Sedmá řada soutěže MasterChef Česko startuje. Na kuchaře amatéry čeká několik novinek, hlavní změnou je výše výhry. Místo jednoho milionu si vítěz odnese 2,5 milionu Kč. Apetit byl při natáčení.
Hlavní poznatek z natáčecího dne – v hostivařských ateliérech v Praze čas utíká různě rychle. Zatímco v pauzách mezi jednotlivými natáčecími scénami se vleče, jakmile o něco jde a soutěžící mají předem stanovený časový prostor, máte pocit, že ručičky velkých hodin nad jejich hlavami někdo tajně popostrkuje dopředu.
-
Šestnáctka amatérských kuchařů se v sedmé řadě soutěže MasterChef Česko poprvé představí v televizi Nova 30. srpna 2023.
Natáčení startuje brzy ráno a skončí pozdě v noci. Na scénu přicházejí první dva porotci. Radek Kašpárek a Jan Punčochář se špičkují. Absenci posledního porotce Přemka Forejta vysvětlují tím, že mu v maskérně upravují dlouhé vlasy. „Kvůli vlasům se my dva nikde nezdržíme,“ konstatují.
Druhá šance nebude
Natáčení 13. epizody sedmé řady MasterChefa právě začíná. Před námi stojí už jen sedm soutěžících, na počátku jich bylo 16. Novinkou je, že letos soutěžní klání startuje rovnou šestnáctkou nejlepších. Diváci v prvním díle uvidí jejich cestu v rámci castingů, pak už se jde soupeřit.
- Další novinkou je, že neexistuje možnost návratu. Jakmile někdo vypadne, tak definitivně. Druhá šance prostě není.
„Teď už vás zbývá jen sedm. Sedm statečných,“ říká před zapnutými televizními kamerami Radek Kašpárek v hostivařských ateliérech. „Sedm statečných drželo při sobě, ale vy jste tady každý sám za sebe,“ pokračuje Přemek Forejt.
Tématem právě natáčeného dílu je ‚strategie‘. „Máte osud ve vlastních rukou, dnes totiž budete mít moc rozhodnout o tom, kdo z jakých surovin bude vařit,“ vysvětluje Radek Kašpárek. Soutěžící před sebou mají bedýnku ukrývající fotografii jednoho ze svých soupeřů.
- Právě pro něj budou ‚nakupovat‘ suroviny, z nichž pak dotyčný bude muset připravit jídlo. Do nákupní tašky musí vložit minimálně tři, maximálně osm surovin.
Taktizovat se musí
„Co vyberete pro vaše soupeře, je čistě na vás, ale nezapomeňte na to, že jeden z vás musí dnes večer vypadnout,“ říká Přemek Forejt. Strategie je opravdu důležitá a Jan Punčochář to ještě zdůrazní: „Buďte k sobě laskaví, ale nedejte si nic zadarmo, protože už vás je jen sedm a cesta do finále je zatraceně krátká.“ „Vašich 15 minut na nákup začíná právě teď!“ startuje Radek Kašpárek a soutěžící vyrážejí úprkem pro suroviny.
„Jahody, povidla, slivovice, mák – mletý i celý, limetky, vanilkový lusk, blumy, droždí,“ vyjmenovává později jeden z nich, co pro svého konkurenta nakoupil.
„Hm, to jsou ale těžké suroviny. Vy někoho chcete poslat domů!“ komentuje nákup Jan Punčochář. „Nebyl by lepší prášek do pečiva než droždí?“ ptá se Radek Kašpárek s odkazem na krátký čas přípravy.
„Přiznám se, že jsem ho měl v ruce, ale pak jsem ho vrátil a vzal droždí.“
„Takže strategie!“ zní od porotců.
Zlověstně zní i výběr ingrediencí další ze soutěžících. „Já jsem nakoupila samé hezké věci, nechala bych si je sama, ale nemůžu. Mám tady mátu, ananas, vlašáky, povidla, droždí, nemám slivovici, tu jsem zapomněla, ale mám vanilkový lusk.“ Jan Punčochář nijak zvlášť pozitivně obsah její nákupní tašky nevidí. „Jedna potvůrka, druhá, třetí, ale líbí se mi to, konečně jste začali taktizovat, hraje se o hodně,“ připomíná výhru ve výši 2,5 milionu korun.
Polibek smrti
Nejbláznivější seznam nakoupených ingrediencí ale teprve přijde. Pořídil ho soutěžící, který miluje asijskou kuchyni. „Mám koriandr, pomeranče, udon nudle, celou kachnu, ořechy, arašídy, feferonku, cibuli, sójovku. A tohle má ode mě, aby se mu hezky vařilo, ale nemusí to používat do vaření – gumové medvídky,“ vyjmenovává, aniž ostatní tuší, pro koho nakoupil.
„On to musí použít do vaření,“ upozorňuje porota. Když pak počítají suroviny, zjistí, že v nákupu je o jednu položku víc, než dovolují pravidla. Začíná licitování, co půjde pryč. Porotci navrhují, ať je to kachna. Nakonec jsou to medvídci.
Soutěžící přitvrzují. „Pažitka, eidam, pražská šunka, sójová omáčka, brambory, celé kuře, broskve,“ obsahuje nákup jednoho z mužů. „Tohle je velice strategické, líbí se mi to, akorát bych nechtěl být tím, pro koho jste nakupoval,“ komentuje výběr Přemek Forejt. „Tomu se říká polibek smrti,“ přidává se Radek Kašpárek.
Popáleniny i pořezání
Nakonec je ale všechno jinak. Soutěžící se o chvíli později dozvídají, že je porotci balamutili. Výběr surovin nebyl pro soupeře, ale pro ně samotné. „Já jsem to čekala, vůbec mě to nepřekvapuje,“ komentuje to jedna z žen. „Proč jste si nevybrala lepší suroviny, když to víte?“ ptá se jí Radek Kašpárek, ale ona si za výběrem potravin stojí, líbí se jí.
Sedmičce soutěžících ještě jednou zatrne. To když jim porotci řeknou, že žádné další ingredience než ty nakoupené nesmějí použít. Ale jen si z nich utahují, do spižírny pro základní suroviny v rámci pravidel mohou.
Jde do tuhého
Zatímco dosud se natáčení po chvílích přerušovalo, teď už žádná pauza nebude. „Vašich 60 minut začíná právě teď!“ odstartuje vše Jan Punčochář, načež v televizní kuchyni vypukne ruch srovnatelný s profesionální kuchyní restaurace v době obědů.
- Pro většinu soutěžících je to pořádná výzva, připravují jídla, která v životě nevařili. Jako třeba svíčkovou. Porotci, kteří jsou tu i jako mentoři, se jim snaží radit, ne vždy kuchařští amatéři od profesionálů nabízené rady akceptují. Někdy strategie vyjde a jídlo se povede, jinde ne.
Soutěžící pobíhají čím dál rychleji mezi pracovní plochou a spíží, občas spadne nádobí. Že je soutěž extrémně náročná, dokazuje fakt, že během natáčení předchozích epizod dvakrát přijela záchranka – jednou kvůli popáleninám, podruhé kvůli pořezání.
Čas letí. „Máte pět minut do konce, musíte servírovat a dělá to jen jeden z vás,“ varuje porota. V odpadkovém koši končí opakovaný neúspěšný pokus o vytvoření mřížky z bílku. Měla zdobit kachnu a udon nudle, ale nakonec vzniká jídlo bez ní. Stejně jako bez gumových medvídků. Ti v koši neskončili, snědli je porotci.