Na televizních obrazovkách už běží první díly nové řady soutěže MasterChef, ale celá řada ještě není dotočená. Jednoho z natáčecích dní jsme se mohli zúčastnit, a tak jsme využili příležitosti a zeptali se porotců na pár otázek.
Posouvají se soutěžící v jednotlivých řadách MasterChefa?
V každé řadě byl vždycky nějaký favorit, v této jsou všichni zhruba na stejné úrovni. Možná je to tím, že už vědí, co je čeká, jaké přijdou výzvy, tak se připravili. Jsou to amatéři, ale s výzvami bojují velmi dobře. Zajímavé letos je, že všichni táhnou za jeden provaz, což není zvykem. Uvidíme, jak dlouho jim to vydrží. Až se bude blížit finále, asi se to změní, protože se hraje o opravdu velkou sumu.
Můžete se od nich něco přiučit?
Z letošní řady mám jeden recept, který určitě vyzkouším. Je to příloha ke zvěřině s čokoládou, opravdu mi to moc chutnalo. Na tom je krásně vidět, že se člověk pořád něco nového učí.
Přihlásil byste se vy sám do podobné soutěže?
Nevím, tohle je extrém. Soutěžící jsou pod enormním tlakem, je to náročné nejen na psychiku, ale také je to fyzicky náročné. Od pondělí do pátku mají nabitý program, když se nenatáčí, mají pomocné kurzy, dva měsíce jsou prakticky odloučení od rodin, všichni spolu bydlí v hotelu a může nastat ponorková nemoc. Rozhodně jsem spokojenější jako porotce, vůbec jim to nezávidím.
Kde se cítíte jistější – na place v kuchyni, nebo jako porotce?
Obojí je naprosto odlišné. U sebe v kuchyni se cítím skvěle, ale je mi dobře i tady, protože mohu uplatnit všechny svoje znalosti za 22 let, kdy se pohybuju v gastronomii. Soutěžícím mohu předávat zkušenosti a to mě baví.