Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jan Punčochář o nové řadě MasterChefa: Mistr světa amoleta to nikdy nikam nedotáhne, i dnes je v nás pokora

Jan Punčochář
ZDROJ: Se souhlasem Jana Punčocháře, foto: Renáta Muchová
sdílet:

Natáčení nové řady soutěže MasterChef Česko je v plném proudu a my jsme se jednoho natáčecího dne mohli zúčastnit. Všem porotcům jsme položili stejné otázky, začínáme Janem Punčochářem.

Posouvají se soutěžící v jednotlivých řadách MasterChefa?

V covidu v roce 2020 bylo vidět, že všichni doma hodně vařili a začali víc používat i jiné techniky než o rok dříve, kdy jsem byl poprvé v porotě. Postupně je také vidět, že už se nebojí pracovat s neobvyklými surovinami. Dříve sáhli po kuřeti, po panence, dnes volí na vaření i věci, které nejsou tak běžné, jako třeba humra.

V čem jsou pro vás kuchaři-amatéři inspirací? Můžete se od nich něco přiučit?

Inspirací jsou mi především tím, jak jsou do soutěže zapálení. Já se v oboru pohybuju asi 24 let, nejsem žádný velký expert, ale přece jen už jsem něco snědl a viděl, tady jsou hlavně mladí lidé, kteří vaří krátce. V odborných znalostech jsem napřed, ale oni mají talent a zapálení, což je důležité, leckdy důležitější než extrémní um. Studovat, číst knihy, chodit do restaurací, inspirovat se na internetu, zajímat se o nové věci, to je to hlavní, když chcete něco dokázat.

Přihlásil byste se vy sám do podobné soutěže?

Nikdy v životě! Soutěžící jsou na dlouhou dobu odstřižení od reality, nemohou chodit do práce, což bych si nemohl dovolit. A navíc, já nejsem soutěživý typ. Ani když jsem začínal svoji kuchařskou éru, nikam soutěžit jsem nechodil, natož abych se ukazoval někde před kamerou. Chtěl jsem hlavně vařit.

Kde se cítíte jistější – na place v kuchyni, nebo jako porotce?

Na tisíc procent v kuchyni! Před pěti lety, když jsme začínali, jsme byli všichni tři porotci šíleně rozklepaní. Teď už jsme si o nepatrný kousíček jistější, ale pořád je v nás hodně pokory. Bez té to nejde, což platí pro soutěž i pro kuchyni. Jak se říká, mistr světa amoleta to nikdy nikam nedotáhne.

Skryt pre seznam

Rozhovory s Radkem Kašpárkem a Přemkem Forejtem, stejně jako celou reportáž z natáčecího dne, si můžete přečíst v novém čísle Apetitu, který je právě v prodeji.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč