Francouzi téměř nepoužívají kamennou sůl. Na poloostrově Guérande, na jižním výběžku Bretaně, se totiž tradičním způsobem těží mořská sůl maximální kvality.
Suroviny
1 Předehřejte horkovzdušnou troubu na 200°C. Ryby omyjte a osušte. Břišní dutiny vyplňte většinou bylinek.
2 Sůl smíchejte s bílky a podle potřeby přilijte 50–100ml vody. Dobře promíchejte a nechte chvíli odpočinout.
3 Polovinu solné směsi nasypte na plech vyložený pečicím papírem na dvě hromádky a rozhrňte podle velikosti a tvaru ryb. Navrch položte ryby, obložte zbylými bylinkami a zasypte zbylou solnou směsí tak, aby v ní ryby byly uzavřené. Pečte 15–20 minut, až solná krusta zezlátne.
4 Vyjměte z trouby, nechte chvíli odpočinout, krustu svrchu rozbijte a odloupněte. Z ryb stáhněte kůži a podávejte s pečivem, listy salátu a olejem na zakápnutí.