Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hummus z červené řepy s plackami rotti
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2304 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 290 g
Tuky 79 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché jídlo, ale skvěle dochucené a povýšené několika detaily, to je přesně styl vítězky MasterChef Česko 2021 Besky, která pro nás tento recept připravila. Hummus vylepšila červenou řepou, která mu dodala nádhernou barvu i zemitou chuť. Jako bonus přidala domácí placky rotti, které jsou skvělé nejen k hummusu, ale i dalším pomazánkám a dipům. 

Suroviny

Na hummus
může být i z konzervy
olivový olej 30 ml
+ na potření řepy a zakápnutí
voda 20 ml
česnek 1 stroužek
malý, oloupaný
sůl 1 ČL
kajenský pepř ½ ČL
pepř 1 ČL
čerstvě mletý
vymačkaná z 1/2 citronu
sezamová semínka
bílá a černá, opražená nasucho, na posypání
hráškové výhonky
či jiné libovolné microgreens na posypání
Na placky rotti
+ na podsypání
olivový olej 22 g
+ na opékání
voda 222 g
kypřicí prášek do pečiva 4 g
sůl 6 g

Postup

1

Řepu vydrbejte, odkrojte konce, a pokud nemáte výkonný mixér, bulvy oloupejte. Pak řepu nakrájejte na cca 1 cm tlusté plátky, aby se rychleji upekla. Plátky zabalte do alobalu jako do měšce, zakápněte uvnitř olivovým olejem a uzavřete. Vložte do trouby rozehřáté na 200°C a pečte doměkka, trvá to zhruba 50 minut.

2

Po upečení řepu nechte úplně vychladnout. Připravte si k ruce všechny ostatní suroviny, z česneku odstraňte středový klíček. Pokud používáte konzervovanou cizrnu, slijte ji z nálevu, propláchněte a nechte okapat. Všechny suroviny kromě sezamových semínek vložte do blenderu – čím výkonnější přístroj, tím jemnější výsledek. Mixujte do hladké konzistence, pomocí silikonové stěrky občas seškrábněte hummus od stěn blenderu.

3

Všechny suroviny na rotti promíchejte a vypracujte jednolité hladké těsto. Z těsta vytvarujte kuličky a na lehce moukou poprášené pracovní desce vyválejte placky o průměru 15 cm a tloušťce cca 3–4 mm. Placky opékejte na trošce olivového oleje na pánvi dozlatova.

4

Hotový hummus zakápněte trochou olivového oleje, posypte semínky a microgreens a podávejte s plackami rotti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...