Jednoduché jídlo, ale skvěle dochucené a povýšené několika detaily, to je přesně styl vítězky MasterChef Česko 2021 Besky, která pro nás tento recept připravila. Hummus vylepšila červenou řepou, která mu dodala nádhernou barvu i zemitou chuť. Jako bonus přidala domácí placky rotti, které jsou skvělé nejen k hummusu, ale i dalším pomazánkám a dipům.
Suroviny
Postup
Řepu vydrbejte, odkrojte konce, a pokud nemáte výkonný mixér, bulvy oloupejte. Pak řepu nakrájejte na cca 1 cm tlusté plátky, aby se rychleji upekla. Plátky zabalte do alobalu jako do měšce, zakápněte uvnitř olivovým olejem a uzavřete. Vložte do trouby rozehřáté na 200°C a pečte doměkka, trvá to zhruba 50 minut.
Po upečení řepu nechte úplně vychladnout. Připravte si k ruce všechny ostatní suroviny, z česneku odstraňte středový klíček. Pokud používáte konzervovanou cizrnu, slijte ji z nálevu, propláchněte a nechte okapat. Všechny suroviny kromě sezamových semínek vložte do blenderu – čím výkonnější přístroj, tím jemnější výsledek. Mixujte do hladké konzistence, pomocí silikonové stěrky občas seškrábněte hummus od stěn blenderu.
Všechny suroviny na rotti promíchejte a vypracujte jednolité hladké těsto. Z těsta vytvarujte kuličky a na lehce moukou poprášené pracovní desce vyválejte placky o průměru 15 cm a tloušťce cca 3–4 mm. Placky opékejte na trošce olivového oleje na pánvi dozlatova.
Hotový hummus zakápněte trochou olivového oleje, posypte semínky a microgreens a podávejte s plackami rotti.