinesla v 60. a 70. letech minulého století kulinářskou revoluci.

  • Hlavními rysy Nouvelle cuisine jsou: jednoduchost, sezónnost a čerstvost. Dále tato nová kuchyně přinesla inovaci v prezentaci pokrmů s důrazem na estetiku, menší porce a celkově zdravější přístup ke stravování. 
  • Nouvelle cuisine začala formovat moderní přístup k vaření a ovlivnila mnoho kuchařů po celém světě.

Nejslavnější pokrmy a odkaz Paula Bocuse

Přestože byl Paul Bocus znám jako mistr kombinace neobvyklých chutí, jeho kulinářská tvorba respektovala regionální tradice. Mezi jeho nejslavnější pokrmy patří například polévka s černými lanýži, kuře v seně nebo mořský vlk v bylinkovém těstě.

V roce 1987 založil Paul Bocuse kuchařskou soutěž Bocuse d´Or, která je považována za nejprestižnější kulinářskou soutěž na světě. Formát soutěže staví na přípravě dvou pokrmů – jednoho z masa a druhého z ryb, během časového intervalu 4,5 hodiny. V roce 2009 získal v této gastronomické olympiádě krásné 14. místo český kuchař Jan Všetečka, letos v národním kole zvítězil se svým týmem Dominik Unčovský, který se nyní chystá na kolo evropské.

Paul Bocuse zemřel v roce v roce 2018 ve věku 91 let. Jeho restaurace i nadále ctí jeho odkaz a patří k nejprestižnějším světovým restauracím. 

Zdroje informací: Britannica, France, Fine Dinning Lovers

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín