Fernand ‚Magnum‘ Point: Perfekcionista, který vypil litr a půl šampaňského denně

Fernard Point
ZDROJ: Fernard Point
sdílet:

Jeho kuchyně byla považována za vrchol kulinářského umění, kterou vyhledávaly všechny tehdejší slavné osobnosti. Také se stal prvním francouzský šéfkuchařem, jehož restaurace získala tři michelinské hvězdy. Jak ke své slávě přišel a proč se mu říkalo Magnum?

Ferdinand Point se narodil roku 1897 ve francouzském Louhans do rodiny, která se vařením živila.

  • Jeho otec vlastnil nádražní restauraci, kde vařila jeho manželka i matka. Není divu, že malý Ferdinand začal vařit už v 10 letech. 
  • Po vyučení v rodinné restauraci se přesunul do Paříže a nějakou dobu působil ve slavné restauraci Foyot. Během své kariéry pracoval také ve francouzských městech Cannes, Évian-les-Bains nebo Vichy.
  • V roce 1922 se s rodinou přestěhoval do města Vienne poblíž Lyonu, kde jeho otec koupil oblíbenou hotelovou restauraci Guieu. Když o dva roky později zemřel, Fernand převzal vedení. 

A zrodila se Pyramida…

Po smrti svého otce Point restauraci Guieu značně rozšířil a přejmenoval ji na La Pyramide.

  • Název odkazuje na Viennskou pyramidu, galsko-římskou historickou památku ve tvaru obelisku, která byla součástí venkovního sportoviště ve starověkém Římě. 
  • La Pyramide si roku 1928 vysloužila svou první dvojici hvězd v michelinském průvodci. 
  • Jen o tři roky později se Point stal jedním ze 23 šéfkuchařů, jejichž restaurace získala 3 michelinské hvězdy.
  • Ve stejném roce se také oženil s Marie-Louise Paulin, přezdívanou Mado, jejíž charisma a smysl pro pohostinnost jen umocnily slávu restaurace.

Michelin: Cesta od pneumatik k jedinečné gastronomii

Michelin: Cesta od pneumatik k jedinečné gastronomii

Více

Revolucionář francouzské gastronomie

Ačkoliv Point čerpal z tradičních francouzský receptů, vytvářel si vlastní verze známých klasických jídel.

  • Zakládal si na nejvyšší kvalitě surovin a pečlivé přípravě jídel. Tvrdil, že dosáhnout dokonalé chuti zcela základních receptů je často tím nejtěžším. 
  • Přestože vařil moderně, používal jednoduché a klasické suroviny, o čemž svědčí některé jeho výroky:
    • „Máslo! Dej mi máslo! Vždycky máslo!“
    • „Béarnaise* je prostě jen žloutek, šalotka a trochu estragonu. Ale chce to roky praxe, než bude výsledek dokonalý.“ (pozn. aut. Béarnaise je druh omáčky, která se podobá holandské omáčce.)
  • Jeho žákem byl další slavný francouzský šéfkuchař, Paul Bocuse – zakladatel moderního kulinářského směru nouvelle cuisine.
    • Nouvelle cuisine je charakteristická inovativními a odlehčenými technikami přípravy jídel a důrazem na jejich vizuální podobu.

Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni

Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni

Více

Perfekcionista, který vypil litr a půl šampaňského denně

Byl velká osobnost, a to doslova. Byl vysoký 192 cm, v pase měl 169 cm a vážil neuvěřitelných 165 kg. Byl výstřední nejen vzhledem, ale i žoviální, perfekcionistickou a nekompromisní povahou, což jistě přispělo k jeho úspěšné kariéře.

  • Každý den vypil litr a půl šampaňského, díky čemuž si vysloužil přezdívku Magnum.
  • V roce 1969 vyšla kniha Ma Gastronomie (Moje gastronomie), která představuje souhrn nejrůznějších Pointových receptů.
  • Jeho manželka ve spolupráci se šéfkuchaři Paulem Mercierem a poté Guyem Thivardem dál úspěšně vedla restauraci La Pyramide. Až do své smrti v roce 1986 dokázala udržet její slávu včetně tří michelinských hvězd.
  • Zemřel roku 1955 ve věku 58 let. 

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Obchod Apetit