Způsobů, jak připravit hovězí po burgundsku, existuje tolik jako třeba stylů zdobení vánočního stromečku. Všechny ale mají jedno společné: maso se dusí v lázni ze 750 ml dobrého červeného. Radíme mít po ruce rovnou dvě láhve, nejlépe stejné značky – jednu pod maso, druhou k jídlu.
Suroviny
Postup
Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu osmažte nasucho slaninu s mrkví, celerem a nakrájenou velkou cibulí. Pokud je slanina libovější, přidejte kousek másla a opékejte, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidejte i česnek.
Mezitím si připravte maso: mouku promíchejte s pepřem a obalte v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjměte ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou). V hrnci rozpalte stolní olej a maso na něm opečte ze všech stran. chlebem, ozdobené petrželkou.
Maso zalijte vínem, do hrnce vraťte zeleninovou směs se slaninou, přidejte bylinky a sůl. Vařte poloodkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny.
Zatímco se hovězí vaří, oloupejte cibulky a žampiony omyjte, osušte, ale neloupejte. Vložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, promíchejte lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečte v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidejte k hovězímu opečené houby s cibulí.
Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžete ji zlehka zaprášit moukou, která zbyla po obalování masa. Podávejte s bílým
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší kombinace masa a vína aneb maso na víně(15 receptů)
Komentáře
Anonym
09.10.2006 22:23
fantastické
Anonym
31.08.2007 08:11
Apetit 12/04
Anonym
04.11.2007 15:44
výtečné
Anonym
28.11.2007 09:07
Prosba o radu
Anonym
30.11.2007 00:46
prosba o radu
Pavel Novák
14.11.2014 17:44
Idealni je bramborovo
Idealni je bramborovo celerove pyré...cca 2/3 br+1/3 cel, sul, maslo, event zjemnit mlekem
Anonym
01.12.2007 17:33
Genialní
Anonym
09.12.2007 17:11
dobre
Anonym
04.02.2008 07:54
Mnamozni
Dana Chapman
30.12.2008 13:17
Co k tomu