0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí po burgundsku s houbami

Hovězí po burgundsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí po burgundsku s houbami

3.7 / 5. Počet hodnocení: 101
Více než hodinu Pro zkušené 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5504 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 308 g
Tuky 223 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Způsobů, jak připravit hovězí po burgundsku, existuje tolik jako třeba stylů zdobení vánočního stromečku. Všechny ale mají jedno společné: maso se dusí v lázni ze 750 ml dobrého červeného. Radíme mít po ruce rovnou dvě láhve, nejlépe stejné značky – jednu pod maso, druhou k jídlu.

Suroviny

slanina 100 g
na kostičky
česnek 2 stroužky
na plátky
mrkev 1 ks
na kostičky
celer 0.25 ks
stejně velký kus jako mrkev, na kostičky
cibule 1 ks
nadrobno
rostlinný olej 3 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
hovězí maso 1.5 kg
zadní, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
bobkový list 1 ks
tymián 1 snítka
víno červené 750 ml
olivový olej 3 PL
šalotka 16 ks
všechny podobné velikosti
žampiony 250 g
drobné
petrželka
na ozdobení

Postup

1

Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu osmažte nasucho slaninu s mrkví, celerem a nakrájenou velkou cibulí. Pokud je slanina libovější, přidejte kousek másla a opékejte, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidejte i česnek.

2

Mezitím si připravte maso: mouku promíchejte s pepřem a obalte v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjměte ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou). V hrnci rozpalte stolní olej a maso na něm opečte ze všech stran. chlebem, ozdobené petrželkou.

3

Maso zalijte vínem, do hrnce vraťte zeleninovou směs se slaninou, přidejte bylinky a sůl. Vařte poloodkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny.

4

Zatímco se hovězí vaří, oloupejte cibulky a žampiony omyjte, osušte, ale neloupejte. Vložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, promíchejte lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečte v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidejte k hovězímu opečené houby s cibulí.

5

Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžete ji zlehka zaprášit moukou, která zbyla po obalování masa. Podávejte s bílým

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

Je to vážně výtečná záležitost... šťavnaté masíčko, jemná omáčka, s chlebem i s bramborovými nočky vynikající... Použila jsem asi moc "kyselé" víno, takže jsem lehoučce dosladila třtinovým cukrem...

Anonym

Prosím, mohl by mi někdo poradit, jaká se k tomu nejlépe hodí příloha? Chci toto jídlo vařit k obědu na Nový rok a jen s chlebem bych u rodiny neuspěla.

Pavel Novák

Idealni je bramborovo celerove pyré...cca 2/3 br+1/3 cel, sul, maslo, event zjemnit mlekem

Anonym

Teda přátelé...doporučuji všem. Právě jsem to uvařil..dvě hodiny jsem kolem hrnce slidil jako mlsny pes...a vyplatilo se!! Je to opravdu lahodny pokrm plny spousty chutí!!

Anonym

dobré to bylo. příště zkusim místo bílého chleba tu brkaši .)

Anonym

Opravdu to byla chutovka. Jeste ted se mi sbihaji sliny.Mozna priste zvolime houskovy knedlik. Nocky se moc nepovedly.:-)

Dana Chapman

Doporucuji bagetu, my jsme meli "pravou" francouzskou z pekarstvi Paul v obch. centru Flora. Knedliky si k tomu neumim predstavit.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit