Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí po burgundsku s houbami
Hovězí po burgundsku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí po burgundsku s houbami

3.7/5 Počet hodnocení: 104
Více než hodinu Pro zkušené 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5504 kcal
Bílkoviny 401 g
Sacharidy 308 g
Tuky 223 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Způsobů, jak připravit hovězí po burgundsku, existuje tolik jako třeba stylů zdobení vánočního stromečku. Všechny ale mají jedno společné: maso se dusí v lázni ze 750 ml dobrého červeného. Radíme mít po ruce rovnou dvě láhve, nejlépe stejné značky – jednu pod maso, druhou k jídlu.

Související recepty

Suroviny

slanina 100 g
na kostičky
česnek 2 stroužky
na plátky
mrkev 1 ks
na kostičky
celer ¼ ks
stejně velký kus jako mrkev, na kostičky
nadrobno
rostlinný olej 3 PL
zadní, na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
tymián 1 snítka
olivový olej 3 PL
všechny podobné velikosti
drobné
petrželka
na ozdobení

Postup

1

Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu osmažte nasucho slaninu s mrkví, celerem a nakrájenou velkou cibulí. Pokud je slanina libovější, přidejte kousek másla a opékejte, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidejte i česnek.

2

Mezitím si připravte maso: mouku promíchejte s pepřem a obalte v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjměte ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou). V hrnci rozpalte stolní olej a maso na něm opečte ze všech stran. chlebem, ozdobené petrželkou.

3

Maso zalijte vínem, do hrnce vraťte zeleninovou směs se slaninou, přidejte bylinky a sůl. Vařte poloodkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny.

4

Zatímco se hovězí vaří, oloupejte cibulky a žampiony omyjte, osušte, ale neloupejte. Vložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, promíchejte lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečte v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidejte k hovězímu opečené houby s cibulí.

5

Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžete ji zlehka zaprášit moukou, která zbyla po obalování masa. Podávejte s bílým

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

30.12.2008 13:17
Doporucuji bagetu, my jsme meli "pravou" francouzskou z pekarstvi Paul v obch. centru Flora. Knedliky si k tomu neumim predstavit.
04.02.2008 07:54
Opravdu to byla chutovka. Jeste ted se mi sbihaji sliny.Mozna priste zvolime houskovy knedlik. Nocky se moc nepovedly.:-)
09.12.2007 17:11
dobré to bylo. příště zkusim místo bílého chleba tu brkaši .)
01.12.2007 17:33
Teda přátelé...doporučuji všem. Právě jsem to uvařil..dvě hodiny jsem kolem hrnce slidil jako mlsny pes...a vyplatilo se!! Je to opravdu lahodny pokrm plny spousty chutí!!
28.11.2007 09:07
Prosím, mohl by mi někdo poradit, jaká se k tomu nejlépe hodí příloha? Chci toto jídlo vařit k obědu na Nový rok a jen s chlebem bych u rodiny neuspěla.
30.11.2007 00:46
Ja bych se primlouvala za pravou bramborovou kasi:-)
14.11.2014 17:44

Idealni je bramborovo celerove pyré...cca 2/3 br+1/3 cel, sul, maslo, event zjemnit mlekem

04.11.2007 15:44
Je to vážně výtečná záležitost... šťavnaté masíčko, jemná omáčka, s chlebem i s bramborovými nočky vynikající... Použila jsem asi moc "kyselé" víno, takže jsem lehoučce dosladila třtinovým cukrem...
09.10.2006 22:23
neuvěřitelné, fantastické. doporučuji vyzkoušet.

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...